Asociaţia „Constanţa Altfel“ „Dacă se realizează Parcul de Miniaturi din parcul Tăbăcărie, avem de-a face cu un milion de euro prejudiciu“

Tribunalul Constanţa s-a pronunţat pe 3 iulie a.c. în dosarul în care Asociaţia „Constanţa Altfel“ s-a adresat instanţei de contencios administrativ şi a cerut anularea a două hotărâri de Consiliu Local Municipal - nr. 334/12.10.2017 şi 335/12.10.2017 - referitoare la amenajarea obiectivului de investiţii „Joint Romania-Bulgaria Cultural and Historical Heritage - Miniature Park“ - Parcul de Miniaturi din parcul Tăbăcărie.
 
Pe scurt, judecătorii au anulat HCLM nr. 334/12.10.2017 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical heritage-Miniature Park“ în faza documentaţiei tehnico-economice (studiu de fezabilitate, documentaţie pentru obţinerea avizelor). De asemenea, a fost anulată şi HCLM nr. 335/12.10.2017 privind aprobarea plăţii contribuţiei ce îi revine Municipiului Constanţa din costurile eligibile aferente proiectului „Joint Romanian - Bulgarian Cultural and Historical Heritage Miniature Park“. Decizia a fost luată de Marilena Mircioi, judecător al Tribunalului Constanţa, şi poate fi atacată la Curtea de Apel.
 
Reprezentanţii Asociaţiei „Constanţa Altfel“ au susţinut ieri, într-o conferinţă de presă, faptul că există o lege a spaţiilor verzi conform căreia nu ai voie să construieşti în interiorul unui parc pe mai mult de 10% din suprafaţa acestuia. „În conformitate cu legislaţia în vigoare, în parcuri, suprafaţa construcţiilor (doar provizorii) nu poate depăşi 10% din suprafaţa totală a acestora. În parcul Tăbăcărie, această suprafaţă construită a depăşit de mult 10%. Aşa că primarul a ales aleatoriu în parc o suprafaţă de 2 ha şi construieşte pe 10% din ea. Zona va fi împrejmuită, iar accesul va fi permis doar în cadrul unui program. O nouă încălcare a legii care spune că accesul în parcuri este liber, nelimitat, neîngrădit, adică la orice oră fiecare dintre noi doreşte să se plimbe în parc. Ştiţi cât din fondurile atrase sunt cheltuite pe căsuţa de bilete de lemn şi echiparea ei? Aproape 160.000 de euro. Ştiţi ce fundaţie are o căsuţă mică-mică? 90 cm. Cât un bloc“.

Reprezentanţii Asociaţiei „Constanţa Altfel“ aşteaptă soluţia definitivă a instanţei de contencios, însă, în acelaşi timp, consideră că „sesizarea penală este inevitabilă şi că Miniature Park putea fi realizat pe orice pârloagă din Constanţa, care ar fi căpătat astfel valoare“.

„Din punctul nostru de vedere, Primăria Constanţa nu poate continua acest proiect. Dacă se realizează, avem de-a face cu un milion de euro prejudiciu“, a mai declarat Vergil Chiţac, preşedintele Asociaţiei „Constanţa Altfel”.
 
Până în acest moment, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a refuzat să comenteze situaţia.
 
Menţionăm că acest proiect a mai fost atacat în instanţa de contencios-administrativ şi de Asociaţiile „Verde Urban“, şi de reprezentanţii USR Constanţa, dar şi de o persoana fizică; totodată, acesta a făcut obiectul mai multor proteste ale societăţii civile şi ale unor asociaţii care militează pentru protecţia mediului.
 
Citeşte şi: 
 

Două hotărâri de Consiliu Local, anulate în primă instanţă Parcul de Miniaturi din Tăbăcărie, în pericol. Date din proiect
 
Asociaţia „Constanţa Altfel“ susţine că sesizarea penală este inevitabilă în cazul Parcului de Miniaturi din Tăbăcărie

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 666

Istoria orașului, în paragină Franzelăria Automată de Lux, uitată în timp, pe strada Cuza Vodă din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1371

MDLPA Localități din 24 de județe primesc finanțare pentru noi investiții în modernizarea infrastructurii

27 Feb 2024 432

Constănțeanul supărat Lipsa iluminatului public, în zona podului de la Agigea, un pericol pentru cetățeni. Ce spun autoritățile?

26 Feb 2024 820

Zi importantă pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul Spitalului Municipal din Constanța (DOCUMENT)

14 Feb 2024 794

Arhiepiscopia Tomisului câștigă, din nou, procesul pentru Catedrala Eroilor, de la Casa de Cultură! Anularea autorizației nu schimbă terenul în „spațiu verde“ (MOTIVARE)

17 Jan 2024 1565

Protest seara trecută în fața Prefecturii Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Jan 2024 927

Atenție șoferi! O „nouă regulă” de montat indicatoare rutiere, în municipiul Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Jan 2024 1647

Ce spectacole a pregătit Teatrul de Stat Constanța pentru acest final de an

28 Dec 2023 748

Armonia Hospital Constanța Centrul de Diagnostic și Tratamentul Infertilității de cuplu, în sprijinul celor care doresc să devină părinți

20 Dec 2023 978

Știri Constanța Fanfara “Muzica Apelor”, magie în prag de sărbătoare! Programul concertelor de la Constanța

12 Dec 2023 873

#ConstanțaEsteBine 6 decembrie 2023. O zi astrologică foarte puternică

06 Dec 2023 1136

Primăria Constanța a desemnat câștigătorul contractului care va aduce artiștii de la Târgul de Crăciun de la Constanța (DOCUMENT)

15 Nov 2023 1084

„Școala altfel”, alături de polițiștii din Constanța. Iată ce au învățat elevii (FOTO)

10 Nov 2023 709

Anul trecut, Poarta 9 din incinta Portului, sufocată de deșeuri Primăria Constanța a declarat apel într-un dosar. Vrea să scape de amenda primită de la Garda de Mediu!

04 Nov 2023 925