Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate



 
  • Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov(AEBI), Asociaţia Vâlceană a Elevilor(AVE), Asociaţia Elevilor din Bacău(AEBC), Asociaţia Elevilor din Timiş(AETM) şi Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), împreună cu organizaţia Salvaţi Copiii au depus un nou Statut al Elevului.

Astăzi, 1 februarie, asociaţiile de elevi din România au depus un nou Statut al Elevului împreună cu organizaţia Salvaţi Copiii la Ministerului Educaţiei, unde toate necesităţile elevilor din România sunt puse la punct, potrivit AEC.

În acest statut se regăsesc prevederi revoluţionare pentru elevi precum:

1. Protecţia elevilor pentru sesizări în interesul public: Crearea unei proceduri care protejeaza elevul în cazul în care orice sesizare să fie scutită de sancţiuni asupra elevilor care aleg să vorbească despre probleme din cadrul unităţii şcolare.

2. Integrarea metodologiei de acordare a feedback-ului: Feedback-ul elevilor oferă profesorilor o perspectivă valoroasă asupra eficacităţii metodelor lor de predare şi a impactului acestora asupra învăţăturii. Feedback-ul trebuie să fie anonim şi să fie acordat fiecărui cadru didactic, iar direcţiile de învăţământ preuniversitar trebuie să fie implicarea în monitorizarea desfăşurării acestui proces.

3. Reglementarea normelor de bază despre igienă şi sănătate: Dotarea cu mobilier se va face corespunzător vârstei şi dezvoltării fizice sau dizabilităţii copiilor şi tinerilor, având în vedere numărul acestora. Fiecare grup sanitar va fi dotat cu hârtie igienică şi coş de gunoi cu capac, pedală şi sac menajer, inclusiv produse de igienă feminină în grupurile sanitare pentru fete.

4. Reglementarea dreptului la odihnă, timp liber şi a temelor: Orarul elevilor nu trebuie să depăşească pentru învăţământul primar 4 ore pe zi; pentru învăţământul gimnazial 5 ore pe zi; pentru invatamantul liceal/tehnologic 6 ore pe zi. De asemenea, programul şcolar nu trebuie să înceapă mai devreme de ora 8:00 şi să nu se termine mai târziu de ora 19:00. O altă modificare importantă este aceea ca elevii nu trebuie sa aibă două sau mai multe evaluări în aceeaşi zi sau în zile consecutive.

Statutul este compus din peste 60 de pagini şi are o structură consistentă. Acest proiect a fost iniţiat de Salvaţi Copiii şi este susţinut de toate asociaţiile de elevi din ţară.

„Elevii au cerut să discute cu un reprezentant al Ministerului Educaţiei pentru a afla punctul de vedere al dumnealor cu privire la statut, însă niciun angajat al instituţiei nu a fost disponibil pentru elevi. Încă o dată, elevii sunt ignoraţi de către autoritatea care ar trebui să le vină în ajutor, să îi asculte şi să îi susţină.



Solicităm Ministerului Educaţiei să analizeze prezentul statut, iar ulterior să îl aprobe pentru ca elevii să beneficieze de un sistem educaţional echitabil”, spun elevii de la AEC.

„Ne-am dorit să discutăm cu reprezentanţii Ministerului, pentru a auzi părerea dumnealor cu privire la statutul propus de noi şi pentru a prezenta noile reglementări absolut esenţiale cu care vine acesta. După cum ne-a obişnuit Ministerul, nu am fost primiţi de nimeni să discutăm deschis şi să colaborăm pentru o variantă optimă a statutului. Sunt curioasă, din câţi secretari şi subsecretari de stat sunt în instituţie, nu a avut nimeni 5 minute ca să discute cu elevii din toată ţara care au venit să prezinte munca depusă şi nevoile lor? Acest statut cuprinde cererile şi nevoile a aproximativ 1000 de elevi consultaţi prin formularul lansat de Salvaţi Copiii şi amendamentele colectate în urma a 3 consultări publice. Ministerul Educaţiei continuă să ne dezamăgească.", a transmis și Lorena Drăguşin, preşedinte AEC.


Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. 


Citește și
Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 882

Ședință CLM Constanța Proiectul privind solicitarea diferenței de preț pentru un teren din zona Satul de Vacanță, pe masa consilierilor locali. Investitorul vrea bloc de trei etaje

28 Feb 2024 500

Ședință CLM Constanța Vânzarea unui teren din municipiu, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

30 Jan 2024 714

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 750

Grevă japoneză anunțată de elevii din șase județe! Vizată și Constanța

09 Jan 2024 708

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1394

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1149

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1311

Asociația Elevilor din Constanța vrea ca anul școlar să înceapă pe 4 septembrie, nu pe 11 septembrie. Ce spune Ariana Dudună, președintele Asociației

31 Jan 2023 1508

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1387

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1221

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6232

Asociația Elevilor din Constanța „Anchetă mușamalizată, DNA legalizează mita!”

06 May 2022 1955

AEC „Statul român preferă să protejeze copiii de persoanele homosexuale, decât să îi protejeze de analfabetism”

02 May 2022 1547

AEC O elevă din Constanța a fost ținută în frig, la gardul școlii, plângând. Care este motivul

15 Mar 2022 3932