Actualitate

Bătrânul inginer Saligny, „un Mesia pentru dobrogeni”. Este Ziua Inginerului Român (video)

  • Ziua inginerului român este sărbătorită, anual, la 14 septembrie, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern 525/2000.
  • În unele țări din Europa titlul de inginer este limitat prin lege doar la persoanele cu diplomă în inginerie.
Un inginer este o persoană cu o pregătire tehnică - teoretică și practică, obținută într-un institut de învățământ superior, care practică ingineria.

Spre deosebire de oamenii de știință, care studiază natura și fenomenele naturale pentru a stabili principii, axiome și teoreme, inginerii aplică principiile teoretice din matematică și fizică pentru a crea un produs concret, ca de exemplu un rulment sau o tastatură de telefon.

Inginerii pot profesa în proiectarea, organizarea, conducerea și întreținerea proceselor tehnologice din industrie, agricultură, sau și din administrație. Inginerii pot fi și cercetători științifici în diverse domenii de specialitate.

În unele țări din Europa titlul de inginer este limitat prin lege doar la persoanele cu diplomă în inginerie. În Canada, titlul de inginer este limitat doar la persoanele care profesează ingineria.

Un articol impresionant, descoperit în colecția „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, îl are ca protagonist pe Anghel Saligny, legenda ingineriei românești, cel care și-a pus geniul creator în slujba unor lucrări ce stau în picioare și astăzi, după mai bine de un secol.

Remarcabil inventator, autor al unor soluții originale și îndrăznețe, premergător mondial al științei construcțiilor metalice și de beton armat, academician, ministru și pedagog, inginerul Saligny a fost și un om special, de o modestie și o discreție emblematice doar pentru oamenii cu adevărat valoroși.

Textul din care cităm mai jos, intitulat „A trecut un om!” este publicat în ziarul „Dobrogea Jună” nr. 126, din 26 august 1923  și se referă la trecerea prin oraș a inginerului Saligny, „chiar prin staţia de cale ferată ce-i poartă cu mândrie numele şi aproape nimeni nu a bănuit prezenţa lui în tren”. 

Sosit să ia măsuri pentru construirea liniei ferate Constanţa-Techirghiol, profesionistul desăvârșit și-a făcut treaba în liniște, cu responsabilitate și discreție, fără a avea nevoie de surle și trâmbițe, de primiri oficiale sau ovații populare.

  „Zilnic gazetele locale înregistrează sosirea sau plecarea din localitate a d-lui Brătianu, Moşoiu, Cosma, a diferiţilor curieri diplomatici, după cum deseori, citim că d. prefect al judeţului a plecat sau d-l primar a sosit de la Bucureşti unde a făcut etc., etc.

Alaltăieri a sosit însă în localitate un om, un om în adevăratul înţeles al cuvântului, un om care pentru ţara întreagă înseamnă ceva şi pentru care noi Dobrogenii a fost un Mesia. Este vorba de bătrânul inginer Saligny, cel ce a pus cea dintâi piatră pentru construirea portului Constanţa, cel ce a dovedit lumii că inginerii români sunt capabili să facă ceva şi în sfârşit, cel care a construit podul de la Cernavodă peste Dunăre. 

El a legat Dobrogea noastră de trupul ţării, el a făcut să vieze românismul pe meleagurile acestei provincii transitate. Şi a trecut cu trenul, fără să facă zgomot în jurul său, a trecut chiar prin staţia de cale ferată ce-i poartă cu mândrie numele şi aproape nimeni nu a bănuit prezenţa lui în tren. Şi-a venit din nou în Dobrogea, nu să se plimbe, nici să fleurteze, ci să adaoge încă o perlă la colanul de binefaceri pe care una câte una, le-a înşirat aci şi aiurea.

A venit să ia măsuri pentru cât mai urgenta construire a linii ferate Constanţa-Techirghiol, chestiune despre care ne ocupăm separat în altă parte a ziarului nostru.

Şi când astfel a călătorit şi a trecut pe la noi inginerul Saligny, ne gândim cu scârbă la fantoşii politici care când îşi plimbă hoitul pe undeva, prin forţa administrativă, adună lume, lume multă ca să-i vadă şi să-i salute cu smerenie...”  

Citește și: #DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: Bătrânul inginer Saligny, „un Mesia pentru dobrogeni”

 

Sursa foto: wikipedia.org
Sursa video: Youtube/ Stiri SalajeanulTV

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șefa Centrului de Primire Urgență de la Fetești a murit de Covid 19

16 Oct 2020 5477

Cod galben de ceață în Constanța

17 Sep 2020 608

#ConstanțaEsteBine – Noi vești de pe șantierul Cazinoului din Constanța Planșee noi peste grinzile lui Saligny! (galerie foto+video)

16 Sep 2020 2144

#DobrogeaDigitală – „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)” Marea sărbătoare a inaugurării Podului de la Cernavodă consemnată în presa de acum 125 de ani

14 Sep 2020 1465

Cod Galben de ceață în județul Constanța. Ce localități sunt vizate de meteorologi

08 Sep 2020 623

#alegerilocale2020 Stere Hira, candidat PNL pentru CLM Constanța – ’’Vom recupera terenurile pe care, astăzi, imobiliarii construiesc haotic. Soluția este exproprierea de utilitate publică’’

08 Sep 2020 2425

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David Bătrânul inginer Saligny, „un Mesia pentru dobrogeni”

08 Sep 2020 1332

Arhitect Radu Cornescu, despre lucrările de până acum de la Cazino – „Se crede că vor rezista și 200 de ani!“

02 Sep 2020 626

Județul Constanța, sub cod galben de ceață. Ce spun meteorologii

30 Aug 2020 610

Societatea Națională Nuclearelectrica caută firmă pentru urmărirea stabilității versantului deal Saligny (document)

17 Aug 2020 692

Licitaţie la CFR - Sucursala Regională Constanța pentru lucrări de reparații (document)

12 Aug 2020 623

Grinzile construite de Anghel Saligny vor sta și acum la baza structurii planșeelor de peste subsol ale Cazinoului din Constanța

06 Aug 2020 722

A fost schimbat directorul de la Utilități Publice – Gospodăria Comunală SRL

20 Jul 2020 700

De sâmbătă, CT BUS introduce linia City Tour, cu autobuze etajate, pe ruta Gară CFR - stațiunea Mamaia

02 Jul 2020 1085

Arh. Radu Cornescu, despre lucrările la Cazinoul din Constanța „Grinzile construite de Anghel Saligny s-au păstrat foarte bine, sunt sănătoase“ (galerie foto)

30 Jun 2020 2073