Cătălin Predoiu La 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem obligaţia de a apăra România de orice tip de atac îndreptat împotriva identităţii naţionale

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, transmite la 165 de ani de la Unirea Principatelor Române că ”trebuie să reflectăm la evenimentele de atunci şi să ne asumăm responsabilităţile pe care le avem ca oameni de stat, funcţionari sau simpli cetăţeni” şi că ”avem obligaţia de a apăra România şi valorile care au consacrat-o în rândul statelor civilizate de orice tip de atac îndreptat împotriva identităţii naţionale şi independenţei sau ar aduce în discuţie tendinţe extremiste sau retrograde”.


Iată mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: 
 

Unirea Principatelor Române constituie unul dintre evenimentele de referință ale istoriei naționale, moment important pentru evoluția către România Mare care avea să reunească toate provinciile istorice.

Firesc, fiecare dintre noi se raportează cu emoție și patriotism la Unirea Principatelor Române, pas esențial către statul național, suveran, independent, unitar și indivizibil de astăzi și parte a celor mai importante alianțe și organizații internaționale ale prezentului.

Ca om politic cu o carieră dedicată românilor și României, apreciez inteligența, curajul, hotărârea, perseverența și patriotismul personalităților politice care au făcut posibilă Unirea și capacitatea lor și a domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a convinge marile puteri ale epocii să recunoască dubla alegere a domnitorului și tânărul stat național România.

Evenimentele de atunci sunt dovada faptului că, indiferent de provocările politice, sociale sau economice, prin consens și unitate, prin voință și efort susținut, obiectivele strategice ale românilor pot fi atinse. Recentul pas făcut în sensul intrării României în spațiul Schengen este continuarea firească a eforturilor tuturor celor care au slujit cu bună-credință această țară.

Însemnătatea Unirii Principatelor Române este potențată prin activitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a avut puterea și inteligența, împreună cu susținătorii săi, de a iniția reformele necesare pentru modernizarea țării și reducerea decalajului față de statele occidentale. 

Ca în orice epocă, oamenii politici de atunci, care au înțeles necesitatea pașilor către modernizare, au întâmpinat opoziția celor care nu voiau să accepte că România a pornit pe un drum fără întoarcere, un drum care însemna beneficii pentru dezvoltarea țării și pentru români. Cei care s-au opus parcursului european al țării noastre vor fi uitați de istorie, pe când ceilalți vor rămâne mereu un reper cu care generațiilor viitoare se vor mândri și se vor compara!


La 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, trebuie să reflectăm la evenimentele de atunci și să ne asumăm responsabilitățile pe care le avem ca oameni de stat, funcționari sau simpli cetățeni.

Avem obligația de a apăra România și valorile care au consacrat-o în rândul statelor civilizate de orice tip de atac îndreptat împotriva identității naționale și independenței sau ar aduce în discuție tendințe extremiste sau retrograde. 

Actualul context geopolitic, ne îndeamnă la prudență, unitate și maturitate în acțiuni. Rămânem solidari valorilor euro-atlantice, parteneriatelor strategice, angajamentelor asumate la nivel internațional, inclusiv eforturilor comune de sprijinire a refugiaților care fug din calea războiului!

Ministerul Afacerilor Interne este una dintre instituțiile fundamentale ale acestui stat, un garant al stabilității interne, o structură care, indiferent de provocările istorice și dincolo de speculații particulare sau de grup a rămas în slujba românilor și a României.   
Vă asigur că structurile acestui minister, alături de toate instituțiile din sistemul de ordine publică și securitate națională, vor fi mereu loiale valorilor și principiilor instituționale, dedicate serviciului public performant, și, firesc, apărătoare ale continuității României!

La mulți ani, români! La mulți ani, România!
Citește și
24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române. Calendarul evenimentelor din capitală 
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cătălin Predoiu „ Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, dar sunt convins că procesul este ireversibil”

31 Mar 2024 454

Ministrul Cătălin Predoiu îi felicită pe polițiștii care au depistat peste 5 milioane de comprimate cu droguri în Portul Constanța

12 Feb 2024 617

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului „Am fost și rămânem alături de poporul evreu și de statul Israel”

29 Jan 2024 569

Consiliul JAI Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu privind combaterea migrației ilegale la nivel național și european

28 Jan 2024 701

Ministrul Cătălin Predoiu „Lupta cu traficanții de droguri și crima organizată va rămâne o prioritate a Poliției Române în mandatul meu.

26 Jan 2024 731

Ministrul Cătălin Predoiu - „Drogurile sunt o amenințare la adresa securității naționale“ (VIDEO)

24 Jan 2024 6578

Premierul Ciolacu; întâlniri de lucru în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor

14 Jan 2024 896

Zeci de mijloace tehnice necesare misiunilor de salvare în dotarea IGSU, IGJR și Salvamont. Predoiu, prezent la eveniment (DOCUMENT)

12 Jan 2024 741

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu despre protestul transportatorilor „Forțele de ordine nu fac altceva decât să respecte legea”

11 Jan 2024 1062

Cătălin Predoiu, despre Sea Schengen „Portul Constanța devine mult mai atractiv”

05 Jan 2024 837

Ministrul Cătălin Predoiu „2023 a fost și anul în care am văzut pacea devenind, în Europa, mai fragilă ca oricând“

31 Dec 2023 789

Ministrul Cătălin Predoiu „Asigur toţi cetăţenii că forţele MAI lucrează şi în aceste zile de sărbătoare“ (VIDEO)

23 Dec 2023 849

Cătălin Predoiu, declarații la evenimentul de recepționare a 15 autospeciale de stingere intrate în dotarea ISU (VIDEO)

18 Dec 2023 919

Cătălin Predoiu, la inaugurarea noilor puncte de lucru ale Direcției pentru Imigrări București și Serviciului pentru Imigrări Ilfov

08 Dec 2023 1031

Cătălin Predoiu, detalii și perspective asupra discuțiilor despre aderarea la Spațiul Schengen

06 Dec 2023 892