31 octombrie- Ziua Internațională a Mării Negre
 Ziua Internațională a Mării Negre
În acest an se împlinesc 26 de ani de la semnarea la 31 octombrie 1996, de către cele șase țări riverane Mării Negre - Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina - a Planului Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre, stabilindu-se cu acest prilej și data celebrării Zilei Internaționale a Mării Negre.

Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră reprezintă:

• Promisiunea unui viitor mai bun pentru cei circa 16 milioane de oameni care locuiesc în zona de coastă a Mării Negre.
• Angajamentul guvernelor regionale pentru a întreprinde acțiuni colective și importante pentru a reduce impactul poluării asupra ecosistemului marin, cu implicarea la toate nivelele, inclusiv a fiecărei persoane care locuiește în regiune.
• Activitatea multor oameni care își dedică timpul și energia pentru a ajuta la protejarea mediului.

Comisia privind Protecția Mării Negre împotriva Poluării (cunoscută și sub denumirea de Comisia Mării Negre) este organismul desemnat cu aplicarea Convenției de la București pentru Protecția Mării Negre împotriva Poluării, semnată de cele șase țări costiere la București în anul 1992., transmite ARBDD. 

Prin promovarea acestui eveniment se urmărește conștientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și de coastă, pentru a împiedica poluarea acestora, fiind evident că există un risc serios de pierdere a unor habitate valoroase și a unor peisaje și, în cele din urmă, a biodiversității și productivității ecosistemului Mării Negre.

Potrivit sursei citate, Litoralul Mării Negre de la Braţul Chilia până la Capul Midia, apele maritime interioare şi marea teritorială până la izobata de 20 m inclusiv sunt parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării, fiind sit al Reţelei Natura 2000, respectiv ROSCI0066 Delta Dunării – zona marină, sit de importanță comunitară. Desemnarea acestui sit are ca scop conservarea diversităţii biologice, a habitatelor marine şi a speciilor.

Zona pontică a Rezervației Biosferei Delta Dunării, ce se desfășoară pe o lungime de 166 km, este caracterizată prin plaje nisipoase, altitudini scăzute, și pante submarine puțin abrupte și se remarcă printr-o bogăție uimitoare de specii de floră și faună, fiind una dintre cele mai frumoase zone de pe continentul european.

 
Pentru mai multe informații https://www.bsnn.org/index.html.Mesajul Apele Române 

La mulți ani, Marea Neagră! 

Astăzi se împlinesc 26 de ani de când România, alături de celelalte state cu ieșire la Marea Neagră (Rusia, Ucraina, Bulgaria, Turcia și Georgia) se angajau la Istanbul, prin 𝙋𝙡𝙖𝙣𝙪𝙡 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙩𝙚𝙜𝙞𝙘 𝙙𝙚 𝘼𝙘𝙩̧𝙞𝙪𝙣𝙚 să ia măsuri de refacere a zonelor de țărm, dar și de prevenire a poluării marine dincolo de frontiere.

De atunci, România, prin autoritățile publice din domeniul gospodăririi apelor, a făcut demersurile necesare în direcția asumării acestor angajamente. Astfel că, în prezent, Apele Romane Dobrogea-Litoral implementează unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură dezvoltat în ultimii 50 ani, având ca scop reabilitarea litoralului românesc prin lucrări de reducere a eroziunii costiere.

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

România și Ucraina organizează prima Conferință la nivel înalt despre securitatea la Marea Neagră

20 Mar 2023 200

Forțele Navale Române anunţă Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”. Scenarii complexe de luptă în Marea Neagră și pe Dunăre

16 Mar 2023 396

Dronă prăbușită în Marea Neagră! Oficialii SUA atenționează Moscova să fie mai atentă când zboară prin spaţiul aerian internaţional

15 Mar 2023 645

Versiuni contradictorii ale Rusiei şi Statelor Unite după prăbuşirea unei drone americane în Marea Neagră

15 Mar 2023 485

Alertă pe Marea Neagră! Două avioane rusești au doborât o dronă a forțelor aeriene americane

15 Mar 2023 733

Alertă în Marea Neagră! Ce spun autoritățile (VIDEO)

14 Feb 2023 3872

O nouă serie de hoteluri, scoase la vânzare de THR Marea Neagră SA

14 Feb 2023 2510

MAE Au trecut 14 ani de la pronunțarea Hotărârii Curții Internaționale de Justiție de la Haga în procesul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră

03 Feb 2023 673

Studiu Baylor despre suferința emoțională a persoanelor care provin din zona conflictului armat din Ucraina aflate pe teritoriul României

31 Jan 2023 749

Șase morți aproape de Cernavodă! Nouă ani de la tragedia care a şocat o ţară întreagă! (GALERIE FOTO)

19 Jan 2023 1558

Finanțele Publice din București solicită insolvența Pastravaria Arinul SRL, controlată de Valentin Buksz, fostul preşedinte Agenţiei Naţionale pentru Pescuit

15 Jan 2023 1102

Mai multe hoteluri din sudul litoralului, scoase la vânzare de THR Marea Neagră. Când au loc licitațiile

13 Jan 2023 1270

In memoriam Gabriela Popescu, soprana care a încântat scena Constanței timp de peste două decenii

13 Jan 2023 844

Hotărâre de Guvern care vizează modernizarea canalelor Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă - Midia - Năvodari

05 Jan 2023 1019

#StrăzidinConstanța - atunci și acum Odihna și tratamentele la mare în anii 1960

04 Jan 2023 2544