Şi de-ar fi preşedinte al României, Matei Brătianu va fi ţinut la poarta „Daewoo – Mangalia“

mangalia_blog.jpgDeputatului i-a fost interzis accesul în compania româno-sud coreeană // Parlamentarul cere instituirea unei comisii de anchetă, care să investigheze un posibil export oneros, de capital

Sindicatul „Navalistul" i-a invitat pe senatorul Nicolae Moga şi deputatul Matei Brătianu să-i ajute în rezolvarea conflictului de muncă de la „Daewoo - Mangalia Heavy Industries" şi să discute cu conducerea sud coreeană şi română a companiei. Dacă Moga a putut pătrunde în unitate, în schimb, Brătianu a fost oprit la poartă de către paznici.

Aceştia i-au transmis ordinul conducerii DMHI: „Nu vi se permite accesul în unitate!" „Eu sunt declarat persona non-grata de coreeni, pentru că, în calitatea mea de lider sindical, am coordonat mai multe greve legale la DMHI şi pentru că am introdus acolo metoda de protest cu tobe şi bidoane, aşa cum se face şi în Coreea de Sud - a declarat deputatul, pentru cotidianul nostru. Constănţenii trebuie să ştie că atunci când are loc o grevă în Coreea de Sud, directorii fug pentru că sindicaliştii scandează de vreo 20 de ori în curte şi apoi pun mâna pe bâtele de baseball şi-i aleargă pe ăia de vorbesc singuri. Fug ca iepurii. La noi nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva.

Coreenii au fost foarte nemulţumiţi că i-am învăţat pe oameni să folosească tobele şi talăngile. Sunt nemulţumiţi şi managerii români. Constatăm că acolo unde vine un investitor străin, cei mai aprigi duşmani ai salariaţilor români sunt directorii români. Străinul vine să respecte legea, că aşa ştie că este în ţara lui, iar directorul sau şeful de serviciu român, înnebunit că a prins un salariu cum n-a visat, pentru a-şi păstra poziţia şi leafa, îi învaţă pe străini orice ticăloşie posibilă, numai să se facă util."

Brătianu a declarat că va solicita chemarea coreenilor şi a vicepreşedintelui român al DMHI, la comisia de industrie şi servicii a Camerei Deputaţilor. „Vor trebui să răspundă la întrebarea de ce este oprit accesul unui parlamentar într-o companie în care România deţine 49% din capital. Vom cere, de asemenea, să ni se explice de ce statul român nu primeşte dividende şi de ce de cinci ani societatea încheie bilanţul cu pierderi mari. Vrem să aflăm de ce DMHI se împrumută de sume uriaşe de la băncile din Coreea, fără să ştie nimeni din partea română cu ce dobânzi şi în ce condiţii, de ce se aduc echipamente, materiale şi subansamble din Coreea, fără să cunoască nimeni cu ce preţuri şi dacă nu cumva au fost supraevaluate. Am fost o săptămână în Coreea şi am constatat că folosesc forţă de muncă românească gratuită (nu ştiu dacă se mai întâmplă acum). Vrem să vedem dacă nu e vorba de forme mascate de externalizare de capital. Voi solicita instituirea unei comisii de anchetă
pentru situaţia din DMHI" - a promis deputatul.

Mihai Andrei, noul purtător de cuvânt, al companiei a declarat pentru ziarul „Cuget Liber", că în calitate de lider sindical, Matei Brătianu ar fi avut în anii trecuţi „comentarii extrem de jignitoare la adresa societăţii şi a conducerii ei. Ca urmare, conducerea societăţi a considerat că dumnealui nu mai poate să intre pe proprietatea societăţii." Precizându-i-se faptul că Matei Brătianu a solicitat accesul în calitate de deputat, nu de lider sindical, purtătorul de cuvânt a declarat: „Relaţia cu conducerea societăţii a făcut-o persoana, nu funcţia domnului Brătianu." Pornind de la raţionamentul administraţiei DMHI, am pus următoarea întrebare: „Dacă fostul lider sindical Matei Brătianu nu ar fi ajuns parlamentar, ci preşedinte al României, ar fi fost ţinut la poartă?". Interlocutorul a răspuns: „Ar fost aceeaşi reacţie din partea conducerii societăţii, pentru că este vorba de persoana dumnealui, nu de funcţie. Nu funcţia lui a jignit societatea noastră."

Sursa: Mangalia.mn


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spania a învins Croația în primul meci din Grupa B a Campionatului European de fotbal - EURO 2024 din Germania

15 Jun 2024 263

Primăria Medgidia, în doliu. „A trecut în neființă o colegă deosebită și un om de bază în echipa Primăriei“

15 Jun 2024 833

Handbal CSM Constanța, meci plin de dramatism cu CSU Suceava, la turneul final al juniorilor 4 (GALERIE FOTO)

15 Jun 2024 531

Fotbal CS Medgidia începe barajul de promovare în Liga a 3-a

14 Jun 2024 801

Farul Constanța, primul antrenament pentru noul sezon. Ionuț Larie și Gabriel Iancu, declarații (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Jun 2024 1490

Farul Constanța „Marinarii“ au efectuat vizita medicală și încep pregătirea. Patru amicale confirmate (GALERIE FOTO + VIDEO)

13 Jun 2024 727

Meciul aniversar Farul 2001 - SSC Farul 2016 Petre Grigoraș - „Sunt amintiri care rămân, indiferent câți ani trec“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

13 Jun 2024 980

Salvatorii eroi de la Constanța Cine sunt cei care au intervenit în cazul bărbatului care amenința că se autoincendiază

12 Jun 2024 830

Constanța. Doliu în fotbal A murit, la 97 de ani, Gogu Cojocaru, marcatorul primului gol al litoralului în Divizia A

12 Jun 2024 1691

Kevin Boli nu mai este jucătorul Farului Constanța

12 Jun 2024 718

Natație Atena Sport Club Constanța a urcat pe podium cu două ștafete la „Cupa Prichindel 2024“ (GALERIE FOTO)

12 Jun 2024 483

CSM Constanța baschet Echipa Under-18, meci de 129-127 la turneul final! Sebastian Ciulin, convocat la lotul național (GALERIE FOTO)

12 Jun 2024 810

Alesia Nicol Dincă-Vuia, un nou transfer la Farul Constanța, campioana României

12 Jun 2024 703

Euro 2024 Germania Naționala României a ajuns la Wurzburg. Meciul de debut al tricolorilor e pe 17 iunie (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Jun 2024 617

Eveniment emoționant 50 de ani de la înființarea echipei de fotbal Recolta Cumpăna! Pionierii fotbalului cumpănean, omagiați (GALERIE FOTO + VIDEO)

10 Jun 2024 999