Calea ferată dintre Constanța și Mangalia va fi modernizată și dublată! Iată când are loc dezbaterea publică

Cale ferată, foto: Pexels
  • Amintim că la începutul anului 2022, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA și Asocierea Baicons Impex SRL - ISPCF SA au semnat contractul, în valoare de 7,7 milioane lei (fără TVA), pentru elaborarea studiului de fezabilitate
 
Agenția pentru Protecţia Mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului si a studiului de evaluare adecvata pentru proiectul dezvoltat de către Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, prin SC Baicons Impex SRL – reprezentată de Marian Baicu.
 
Este vorba de proiectul privind „Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia”, propus a fi amplasat în extravilan și intravilan, Municipiul Constanța, Comuna Agigea, Orașul Eforie, Orașul Techirghiol, Comuna Tuzla, Comuna 23 August, Municipiul Mangalia, Județul Constanța.
 
Tipul deciziei posibile luate de Agenția pentru Protectia Mediului Constanța  poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu.
 
Raportul privind impactul asupra mediului și studiul de evaluare adecvata pot fi consultate la sediul APM Constanța din Municipiul Constanța, strada Unirii, nr. 23, în zilele de luni-vineri, între orele 10.00-14.00 si la următoarea adresă de internet http://apmct.anpm.ro. Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată va avea loc la sediul CN Căi Ferate – “CFR” SA – Regionala de Căi Ferate Constanța din str. Albăstrelelor, nr. 10, Municipiul Constanța, Judetul Constanta, în data de 22.05.2023, ora 13.00.
 
În acest sens, publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observaţii privind documentul menţionat la adresa: office@apmct.anpm.ro, până la data de 22.05.2023.
 
Amintim că la începutul anului 2022, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA și Asocierea Baicons Impex SRL - ISPCF SA au semnat contractul, în valoare de 7,7 milioane lei (fără TVA), pentru elaborarea studiului de fezabilitate, etapa I a programului de electrificare și reabilitare a liniei CF Constanța – Mangalia (43 km), pentru viteza maximă de circulație a trenurilor de călători cu 160 km/h, respectiv cu 120 km/h pentru trenurile de marfă. Studiul de fezabilitate va respecta legile, reglementările, directivele, standardele, instrucțiile specifice și metodele în vigoare, cu asigurarea specificațiilor tehnice de interoperabilitate pe teritoriul României și respectarea conformității standardelor impuse pentru Coridoarele Europene și Coridoarele TEN-T, având în vedere că linia de cale ferată Constanța - Mangalia este o continuare a Magistralei 800 București - Constanța, componentă a Coridorului Rin - Dunăre (ramura nordică).
 
Date din proiect

Proiectul vizează reabilitarea şi electrificarea infrastructurii feroviare pe tronsonul de cale ferată cuprins între Constanţa şi Mangalia. Modernizarea implică în principal îmbunătăţirea infrastructurii şi a sistemului feroviar astfel încât să se poată atinge viteze de maxim 120 km/h.Proiectul va avea următoarele rezultate şi efecte aşteptate cu impact în creşterea atractivităţii modului de transport feroviar de călători:


- prin electrificarea liniei Agigea Ecluză – Mangalia (lungime de 33,3 km) în completarea tronsonului Constanţa - Agigea Ecluză (lungime 9,6 km) se va circula cu tracţiune electrică pe distanţa Constanţa – Mangalia, eliminându-se astfel tracţiunea dieselelectrică. Se vor reduce astfel emisiile de gaze cu efect de seră şi impactul negativ asupra mediului;

- creşterea gradului de siguranţă prin reabilitarea liniei c.f., a lucrărilor de artă, realizarea lucrărilor de consolidare necesare şi eliminarea restricţiilor de viteză;

- reducerea timpului de călătorie prin creşterea vitezei maxime de circulaţie permise de traseu pe distanţa Constanţa - Mangalia şi eliminarea necesităţii schimbării locomotivei în staţia Constanţa;
- un mers cadenţat la 30 minute al trenurilor de călatori pe distanţa Constanţa – Mangalia;

- creşterea gradului de confort în transportul de călători prin modernizarea peroanelor, a clădirilor de călatori, precum şi a altor facilităţi oferite în staţii/ puncte de oprire în conformitate cu normele STI.


