Astăzi creștin-ortodocșii îi sărbătoresc pe Sfinții Petru și Pavel

  • În ziua praznicului să-i felicităm pe toţi sărbătoriți, pe cei care poartă  slăvitele lor nume:  Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula,  Petruţa,  Paulina și  Paula.

Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, prăznuiți în aceeași zi deoarece amândoi s-au săvârșit la Roma, din porunca împăratului Nero. Petru a fost rastignit cu capul in jos, iar lui Pavel taindu-i-se capul. Moaștele Sfintilor Apostoli Petru și Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse împreună.

Petru și Pavel

În ziua praznicului să-i felicităm pe toţi sărbătoriți, pe cei care poartă  slăvitele lor nume:  Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula,  Petruţa,  Paulina și  Paula și să le urăm ca Sfinții Apostoli Petru și Pavel să le împlinească  dorințele! La mulți ani!
 
Tradiția a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cercetările mai noi au stabilit cu o anume precizie că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Sfinții Apostoli Petru si Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserica între textele canonice ale Noului Testament (Pavel – 14; Petru – 2).
 
Pe 29 iunie, Biserica îi prăznuiește pe Sfintii Apostoli Petru și Pavel. Sunt cinstiti în aceeași zi, pentru că au murit pe 29 iunie, anul 67. Sfântul Petru a primit moartea prin răstignire, cu capul în jos, iar Sfântul Pavel prin tăierea capului, deoarece era cetățean roman și nu trebuia omorât asemeni sclavilor.
 
Potrivit Tradiției, Petru și Pavel au fost întemnitați o vreme în aceeași celulă, în închisoarea mamertina din Roma, unde si-au convertit temnicerii și s-au rugat până când in mijlocul celulei a apărut un izvor care se poate vedea și în prezent.
 
Petru s-a numit la început Simon. Hristos i-a schimbat numele în Chefa - Petru, care înseamna "piatra", și arată tăria, statornicia și neclintirea. Iar Sfântul Apostol Pavel s-a numit Saul. Pavel înseamnă "mic" și arată părerea de sine lipsită de îngâmfare, defăimarea de sine și smerenia.
 
Sfântul Petru a devenit ucenicul Mântuitorului după ce a fost martorul unei minuni: într-o dimineață, Hristos a vorbit mulțimii la tarmul lacului Ghenizaret. Pentru a fi mai bine auzit, s-a urcat în corabia lui Simon Petru, pe care l-a rugat să o departeze putin de la țărm. După ce a terminat de vorbit, i-a spus lui Simon să pescuiască. Acesta, neîncrezator, intrucât se ostenise în zadar toata noaptea, asculta de Învățător și arunca mrejele. Mulțimea peștilor prinși îl va înfricoșa: "Ieși de la mine, Doamne, că sunt om păcătos", va spune el. Hristos i-a răspuns însă: „Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni". Petru va lăsa totul și va urma Mântuitorului.
 
Sfântul Apostol Pavel, prigonitor al crestinilor, primeste misiunea să meargă la Damasc să-i aresteze pe cei care cred in Hristos si sa ii aduca in lanturi pentru a fi judecati. Înainte de a intra in Damasc o lumina puternica l-a învăluit și orbit Și i-a spus: Saule, Saule de ce mă prigonești? Dar cine esti Tu? Eu sunt Iisus pe care Tu Îl prigonești. Și ce trebuie să fac? Du-te în Damasc în casa lui Anania și acolo ți se va spune ce trebuie să faci. A fost condus în cetatea Damascului la Anania, care l-a primit în casa lui, l-a hranit și i-a talcuit Evanghelia. Acolo, în casa lui Anania și prin mâinile aceluia, Saul s-a botezat primind numele Pavel.

Epicentrul ortodoxiei tomitane îi poartă numele

Catedrala ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ este un lăcaș de cult ortodox din Constanța, situat în zona peninsulară a orașului, mai jos de Piața Ovidiu, în fața clădirii Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Edificiul domină prin arhitectura sa monumentală întreg spațiul falezei sudice a orașului. Piatra de temelie a fost pusa la 4 septembrie 1883, in timpul mitropolitului Iosif Gheorghian. Sfințirea bisericii s-a făcut la 22 mai 1895. Planurile de construcție aparțin renumitului arhitect Alexandru Orăscu, iar arhitectul diriginte al lucrărilor a fost Carol Benesch. Antreprenorul lucrărilor a fost Henri Guaracino. În parcul ce înconjoară catedrala se află un complex arheologic în care sunt identificate elemente ale vechiului oraș Tomis.


Citește și:

Carol I - „Această catedrală a orașului Constanța se înalță din temelie cu spesele statului“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iată unde va oficia slujbe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 24 – 30 aprilie 2024

23 Apr 2024 835

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 528

Un primar din România a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei sale

16 Apr 2024 835

Contract în valoare de peste 3,7 milioane de lei Primăria Techirghiol a concesionat sistemul de iluminat public din oraș firmei Euro-Audit Service SRL (DOCUMENT)

16 Apr 2024 465

Nava de pasageri Scenic Opal a ajuns la Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 429

Preotul care a fost ucenic al lui Arsenie Boca s-a stins din viață

13 Apr 2024 1210

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

11 Apr 2024 521

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 aprilie 2024

11 Apr 2024 575

Socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnați! Judecătorii au confiscat 50.000 de euro

11 Apr 2024 644

Intervenție a pompierilor ISU Dobrogea la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 2523

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

09 Apr 2024 633

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 760

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 674

Nava River Adagio a adus la Constanța turiști americani

03 Apr 2024 485

Unde va sluji IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în perioada 2-5 aprilie

01 Apr 2024 577