Anunțul Preşedintelui CJ Dâmboviţa Sfinxul și Babele ar putea ajunge în Dâmbovița, după un proces privind linia de hotar cu județul Prahova


  • Mit, legendă sau povești din Antichitate, Sfinxul a fost martorul tăcut al istoriei acestui petic de țară, a județului Dâmbovița.
  • Și este datoria noastră să-l protejăm, așa cum și el a făcut-o de-a lungul mileniilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat câştigarea pe fond a procesului cu judeţul Prahova privind linia de hotar dintre două judeţe în zona Platoului Bucegi, disputa din instanţă vizând inclusiv monumentele naturale Babele şi Sfinxul care, conform deciziei judecătorilor, aparţin teritoriului Dâmboviţei.



Iată postarea integrală de pe pagina de Facebook a  Preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan



Astăzi este ziua Sfinxului din Bucegi!


Înconjurat de mistere și legende, Sfinxul din Bucegi este unul dintre cele mai frumoase monumente naturale din țara noastră.


Sunt povești care ne spun că este Axa Lumii sau că dacii, simțind chemarea acestuia, deveneau nemuritori.


În fiecare an, pe 28 noiembrie, sute de oameni urcă muntele și se strâng în jurul Sfinxului pentru că, astăzi, razele Soarelui care îl îmbrățișează formează o piramidă magică, unii spunând vindecătoare.

Mit, legendă sau povești din Antichitate, Sfinxul a fost martorul tăcut al istoriei acestui petic de țară, a județului Dâmbovița.


Și este datoria noastră să-l protejăm, așa cum și el a făcut-o de-a lungul mileniilor.


[‼️] Nu în ultimul rând, mă bucur să le transmit dâmbovițenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Județean Dâmbovița a avut câștig de cauză în procesul cu județul Prahova, vecinii noștri susținând că atât Sfinxul, cât și Babele se află pe teritoriul lor.


Deși sentința de joi nu este definitivă, toate instanțele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale județului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul și Babele vor rămâne pe teritoriului județului nostru.


Despre apariția în filme a Sfinxului din Bucegi 


Sfinxul din Bucegi apare în filmul Dacii (1967), el fiind locul unde este jertfit Cotyso, fiul regelui dac Decebal (87-106 d.Hr).


Această moarte ritualică este inspirată din informațiile lui Herodot (c.484 - c. 425 î.Hr.) privind religia geților: trimiterea ca sol la Zamolxe a celui mai curat dintre tineri prin aruncarea în 3 sulițe [5], istoricii neștiind dacă această jertfă se mai aplica și în timpul lui Decebal.


În filmul Haiducii lui Șaptecai (1971), căpetenia de haiduci Anghel Șaptecai este prinsă de căpitanul de arnăuți Mamulos și dus pe hotarul țării, pe lângă formațiunile muntoase Sfinxul din Bucegi și Babele. În loc să-l ucidă, Mamulos îl trimite însă în Transilvania, amenințându-l că-i va ucide pe toți haiducii dacă Anghel se va întoarce în țară, scrie wikipedia.org. 


De asemenea, acesta este promovat si in noul documentar Netflix "Flavours Of Romania"


Sursa foto: Facebook/ Corneliu Stefan
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Femei echipate necorespunzător, recuperate de salvamontişti de pe traseul Babele - Crucea Eroilor. Una dintre ele a rămas fără încălţăminte

27 Apr 2022 1169

Eugen Tomac, ales preşedinte al PMP. Fişă biografică și declarație de avere (DOCUMENT)

19 Feb 2022 2100

Minune. Un turist, din Constanța, a dormit două nopți, sub cerul liber, în Zona Babele-Omu. Cum a fost găsit și salvat

07 Jan 2021 3089

Salvamont România. Avertisment de vreme rea pentru următoarele zile în Bucegi

20 Nov 2019 1584

Ţara arde, babele se piaptănă… Despre ce a discutat primarul Decebal Făgădău cu agenţii economici din staţiunea Mamaia?

16 Apr 2018 2640

centrulnatura.ro Frumoasa România (video)

06 Aug 2017 3087

Rezultatele necropsiei în cazului socrului lui Bălăşescu

19 Sep 2015 1910

Lumea Poeziilor George Topîrceanu - Primăvară

22 Mar 2015 2700

Ştiaţi că...? Se împlinesc 156 de ani de la naşterea primului Mareşal al Armatei Române

09 Mar 2015 1715