Conform certificatului de urbanism, zona de interes pentru proiect se află în Județul Constanţa, pe suprafaţa următoarelor unităţi administrativ-teritoriale: Constanța, Agigea, Techirghiol, Eforie, Tuzla, Costinești, 23 August şi Mangalia, atât în în intravilan, cât şi în extravilanul acestora.Prin proiect se va realiza dublarea liniei între Costineşti şi Mangalia cu desfiinţarea H.m. Neptun, astfel că linia Constanţa - Mangalia ar fi linie dublă pe o lungime de 26,4 km (9,6 km Constanta – Agigea Ecluză H.m. şi 16,8 km Costineşti – Mangalia) şi linie simplă de 16,5 km (între Agigea Ecluză şi Costineşti).


Baicons Impex, în datele Registrului Comerțului

 
Societatea a fost înființată în anul 2001, cu sediul social în București, Sector 2, pe strada Zambilelor. Asociat unic și administrator al firmei este Marin Baicu. În anul 2021, a raportat 61 de salariați, la o cifră de afaceri de 16.913.245 lei, cu un profit net de 2.867.729 lei.
 
Potrivit Confidas.ro, Baicons Impex SRL a încheiat 49 contracte de achiziții publice in valoare totală de 133.782.827,92 lei.

 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:
 
Date din proiect
Linia ferată dintre Constanța și Mangalia va fi modernizată și dublată pe porțiuni. Ce răspuns a primit CFR de la Mediu


                                       
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a stabilit prima ședință a Adunării Generale a Acţionarilor Companiei Naţionale "Administrația Porturilor Maritime" Constanţa din 2024. Iată ordinea de zi!

03 Dec 2023 487

Răspuns de la APM Constanța Două turnuri de 15 etaje în locul restaurantului Parc din Mamaia

01 Dec 2023 2420

Extrasand PCMN SRL a primit acord de mediu de la APM Constanța pentru proiectul de exploatare a nisipului din zona Platoului Continental al Mării Negre

30 Nov 2023 449

APM Constanța Proiectul derulat de primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, a primit o decizie favorabilă

30 Nov 2023 479

MANAGEMENT OBJECTIVES SA anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul - ”Construire fabrică de panificație și anexe funcționale, împrejmuire proprietate, acces rutier și branșamente utilități”

30 Nov 2023 405

COMVEX S.A. anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul Sporirea capacității de depozitare la terminalul de cereale de la Dana 80 din portul Constanța Nord

29 Nov 2023 416

Alfa Terminal Constanța SRL, investitor în două proiecte în Incinta Port. Anunțul APM Constanța

28 Nov 2023 597

Imobiliare Constanța Omnia Europe SA, undă verde de la Mediu pentru extinderea capacității de producție la fabrica de amidon, din Medgidia

28 Nov 2023 565

Știri Portul Constanța A crescut consumul de gaze naturale pe platforma portuară! Administrația Porturilor Maritime SA Constanța reproiectează rețeaua (DOCUMENT)

26 Nov 2023 539

Alexandra 2000 SRL, undă verde de la Mediu pentru investiția din Eforie

23 Nov 2023 486

S. C. EXTRASAND PCMN S.R.L. anunţă publicul interesat asupra deciziei de emitere a acordului de mediu pentru ”Exploatare pentru nisip din perimetrul Extrasand 1, Județul Constanța, Platoul Continental Marea Neagră”

23 Nov 2023 386

Primăria a emis autorizația de construire Atg Hydro - Tehnica Systems SRL construiește o hală de depozitare pentru CN APM Constanța

21 Nov 2023 510

Știri Portul Constanța Fondul Proprietatea SA, un nou proces, la Tribunal, cu Administrația Porturilor Maritime! Ce îi nemulțumește pe acționari

20 Nov 2023 758

Licitații Constanța Contract de aproape 9,5 milioane de lei. Sunt vizate diguri maritime administrate de CN APM SA (DOCUMENT)

20 Nov 2023 581

Primăria Orașului Năvodari anunță publicul interesat că s-a depus documentația în vederea obținerii avizului de mediu pentru avizarea planului urbanistic ACTUALIZARE PLAN URBANISTIC GENERAL - MODIFICARE

20 Nov 2023 428