Banii cheltuiti, scolile nereparate

1193080203.jpg

Anul scolar in judetul nostru a debutat cu stangul. Scoli darapanate, lucrari de reparatii incepute si neterminate si mai ales copii ramasi in strada pentru ca imobilul in care se invata trebuia reabilitat.

Desi pana in acel moment Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a alocat pentru reparatii, prin Hotararile de Guvern nr. 300, 454 si 617, peste 36.000 mii lei, unele primarii nu au catadicsit nici macar sa inceapa lucrarile. "Din banii intrati in contul primariilor, au fost cheltuiti pana acum in jur de 50%, a apreciat cu cateva zile inainte de inceperea noului an, inspectorul scolar general Marian Sarbu.

Bani multi cheltuiti, rezultate slabe

Potrivit inspectorului Adriana Gheorghe, cele mai mari probleme erau la acea data la cele trei unitati scolare din Baneasa. "Este vorba de gradinita Sfantul Andrei, liceul si scoala de arte si meserii din Baneasa. Pentru ca toate prezinta fisuri ale cladirii acestea sunt un pericol pentru elevii care vor incepe scoala in curand", a afirmat aceasta. In acelasi timp, in localitatea Tortomanu, autoritatile nu au inceput lucrarile de reabilitare la grupurile sanitare ale unitatii de invatamant. Spre indignarea ISJ, la Corbu, licitatia pentru repararea scolii nici nu incepuse, in timp ce, la Fantanele, lucrarile erau de abia in stadiu de proiectare. Alte unitati care la 15 septembrie nu demarasera consolidarea sunt cele de la Mosneni si Dulcesti. Desi din acel moment a trecut mai mult de o luna, se pare ca reabilitarea scolilor nu a avansat prea mult. Si asta in ciuda sumei mari de bani cheltuite de primariile din judet. De curand, guvernul a suplimentat fondurile printr-o noua HG. Inspectorul de imagine al ISJ, Anamaria Burada a declarat ca "pana acum pe HG 300 s-au folosit 88,5 %, pe HG 454, 91,5 % in timp ce pe HG 617, procentul este de 100% . Din ultima finantare de la guvern primarii au cheltuit tot pentru lucrarile de la scoli, 36,4 % din fondurile alocate".

Scolile, in carca primarilor

Potrivit sefului Compartimentului tehnic al ISJ, Silica Rosculet, toate licitatiile din acest an pentru reparatii la unitatile scolare au fost organizate de primariile din judet. Aceasta a declarat ca, rareori edilii locali accepta ca reprezentantii ISJ sa asiste la procedura de licitatie. "Am fost primita doar la trei sau patru licitatii organizate in judet in timp ce la altele am fost categoric refuzata", a afirmat intrigata Rosculet. Pe de alta parte se pare ca si, in ceea ce priveste supravegherea lucrarilor de reparatii, atributiile ISJ sunt limitate. Se pare ca de cand cu descentralizarea, aceasta institutie a scapat de responsabilitati. Potrivit inspectorului Burada, ea nu mai raspunde nici de incalzirea scolilor si nici de banii cheltuiti pentru reparatii. "Lunar primarii sunt obligati sa trimita adrese prin care sa informeze care este stadiul reparatiilor", a explicat aceasta. Aratand ca ii pasa, sefa Compartimentului Tehnic a adaugat: "Desi nu am aceasta obligatie, eu ma mai duc sa verific care este stadiul lucrarilor. A observat acest lucru, si echipa de control a primului ministru cand a sosit la Constanta care a afirmat ca imi depasesc atributiile". Aceasta a mai spus ca singurul lucru pe care il poate face ISJ pentru urgentarea lucrarii il reprezinta blocarea finantarii. Desi aplicarea acestei masuri sau a penalitatilor pentru firmele care nu respecta contractul ar fi fost indicate acest lucru nu s-a intamplat. Probabil ca, pentru reprezentantii ISJ sunt suficiente doar simplele amenintari care se dovedesc a fi ...apa de ploaie.

Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Volei CSM Constanța a învins SCM U Craiova și s-a clasat pe locul șapte în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 May 2024 567

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 391

Tenis de masă Echipa feminină a LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, vicecampioană națională la Under-13 (GALERIE FOTO)

01 May 2024 424

Volei. Miercuri, 1 mai 2024 CSM Constanța, ultimul meci al sezonului, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“. Intrare liberă!

01 May 2024 416

Mariana Gâju și echipa Primăriei Cumpăna aduc bucurie și speranță în sufletele celor defavorizați de sărbători (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 672

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 653

Licitație importantă la Poliția din Constanța! Sunt vizate autospecialele IPJ (DOCUMENT)

29 Apr 2024 824

Gimnastică aerobică Echipa CS Farul Constanța, câștigătoarea Cupei Cetății Deva (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 717

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 932

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța au încheiat en-fanfare sezonul regular. Urmează turneul final

29 Apr 2024 668

Fotbalistele de la Farul Constanța, în continuare pe primul loc. În ultimul meci, egal cu Csikszereda Miercurea Ciuc

29 Apr 2024 626

LIVE Text+VIDEO Vergil Chițac își depune candidatura la Primăria Constanța-„Viitorul Constanței stă în proiectele începute” (FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 724

Editorial Predare de ștafetă în Superligă. De la Farul la FCSB

28 Apr 2024 625

Echipa Under-18 de la Farul Constanța s-a calificat în finala Ligii de Tineret (GALERIE FOTO + VIDEO)

28 Apr 2024 842

Candidații PNL, Florin Mitroi și Vergil Chițac își depun luni, 29 aprilie, candidaturile pentru alegerile locale

28 Apr 2024 707