Biblioteca judeteana nu are bani pentru carti

Prea putini bani pentru institutiile de cultura

Nici Teatrul "Oleg Danovski" nu are fonduri suficiente pana la sfarsitul anului

Conducerea Bibliotecii Judetene Constanta acuza lipsa acuta a fondurilor, aprobate de Consiliul Judetean ca fiind bugetul aferent institutiei mai sus-mentionate pe anul in curs. Valoarea fondurilor alocate de CJ se ridica la doar 400 de milioane de lei, bani insuficienti, de altfel, pentru asigurarea fondului de carte si a bazei de date. Liliana Lazia, directorul Bibliotecii constantene, a relatat in plenul sedintei de consiliu care a avut loc ieri ca "avem nevoie de mai multi bani pentru a asigura cererea de carte si pentru a achizitiona calculatoare, in asa fel incat sa alcatuim o baza de date proprie asa cum ne cere legea". Lazia a mentionat ca, anul trecut, "nu au fost acordate sporuri la salariile angajatilor bibliotecii asa cum este stipulat in lege, iar pentru a ne descurca am fost nevoiti sa concediem un numar de 17 specialisti".Pe anul in curs, Biblioteca judeteana nu a primit decat 15 miliarde de lei, in conditiile in care trebuie largite serviciile catre categoriile defavorizate, serviciile de informare bibliografica si documentare, de informare comunitara si turistica. Cresterea anuala a colectiilor trebuie sa fie de minim 25 de documente la 1.000 de locuitori, iar biblioteca trebuie sa asigure cel putin un document specific pe cap de locuitor. Toate aceste activitati, asa cum declara si directorul Liliana Lazia, "necesita un personal de specialitate numeros, cu o inalta pregatire profesionala, cu stagii de instruire biblioteconomica deja parcurse". Conducerea Bibliotecii judetene este de parere ca "tocmai aceasta categorie, a specialistilor, este defavorizata de noua Lege a bibliotecilor nr. 334/2002". Probleme financiare intampina si Teatrul de Balet "Oleg Danovski", pentru care Consiliul Judetean a stabilit un buget de 14,5 miliarde de lei pe anul in curs. Angajatii teatrului nu dispun de o scena proprie pentru efectuarea repetitiilor, motiv pentru care cheltuielile institutiei sunt cu mult mai ridicate, conducerea fiind nevoita sa inchirieze de fiecare data spatii in care sa se poata desfasura repetitia dinaintea spectacolului propriu-zis. Directorul Teatrului "Oleg Danovski", Anamaria Munteanu, a explicat ca "singurele venituri ale institutiei sunt cele obtinute din deplasarile in strainatate, dar acestea nu ajung si pentru asigurarea salariilor si pentru inchirierea spatiilor pentru repetitii". Anamaria Munteanu a explicat ca exista pericolul ca Teatrul "Oleg Danovski" sa nu se poata descurca cu suma alocata pana la sfarsitul anului. La randul sau, presedintele Consiliului Judetean, Stelian Dutu, a declarat ca "in Constanta avem o cultura saraca" si ca "trebuie sa facem in asa fel incat sa ajutam pe cat posibil institutiile de cultura din judet".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Delegație diplomatică din partea Irlandei la Constanța. Ambasadorul Irlandei în România, în vizită

16 May 2024 379

Transferurile judecătorilor din Constanța, decise de Consiliul Superior al Magistraturii! Președintele Judecătoriei Constanța pleacă la Tribunal

15 May 2024 580

Până în 20 mai, AEP va desemna preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, în şedinţă publică, prin tragere la sorţi computerizată

12 May 2024 1255

Alegeri locale 2024 Cătălin Grasa, candidat PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța - „Voi promova transparența, inovația și o administrație în slujba cetățenilor”!

10 May 2024 709

Ce spune președintele PNL Nicolae Ciucă despre o candidatură la alegerile prezidențiale

08 May 2024 533

Oficial de la BEJ Alegeri locale 2024. 8 candidați, în cursa pentru președinția Consiliului Județean Constanța! (DOCUMENT)

08 May 2024 1544

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 898

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 656

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 830

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 1087

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1461

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1711

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 1106

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 882

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 678