Aeronava care a repatriat românii din Africa de Sud a aterizat la București. Printre pasageri se află și delegația sportivă a CSM Baia Mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

Mai mulți cetățeni români, printre care și delegația sportivă a CSM Baia Mare, care au solicitat repatrierea din Africa de Sud au ajuns astăzi cu o aeronavă Tarom la București.

Potrivit MApN, astăzi, 30 noiembrie, în jurul orei 16.30, cursa a aterizat pe Baza Aeriană 90 București.  

„Vă informăm că  aeronava TAROM care efectuează misiunea de repatriere a cetățenilor din Africa de Sud va ateriza astăzi,  30 noiembrie 2021, pe Baza Aeriana 90 București, în jurul orei 16.30”, se anunță într-un comunicat de presă.

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că toate testele persoanelor aflate la bordul avionului au ieşit negative.

"În avion aveam cetăţeni români, o parte era echipa de la Baia Mare, o parte erau cetăţeni români din zona Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Dolj şi Vaslui. La acest moment, ultimii rămaşi la testare sunt cei din Bucureşti - Ilfov şi urmează să plece către locul de carantinare şi am avut, totodată, un număr de cetăţeni din alte ţări. Până acum, toate testele au fost negative, nu avem nicio persoană cu probleme medicale", a spus Raed Arafat, citat de Agerpres.ro.


El a adăugat că la unele persoane s-au recoltat şi probe PCR, ale căror rezultate sunt aşteptate să vină în următoarele 12 ore.

"Sportivilor de la Baia Mare li s-a asigurat un avion TAROM care i-a preluat şi au plecat la Baia Mare, iar procesarea testelor, paşapoarte, tot, se va face la Baia Mare", a mai spus Arafat.


Oficial de la MAE 

Zborul special organizat la inițiativa Guvernului României pentru repatrierea cetățenilor români blocați temporar în Africa de Sud a decolat din Johannesburg la ora 03.54 (ora locală/ora României), în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor și formalităților necesare, aeronava fiind așteptată să aterizeze la București în jurul orelor 15.30 (ora României).

Lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetățeni români (inclusiv delegația sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetățeni europeni (10 cetățeni bulgari, 4 cetățeni spanioli, 3 cetățeni polonezi, 1 cetățean ungar) și 6 cetățeni din state terțe (4 cetățeni georgieni, 1 cetățean australian, 1 cetățean neozeelandez – aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare și având rezidență în România).

MAE informează că alți 7 cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare. Reprezentanții Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceștia și vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluții de transport către România.

Pentru realizarea listei de pasageri și îndeplinirea procedurilor și formalităților necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town, a menținut legătura permanent cu cetățenii români, informându-i constant despre etapele operațiunii de repatriere și a menținut contactul cu autoritățile sud-africane pentru a facilita coordonarea și stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.

De asemenea,  misiunea diplomatică a României la Pretoria a fost în dialog cu Delegația UE în Africa de Sud și cu reprezentanțele diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Africa de Sud și a transmis disponibilitatea autorităților române de a sprijini transportul spre Europa și pentru alți cetățeni europeni blocați temporar, la rândul lor, în această țară, preluând și procesând solicitările acestora.

Consulul din cadrul Ambasadei României la Pretoria s-a deplasat la aeroportul din Johannesburg pentru a pune la dispoziția cetățenilor români alimente de bază și apă și pentru a-i sprijini în realizarea tuturor formalitățile specifice în aeroport în vederea îmbarcării pe cursa Tarom.

MAE dorește să mulțumească Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Transporturilor pentru foarte buna colaborare în derularea pregătirilor menționate anterior.


Prin participarea activă, alături de celelalte autorități române competente, la organizarea și desfășurarea operațiunilor de repatriere a cetățenilor români blocați temporar în Africa de Sud, în special prin intermediul reprezentanților Ambasadei României la Pretoria, MAE și-a realizat concret, în acest caz specific, funcția de asigurare a asistenței și protecției consulare a cetățenilor români din străinătate aflați în situații deosebite.

Sursa foto+video: MApN

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

122 de cetățeni români, repatriați din Maroc cu o aeronavă TAROM. La bord sunt și cetățeni străini

02 Dec 2021 661

CNSU Cetățenii români aflați în Regatul Maroc vor fi repatriați. Costurile vor fi asigurate din bugetul de stat (DOCUMENT)

30 Nov 2021 814

Aeronava TAROM care va repatria românii din Africa de Sud va ateriza la București

30 Nov 2021 611

Ministerul Afacerilor Externe. A fost evacuat ultimul român rămas în Afganistan

22 Aug 2021 770

Final de misiune. Azi noapte a avut loc ceremonia de repatriere a ultimului detașament românesc din Afganistan (galerie foto)

27 Jun 2021 1669

MApN Ceremonie de repatriere a ultimului detașament românesc din Afganistan. Când va avea loc și cine va participa

26 Jun 2021 1014

MAE 187 de români și patru cetățeni britanici din Marea Britanie și Irlanda de Nord au revenit în țară

25 Jun 2020 3807

MAE 192 de români, repatriați din Germania și Austria

04 Jun 2020 1446

330 de cetățeni români aflați în Regatul Spaniei au revenit în țară cu sprijinul MAE

10 Apr 2020 1057

Stelian Ion îi solicită ministrului Vela să permită personalului navigant să revină în țară aplicându-i-se izolarea la domiciliu, și nu plasarea în carantină instituționalizată

08 Apr 2020 4893

Zborul va presupune minim o escala la dus și două la întors Tarom trimite o aeronavă în China (galerie foto)

02 Apr 2020 1684

Convorbire telefonică între ministrul Aurescu și omologul ungar, Péter Szijjártó Ungaria va sprijini repatrierea cetățenilor români

17 Mar 2020 989

Militarii Batalionului 495 Protecţia Forţei „Vulturii Negri”, repatriați din Afganistan

05 Mar 2020 915

MAE, precizări despre românii repatriați din zona de focar din China

03 Feb 2020 1046

Tot mai mulţi români fac cereri de repatriere din China. Ce sfaturi primesc de la angajații din aeroport

03 Feb 2020 950