Agenția Națională Antidrog trage un semnal de alarmă privind consumul de „funny gas” pe litoral

  • Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă).
Agenţia Naţională Antidrog, în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul drogurilor, trage un semnal de alarmă cu privire la apariția unui nou tipar de consum de substanțe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc.

La petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată.

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă).

Ca și efecte negative menționăm încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul.

În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical.

Sursă foto: Facebook.com / Agenția Națională Antidrog 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

​Activități de informare și conștientizare a riscurilor consumului de alcool și droguri la volan, desfășurate de specialiștii antidrog din Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 410

Agenția Națională Antidrog, activitate de prevenrie a substanțelor interzise la Caravana de Taekwondo de la Eforie Sud!

31 Jul 2023 785

Parteneriat între Primărie, Consiliul Județean, IPJ, IJJ, spital și reprezentanții cluburilor pentru prevenirea consumului de droguri

05 Jun 2017 3136

Campanie antidrog, desfăşurată în Eforie Nord

08 Jul 2016 4052

Raport despre reducerea cererii şi ofertei de droguri, prezentat de Agenţia Naţională Antidrog (galerie foto)

21 Jan 2016 2493

Comunicat de presă - Ziua naţională fără tutun – 19 noiembrie 2015

18 Nov 2015 2084

„Litoral fără droguri”, ediţia a X-a, la Eforie Sud

16 Jul 2015 2577

„Egalitate pe piaţa muncii!“ Agenția Națională Antidrog şi Arhiepiscopia Tomisului vin în sprijinul persoanelor vulnerabile (galerie foto)

24 Mar 2015 3621

Agenția Națională Antidrog lansează dezbaterea „Cariere de succes în domenii de ocupare non-tradiționale pentru femei”

20 Nov 2014 2198

Reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa au vizitat liceul „Emil Racoviţă”

08 Nov 2014 2426

Portul Constanţa, rută alternativă utilizată de reţelele infracţionale pentru introducerea în Europa a cocainei din America de Sud

29 Oct 2014 2235

Apar noi tipare în consumul drogurilor „Safe parties!“, campanie a Centrului Regional Antidrog Constanţa

28 Jul 2014 2122

Consilierii antidrog continuă campaniile de prevenire, la Constanţa

23 Jul 2014 2177