Când, cât şi ce mâncăm?

Orarul fix al meselor principale dintr-o zi trebuie să respecte dictonul „Mănâncă dimineaţa ca un rege, la prânz ca un prinţ şi seara ca un cerşetor”. Odată asigurate toate principiile alimentare necesare organismului, trebuie avut în vedere că funcţionarea optimă a acestuia are intervale orare în care nu trebuie întrerupt prin perturbarea echilibrului sistemului digestiv.

Trebuie evitat exemplul popoarelor mediteraneene, care dimineaţa servesc doar brioşe şi biscuiţi cu o cafea sau un ceai alături. La polul opus, popoarele anglo-saxone şi cele din zona nordică a Europei îşi dobândesc energia şi profită de odihna sistemului digestiv acumulată pe timp de noapte printr-un mic dejun consistent. Pentru a nu suferi o cădere bruscă a glicemiei şi a nu decala luarea prânzului, este indicat ca masa de dimineaţă să fie servită la maxim o oră după ce te-ai trezit. Obiceiul de curăţare a rinichilor prin hidratare cu un pahar de apă între orele 7.00 şi 9.00 a.m. este imperios.

Mâncatul la ore neregulate îngraşă, aşadar prânzul trebuie să fie luat între 12.00 şi 14.00, dar evitând ingerarea rapidă a alimentelor şi ridicarea bruscă de la masă după terminarea acestora. Respectând aceste sfaturi, vom fi scutiţi de erorile de alimentaţie din restul zilei şi astfel ardem mai repede caloriile acumulate în corp. Pentru energia necesară activităţilor cotidiene, un prânz echilibrat se va baza pe proteine, carbohidraţi complecşi, fibre şi grăsimi.
La 2-3 ore după mic dejun şi prânz, în cazul în care simţiţi nevoia pentru o gustare, puteţi opta pentru fructe, iaurt sau produse pe bază de cereale, fiind excluse chipsurile, dulciurile, fast-foodul sau produsele de panificaţie. Când ne lovim de senzaţia poftei de „ceva bun”, trebuie să ne redistribuim atenţia către o activitate plăcută sau un pătrăţel de ciocolată neagră cu peste 70% cacao.

Spre seară, stomacul şi intestinul îşi scad activitatea, lucru de care puţini dintre noi ţin cont şi, obosiţi după o zi de muncă istovitoare, alegem să dăm un răspuns incorect întrebării „trăiesc să mănânc sau mănânc să trăiesc?“. Fenomenele de putrefacţie, producerea de gaze şi toxine, perturbarea echilibrului florei bacteriene sunt doar câteva dintre efectele secundare negative ale nerespectării ultimei mese a zilei. Nutriţioniştii susţin că ora optimă pentru cină este între 7.00 şi 8.00 p.m. sau cu 3 ore înainte de culcare, astfel încât organismul îşi va consuma energia pentru regenerare şi vindecare, şi nu pentru digestie nocturnă.
Complementar acestui orar bazat pe 3 mese principale şi 2 gustări, pentru a definitiva programul corect în menţinerea unei stări de sănătate echilibrate, vom dormi între 7 şi 9 ore pe noapte şi vom evita contactul vizual cu ecranele calculatorului sau telefonului înainte de culcare, întrucât acestea produc confuzie în ritmurile circadiene şi împiedică realizarea meditaţiei premergătoare somnului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Continuă lucrările de modernizare a bulevardului Mamaia! Sunt anunțate restricții de trafic

15 May 2024 271

Muzeul de Artă Constanța Activitățile și orarul de funcționare în data de 18 mai

15 May 2024 398

Restricții de trafic pe autostrada A2 București-Constanța

14 May 2024 385

MAE Atenţionare de călătorie pentru Ungaria! Ce trebuie să știe românii care merg acolo

14 May 2024 350

RAJA Constanța Consumatorii din stațiunile Neptun și Olimp, fără apă la robinete

12 May 2024 377

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în Stațiunile Neptun și Olimp!

10 May 2024 492

Îți dorești să lucrezi la Pompieri? ISU Dobrogea caută să ocupe prin încadrare directă 12 posturi de execuție

06 May 2024 1415

RAJA anunță furnizarea apei cu presiune scăzută în Lumina, Corbu și Năvodari, județul Constanța

04 May 2024 1265

IPJ BuzăuRazie în municipiul Buzău şi pe raza comunelor arondate

29 Apr 2024 382

Constanța Protest spontan la Oficiul Registrului Comerțului, activitatea cu publicul, suspendată pentru 2 ore!

29 Apr 2024 614

RAJA Constanța Consumatorii din Năvodari, Sibioara și Corbu de Sus rămân fără apă la robinete

28 Apr 2024 2557

„Iepurașul pompier” la Constanța Concursuri, premii, super-eroi și multe surprize pentru cei mici (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 586

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 362

Știri Constanța Restricții de trafic pe bulevardul Mamaia!

25 Apr 2024 518

Polițiștii protestează în fața Poliției din Constanța! Declarații de ultim moment ale șefului IPJ Constanța (VIDEO)

25 Apr 2024 831