Ce găsesc turiştii la mare?Catacombele - un mister nedesluşit al vechii cetăţi Tomis

turisti-catacombeleconstantei.jpgO parte din istoria veche a Dobrogei a pierit sub apele Mării Negre. Odată cu prăbuşirea malurilor au dispărut străzi întregi, clădiri şi chiar o mare parte din Galeriile Subterane prin intermediul cărora se realiza alimentarea Tomisului cu apă.

Acum 2.000 de ani, romanii au construit o vastă reţea de alimentare cu apă. Sub oraşul vechi, există o reţea de tunele numite catacombe, destinaţia iniţială a acestor galerii a fost de sistem de alimentare cu apă potabilă din subteran. Construcţia a fost dispusă de către Împăratul Traian şi urmaşul său Hadrian. Se pare că lucrările pentru săparea acestor galerii au durat 10 ani, terminându-se în anul 150, fiind urmat traseul plajei, care s-a prăbuşit. Astfel, au fost făcute mai multe apeducte mai mici, apoi a fost proiectat unul cu un debit mai mare. Munca la crearea galeriilor nu era una uşoară. Nu se putea lucra decât un metru pe zi atunci când se săpa tunelul. S-a găsit falia Capidava - Mamaia, de unde s-a luat apă pentru a fi adusă în oraş. Sursa de apă se afla în zona Pescărie, de astăzi, unde s-a făcut o instalaţie de captare a apei prin nişte canale ale căror acoperiş era din piatră fără mortar, prin care să se scurgă apa din pânza freatică. De acolo, reţeaua trece pe sub Vila Şuţu şi iese pe sub Muzeul de Arheologie şi Istorie Constanţa, pe sub Mozaic, pentru ca, mai apoi, apa să fie captata în terme, în nişte cisterne mari, de unde autorităţile scoteau apa ziua şi o dădeau populaţiei. În Constanţa exista o întreagă reţea de galerii subterane legate între ele, prevăzute cu căi de ventilaţie zidite şi numeroase guri de ieşire. Au fost reperate 12 guri de ieşire, dintre care doar două au fost accesibile. Cel mai lung apeduct venea dinspre Canara, oraşul Ovidiu de astăzi.

Săpăturile au scos la iveală şi alte apeducte

turist.jpgÎn actuala zonă peninsulară din Constanţa au fost identificate foarte multe puţuri, prin care se evacua pământul sau piatra rezultată în urma excavării. Primul tronson explorat a fost cel de pe faleza estică a Tomisului, dintre actuala plajă Modern şi Portul turistic Tomis, unde apeductul s-a păstrat pe 284,58 m. În 1964, aproape de zona Pescărie, la circa 250 m spre oraş, pe faleză, s-a descoperit un canal din blocuri de piatră. În 1967, la 150 m de Piaţa Soveja, a ieşit la lumină un alt apeduct. În 1981, datorită scăderii nivelului apei, pe malul sud-vestic al Siutghiolului, între Ovidiu şi Palazu Mare, au fost identificate trei porţiuni ale unui apeduct. Pentru cetăţenii Constanţei, galeria subterană a vechii cetăţi Tomis rămâne încă un mister nedesluşit.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Măsurile luate de polițiștii din Constanța pentru o minivacanță în siguranță

30 Apr 2024 277

Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează. Ce post este disponibil

30 Apr 2024 263

Controale ale polițiștilor rutieri pe raza județului Constanța. S-au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale

30 Apr 2024 309

Polițiștii, alături de tineri la festivalurile de pe litoral

30 Apr 2024 336

Județul Constanța În prag de sărbătoare, 21 de copii ai comunei Cumpăna au primit daruri (Galerie FOTO)

30 Apr 2024 364

În Medgidia, județul Constanța Percheziții într-un dosar penal privind nerespectarea regimului armelor și munițiilor

30 Apr 2024 403

Peste 7.000 de jucării contrafăcute, reținute de inspectorii vamali din Portul Constanța Sud

30 Apr 2024 345

Programul Primăriei Constanța în perioada 1-6 mai 2024

30 Apr 2024 413

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța susține că nu este necesară evaluarea impactului de mediu, pentru „Pasaj rutier denivelat la intersecția Bulevardului Tomis cu Bulevardul Aurel Vlaicu”

30 Apr 2024 432

Licitații publice O companie din Cluj Napoca furnizează stegulețe personalizate pentru primăria Constanța (DOCUMENT)

30 Apr 2024 290

Fiul unui fost consilier județean PNL, proces cu Primarul Municipiului Constanța, pentru un teren de pe strada Traian! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

30 Apr 2024 452

Dezbatere publică la APM Constanța pentru blocul de 11 etaje, edificat de Maritimo Residence SRL pe strada Ștefăniță Vodă

30 Apr 2024 500

Declarații de avere Constanța Elena Poteleanu, secretarul general al comunei Mihai Viteazu, avere și interese. Soțul său este preot (DOCUMENTE)

30 Apr 2024 391

Bancherul Gheţea Radu Graţian, suspectat de ucidere din culpă! Judecătoria Constanța anunță primul termen în dosar (DOCUMENT)

30 Apr 2024 391

Licitații Constanța Școala Gimnazială nr. 1 din Chirnogeni va fi dotată cu echipamente digitale și mobilier. Investiție de aproximativ un milion de lei (DOCUMENT)

30 Apr 2024 338