Alertă de călătorie în Bulgaria! Ce trebuie să știe românii care merg acolo

 Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, începând cu data de 18 septembrie 2023, Asociațiile Producătorilor de Cereale și Fermierilor din această țară vor organiza activități de protest la nivel național, prin blocarea circulației rutiere, cu resurse umane participante și tehnică agricolă specifică. Circulația va fi blocată pe drumurile republicane (naționale sau europene) adiacente/aferente, inclusiv în zona punctelor de frontieră Ruse (corespondent PCTF Giurgiu), Vidin (corespondent PCTF Calafat), Kardam (corespondent PCTF Negru Vodă), Durankulak (corespondent PCTF Vama Veche) și Silistra ferry (corespondent PCTF Ostrov).

Se recomandă cetățenilor români să urmărească cu atenție situația din zonele respective, iar conducătorilor auto să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului. În  perioada desfășurării activităților de protest, este posibil ca, pentru durate de aproximativ 1-2 ore, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere, la fel și circulația prin punctele de frontieră menționate și în zonele adiacente acestora. În această perioadă, este posibil să se formeze coloane de autovehicule, în special de automarfare, transmite Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul unui comunicat oficial. 

Se recomandă turiștilor români să se asigure că dețin suficiente resurse de combustibil, apă și alimente și că mențin în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare. Firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri li se recomandă să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilității înregistrării unor timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei bulgare și prin asigurarea resurselor necesare de apă și alimente persoanelor transportate.

În acest context, este subliniată importanța informării corecte a șoferilor români, achiziționării din timp a vinietelor electronice și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare, a mai punctat sursa citată. 

Informații suplimentare pot fi accesate astfel: 

- cu privire la starea actuală a drumurilor - pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon +35970013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL - pe site-ul www.bgtoll.bg;

- cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare - pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia – www.sofia-airport.eu;

- cu privire la starea vremii - pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ”Vămi” din Bulgaria - www.customs.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.Citește și:

Imagini de la protestul transportatorilor de cereale din Bulgaria! Trafic aglomerat în punctele de trecere a frontierei (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ciclism CSM Constanța Matei Paris, campion național la întrecerea pe pistă din Bulgaria (GALERIE FOTO)

30 Sep 2023 508

MAE Atenționare de călătorie pentru Bulgaria - restricții de circulație

29 Sep 2023 567

Delegație din cadrul Direcției de Securitate Internă - Bulgaria, în vizită de lucru la sediul Direcției Generale Anticorupție

26 Sep 2023 406

Un ucrainean a încercat să scoată ilegal din România doi sirieni ascunși în rulouri de tablă

21 Sep 2023 462

Imagini de la protestul transportatorilor de cereale din Bulgaria! Trafic aglomerat în punctele de trecere a frontierei (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Sep 2023 419

Proprietarul unui hotel din Bulgaria despre drona căzută la Tiulenovo - „Locuitorii din apropiere sunt speriați deoarece nu este normal ce se întâmplă“ (VIDEO)

18 Sep 2023 796

Imagini impresionante cu detonarea dronei căzute pe litoralul bulgăresc al Mării Negre (VIDEO)

18 Sep 2023 1718

UPDATE Protest al transportatorilor de cereale din Bulgaria! Prin PTF Negru Vodă nu mai intră niciun autovehicul în țara vecină (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Sep 2023 501

Primele imagini cu locul unde a fost detonată drona căzută pe litoralul bulgăresc al Mării Negre (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Sep 2023 917

Un pescar din Bulgaria, martor la prăbușirea dronei pe malul Mării Negre. „Am crezut că este o masă sau un scaun foarte mare“ (VIDEO)

18 Sep 2023 797

LIVE VIDEO+TEXT Explozie în Bulgaria la aproximativ 30 km de granița cu România! O dronă ce transporta încărcătură explozivi, detonată (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Sep 2023 2435

Gimnastele de la CS Victoria Cumpăna, participare de succes la Campionatul Balcanic din Muntenegru (GALERIE FOTO)

17 Sep 2023 756

Volei După 38 de ani, România a ajuns din nou în primele opt echipe ale Europei. Meciuri extraordinare ale tricolorilor!

12 Sep 2023 704

​Un cetățean din Bulgaria și-a deschis firmă la Constanța. Iată unde își are sediul

09 Sep 2023 616

Bilanț la final de sezon estival Vară încărcată pentru polițiștii de la Garda de Coastă

07 Sep 2023 440