Traian Basescu „Nimeni nu vede iesirea din criza la sfarsitul lui 2009"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seara, într-o emisiune televizată, că nu se apreciază că ieşirea din criză se va produce la finele lui 2009 şi că, în atare condiţii, este recomandabilă o „centură de siguranţă" sub forma angajării unui împrumut extern pentru doi ani.


„Nimeni nu vede ieşirea din criză la sfârşitul lui 2009, vă pot spune, şi atunci cred că ar fi inspirat să ne punem centura de siguranţă pentru doi ani, pentru că nu ne obligă nimeni să utilizăm banii pe care îi angajăm, dar ne dăm nouă soliditate", a declarat şeful statului român.
Întrebat dacă poate confirma varianta împrumutului de 18 miliarde de euro vehiculată de mass media în cursul zilei de marţi, el a refuzat să indice o cifră, dar a precizat: „Dacă discutăm de doi ani, poate fi apropiată de aceasta (...) Este clar că e vorba de doi ani. Nu ştiu dacă aceasta va fi cifra finală'.
Referindu-se la poza României, în urma evaluărilor delegaţiei FMI, preşedintele a arătat că ea arată 'mai rău decât s-a estimat', adăugând că acest lucru s-a produs ca urmare a contracţiei pieţelor pe care exportă ţara noastră.
'Se estimează o contracţie mai mare a exporturilor decât până acum, cu implicaţii în reducerea forţei de muncă în societăţi româneşti, cu implicaţii în reducerea veniturilor în bugetul de stat", a spus Traian Băsescu.
În context, el a arătat că luna februarie va confirma probabil o adâncire a diminuării exporturilor, constatată şi în ianuarie. Totodată, a menţionat că există şi o diminuare cu 37 la sută a importurilor, care contribuiau la stimularea consumului şi la realizarea PIB.
Pe de altă parte, preşedintele a spus că l-a invitat pe premierul Emil Boc pentru a fi alături de el la întâlnirea de marţi cu şeful delegaţiei FMI în România din dorinţa de a crea impresia de coeziune şi pentru a fortifica capacitatea de negociere.
„Este prima dată când alături de mine s-a aflat şi un alt demnitar al statului român şi l-am invitat eu. De ce? Pentru că am vrut să consolidez impresia că nu suntem atât de dispersaţi, pentru că aici avem o mare problemă cu impresia care s-a creat că unii vor, alţii nu vor (contractarea împrumutului-n.r.)", a declarat Băsescu.
El a mai spus că în timpul discuţiilor cu reprezentantul FMI a existat o întrebare în legătură de certitudinea majorităţii pentru ca un acord să fie agreat şi aprobat în Parlament. În acest sens, Băsescu a replicat că l-a asigurat pe şeful misiunii Fondului că actualul Guvern are majoritate şi susţinere suficiente pentru a realiza un acord.

Sursa: AGERPRES


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Echipa Universității Ovidius din Constanța a cucerit titlul de campioană națională universitară la volei feminin (GALERIE FOTO)

13 May 2024 240

Hotărâre BEM Ordinea finală a candidaților pe buletinele de la vot la Primărie și Consiliul Local Constanța (DOCUMENT)

10 May 2024 823

Campionatele Europene feminine de gimnastică artistică de la Rimini Gimnasta constănțeană Sabrina Maneca Voinea a cucerit medalia de argint în finala de la bârnă

04 May 2024 805

Echipa Under-18 de la Farul Constanța s-a calificat în finala Ligii de Tineret (GALERIE FOTO + VIDEO)

28 Apr 2024 968

UPDATE. CS Medgidia Eric Crînguș, triplu campion mondial la Kempo (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 1135

CSM Constanța, campioana României! Andrei Talpeș - „Este un moment istoric. Constanța merită să fie în top“ (GALERIE FOTO)

25 Apr 2024 709

Primăria Cumpăna Finala celei de a IV-a ediții a competiției între mai multe județe - „Cupa Satelor”

25 Apr 2024 394

CS Farul Constanța Halterofilii au urcat pe podium la Naționalele de juniori 2 (GALERIE FOTO)

25 Apr 2024 438

Oină ONSS 2024 Echipa Școlii nr. 1 Târgușor, a Liceului ,,Ioan Cotovu” Hârșova și a Școlii ,,Grigore Moisil” Năvodari, calificate la fazele finale (GALERIE FOTO)

25 Apr 2024 1011

Cupa Satelor 2024 Finala fazei pe Euroregiunea Sud - Est, găzduită de Cumpăna. Județul Constanța e reprezentat de CS Victoria Cumpăna

23 Apr 2024 787

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, medaliată în Campionatul Național (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 743

Calendar săptămânal plin pentru CSM Constanța Handbaliștii, meci decisiv pentru câștigarea medaliilor de argint în Liga Zimbrilor!

20 Apr 2024 671

CSM Constanța box Cu patru titluri continentale în palmares, „Amalia Niță are Europa la picioare!“

17 Apr 2024 846

Baschet CSM Constanța va juca pentru locurile 5-8, după trei înfrângeri cu CSM CSU Oradea (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 877

Baschet Duelul CSM CSU Oradea - CSM Constanța se reia pe litoral, marți, 16 aprilie 2024. „Băieții noștri mizează pe tribune pline!“

16 Apr 2024 469