Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de inspectorii ITM Constanța pe litoral

  • Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, desfășoară începând cu luna iulie 2023 o Campanie privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, desfășoară începând cu luna iulie 2023 o Campanie privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului, transmite un comunicat de presă din partea ITM Constanța.
 
Campania are ca obiective identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, și verificarea modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, atenționând angajatorii și lucrătorii asupra faptului că riscurile specifice existente în mediul de muncă trebuie combătute la sursă.
 
În luna iulie, în domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 396 controale în urma cărora s-au aplicat 27 sancțiuni contravenționale, din care 16 sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare totală de 156.700 lei și 11 sancțiuni contravenționale cu avertismente.
 
Un număr de șase persoane au fost depistate muncind fără forme legale de angajare, dintre care un tânăr cu vârsta cuprină între 15 - 18 ani pentru care angajatorul nu respecta regimul de lucru al minorilor, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 76 de măsuri obligatorii, cu termene concrete de realizare.
 
Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.
 
Tot în luna iulie, în domeniul securității şi sănătății în muncă, au fost controlaţi 88 angajatori, din care 17 au fost sancționați contravențional cu 12 sancțiuni contravenționale cu avertisment și cinci sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare totală de 17.500 lei. Au fost dispuse 17 măsuri obligatorii, cu termene precise pentru remedierea neconformităților.
 
Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, neamenajarea corespunzătoare a căilor de acces, întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși, a încheiat sursa citată. 



Citește și:
Au început controalele la locurile de muncă din Constanța! Care sunt obligațiile angajatorilor

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ITM Constanța Victimele accidentelor de muncă, onorate de Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă

26 Apr 2024 314

ITM Constanța Amenzi de peste 100.000 de lei! Vezi ce nereguli au găsit inspectorii

24 Apr 2024 411

ITM Constanța Concursul național „Știu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândește de pe băncile școlii” (FOTO)

10 Apr 2024 418

De unde cumpără Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța servicii poștale? (DOCUMENT)

30 Mar 2024 453

Știri Constanța Controale ale inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța. Constatări

27 Mar 2024 512

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 908

ITM Constanța Controale în domeniul de demontare/dezasamblare a mașinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor. Constatări

15 Mar 2024 503

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța Amenzi în valoare de peste 200.000 lei pentru nereguli în controalele din luna februarie

13 Mar 2024 469

ITM Constanța. Control la operatorii de articole pirotehnice!

21 Feb 2024 555

ITM Constanța “Campanie Națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii”. Obiectivele campaniei

20 Feb 2024 576

Amenzi de sute de mii de lei aplicate de inspectorii ITM Constanța în controalele din luna decembrie 2023

09 Jan 2024 770

Comercializarea articolelor pirotehnice, în atenția inspectorilor ITM Constanța. Ce nereguli au fost constatate

05 Jan 2024 636

Dosar pe masa magistraților din Constanța Carmen Răducu versus ITM Constanța într-un caz de anulare a unui act administrativ

25 Dec 2023 1032

Declarații de Avere Constanța Mădălina Bălan, inspector șef adjunct la ITM Constanța deține trei apartamente și o casă (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1139

Declarații de avere Constanța Marian Becheanu, inspectorul-şef adjunct al ITM Constanţa, averea și interesele (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1282