Atenţie la propunerile primite prin mesaje sau SMS cu oportunităţi de angajare sau de investiţii. Cum funcționează înșelătoria

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atenţionează în legătură cu propunerile primite prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie sau prin sms care prezintă oportunităţi de angajare sau de investiţii cu câştiguri rapide."Atenţie la propunerile primite prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie sau sms, care vă prezintă oportunităţi de angajare sau de investiţii ce promit câştiguri rapide! Unii utilizatori din România au început să primească astfel de mesaje:"Buna, ati fost selectat pentru un job part-time/full time, mai mult de 900 de zile. accepta acest post vacant -LINK-."
Mesajul primit are şi un link care, odată accesat, redirecţionează utilizatorul către aplicaţia de mesagerie WhatsApp şi deschide o conversaţie cu infractorii cibernetici din spatele acelui contact. În urma conversaţiei avute, aflăm că putem câştiga bani rapid prin obţinerea de comisioane din "unele comenzi virtuale" menite să crească datele de vânzări ale unor comercianţi cunoscuţi la nivel internaţional", explică experţii DNSC, pe pagina de Facebook a instituţiei.Potrivit acestora, potenţiala victimă este invitată apoi să-şi facă un cont pe un site, unde trebuie să furnizeze date cu caracter personal, apoi este redirecţionată către un canal de Telegram, unde i se explică pas cu pas ce trebuie să facă. Canalul de Telegram are deja un număr impresionant de urmăritori (aproape 50.000)."În cele din urmă, din conversaţiile existente pe acest canal de Telegram "iGOGO" se observă promovarea unui sistem piramidal de câştig bazat pe invitarea unor noi "clienţi", la care se adaugă ulterior o componentă de investiţii în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci şi date financiar-bancare de la utilizatori", subliniază experţii în cibersecurity.Echipa DNSC va analiza în continuare acest tip de scam şi va lua măsurile necesare în acest caz. Pe baza informaţiilor culese până acum recomandă: să se evite accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase şi scanarea cu o soluţie de securitate; să nu fie crezută orice ofertă venită pe mail, sms, platforme de mesagerie sau social media, deoarece ofertele legitime de angajare nu vin prin mesaje simple de la persoane străine şi necesită un proces de recrutare mai complex şi mai îndelungat decât o simplă conversaţie pe WhatsApp; să se evite furnizarea de date sensibile - date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare - în cazul în care sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate."Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificaţi existenţa ei pe canalele oficiale de comunicare ale companiei în cauză! De cele mai multe ori atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputaţie pentru a păcăli utilizatorii, astfel că trebuie să fiţi atenţi la domeniul site-ului vizitat.


Fiţi răbdători şi vigilenţi atunci când întâlniţi astfel de ˜oferte şi analizaţi cu atenţie detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veţi identifica lesne greşeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.Dacă aţi oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luaţi imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului şi monitorizarea tranzacţiilor din cont! Dacă aţi suferit pagube materiale, va trebui să depuneţi o plângere la Poliţia Română. Totodată, notificaţi Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro", mai recomandă reprezentanţii DNSC.

Foto Facebook/ DNSC

Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PUZ-ul de modificare și extindere Parc Eolian, din extravilanul comunelor Dobromir și Băneasa, lansat în consultare publică

02 Dec 2022 809

Investiție imobiliară pe strada Tulcei din municipiul Constanța (DOCUMENTE)

30 Nov 2022 1162

Proiectul de regenerare urbană a municipiului Tulcea, în dezbatere publică

16 Nov 2022 504

Constănțenii pot vota proiectele preferate în cadrul programului de bugetare participativă. Iată cele 35 de propuneri intrate în competiție!

08 Nov 2022 1061

Proiectul de hotărâre privind înființarea Asociației OMD Mamaia-Constanța intră la vot în Consiliul Local Municipal (DOCUMENTE)

26 Oct 2022 730

Noul Regulament de organizare și funcționare al Consiliului Județean Constanța se află în consultare publică (DOCUMENTE)

19 Oct 2022 676

Ministerul Dezvoltării S-a lansat primul apel de proiecte pentru Programul Interreg IPA România-Serbia

05 Oct 2022 504

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie vrea să achiziționeze un ansamblu modular pentru spitalizare de zi

11 Sep 2022 600

Proiect, votat tacit Vârsta minimă de la care se va putea vota va fi redusă de la 18 la 16 ani

06 Sep 2022 833

Primăria pregătește o investiție publică pe bulevardul Ferdinand din Constanța (DOCUMENTE)

03 Sep 2022 1485

Purtătorul de cuvânt al PNL „Pe agenda coaliţiei nu a existat o discuţie legată de mărirea salariului minim pe economie sau de o eventuală mărire a pensiilor“

30 Aug 2022 679

Ministrul Educației „Dezbaterile privind legile educaţiei se vor încheia miercuri“

22 Aug 2022 937

Editorial Are Constanța nevoie de statui? Administrația liberală îl ignoră pe Brătianu, susținătorul cauzei Dobrogei

22 Aug 2022 1439

Vergil Chițac, anunț de ultimă oră despre Regulamentul parcărilor

12 Aug 2022 3085

Ordinul Ministerului Turismului privind avizarea OMD-urilor, în dezbatere publică. Care e soarta celui de la Constanța?

04 Aug 2022 899