Premiera in lumea medicala constanteana – o procedura medicala pentru o viata

Premieră în lumea medicală constănţeană – o procedură medicală pentru o viaţă

De curând în cadrul spitalului privat Euromaterna experienţa medicală şi-a spus hotărâtor cuvântul: un prematur născut la doar 27 de săptămâni de sarcină a fost cu succes stabilizat prin administrarea unei substanţe numite surfactant, substanţă menită în principal să combată probleme de insuficienţă respiratorie ale micuţului sosit pe lume cu 13 săptămâni mai devreme. La vârsta gestaţională de 27 de săptămâni, fătul nu avea organele interne suficient dezvoltate, iar plămânii nu îl ajutau sa respire. Surfactantul ce i-a fost administrat, un medicament ce nu a mai fost folosit până acum în niciuna dintre unităţile medicale ale judeţului Constanţa, a fost elementul ce a salvat viaţa acestui mic om, redând speranţa în sufletul mamei ce nu se aştepta atât de repede la întâlnirea cu acesta. Şi dacă acest medicament este esenţial pentru salvarea prematurilor cu un astfel de grad de prematuritate, de ce nu a mai fost folosit pană acum? Există două criterii ce nu au fost întrunite de nici o altă unitate medicală în afară de Euromaterna: pentru a se administra, nou-născutul trebuie intubat, ceea ce necesită personal cu înaltă calificare şi aparatură corespunzătoare, iar costul acestei substanţe este unul ridicat.
O naştere cu un asemenea grad de prematuritate a însemnat o intervenţie contracronometru pentru echipa medicală Euromaterna formată din medicii neonatologi ai spitalului, medicii obstetricieni, medicii specialişti anestezişti şi asistentele medicale ale secţiei de neonatologie. Nou-născutul avea nevoie de ajutor, a fost intubat şi i s-a administrat surfactantul, ce avea să contribuie la maturizarea sa pulmonară. A reprezentat o operaţie dificilă, cu mult stres şi emoţii, dar competenţa şi experienţa medicilor din Euromaterna şi-a spus cuvântul, contribuind la salvarea acestei mici vieţi.
 În Euromaterna, spitalul de obstetrică-ginecologie din Constanţa, şansele unui copil născut prematur cresc considerabil, această unitate fiind proiectată şi complet dotată cu toată aparatura performantă necesară unor astfel de naşteri şi monitorizării ulterioare a nou-născuţilor veniţi pe lume înainte de termen. Încă din primele ore de viaţă, nou-născutul prematur se confruntă cu o serie de riscuri şi probleme respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale şi neurologice. Pentru reducerea tuturor acestor riscuri, departamentul de neonatologie funcţionează permanent sub stricta observaţie a medicilor neonatologi specialişti ai spitalului iar investiţiile considerabile în această secţie oferă un plus de siguranţă vieţii unor astfel de micuţi.
În decursul celui aproape un an de la deschiderea acestui spital privat din Constanţa, s-au născut 39 de prematuri. 22 dintre aceştia au avut un grad de prematuritate mai mic, cântărind între 2000 şi 2500 g, 17 dintre aceştia au avut o greutate sub 2000 de grame şi au existat 4 cazuri cu prematuritate de gradul IV, copii născuţi sub 1000 g. Dovada că în spitalul privat Euromaterna, corelarea performanţei aparaturii medicale cu devotamentul şi profesionalismul cadrelor medicale este una optimă, este concretizată de faptul că toţi micuţii născuţi sub 1000 g, ce manifestau cel mai avansat grad de prematuritate, au supravieţuit. Dacă aceşti copii s-ar fi născut în alte condiţii, şansele lor la viaţă ar fi fost mult mai mici, dată fiind lipsa unei aparaturi medicale şi a unui personal medical calificat pentru a acoperi şi a preveni întregul spectru de riscuri la care este supus un prematur. După cum şi-a propus de la bun început şi a confirmat prin alegerea deloc întamplatoare a sloganului, Euromaterna dă siguranţă vieţii, mai ales pentru cei mai mici dintre pacienţii săi.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În prima zi de Paști Șofer de ambulanță, prins beat la volan în Constanța - Ce alcoolemie avea (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 May 2024 1340

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1381

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 920

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1658

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 882

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 925

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 948

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2571

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1048

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3758

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 889

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1730

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 767

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2375

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2711