CEDO Convenţia Europeană a Drepturilor Omului încălcată de legea rusească din 2012 privind „agenţii străini“

  • Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că legea rusă din 2012 privind "agenţii străini" încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea a condamnat Rusia la plata a 292.090 de euro daune materiale, 730.000 de euro daune morale şi 118.854 de euro cheltuieli de judecată. AFP observă că sumele sunt mai mari decât cele stabilite de obicei prin sentinţele CEDO, informează Agerpres

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat însă în urmă cu o săptămână un act normativ care permite Moscovei să nu mai pună în aplicare deciziile Curţii, după ce Rusia s-a retras din Consiliul Europei în luna martie, iar potrivit agenţiei Xinhua Kremlinul a anunţat sâmbătă că preşedintele Vladimir Putin a promulgat deja noua reglementare.

CEDO a fost sesizată de 73 de organizaţii neguvernamentale din Rusia, printre care centrul pentru drepturile omului Memorial, Grupul Helsinki din Moscova, organizaţia LGBT Coming Out, Asociaţia Agora şi Comitetul împotriva Torturii, considerate de Curte "unele din cele mai vechi şi recunoscute organizaţii ruse".

CEDO ceruse în decembrie anul trecut autorităţilor ruse să suspende dizolvarea Memorial, organizaţie fondată în 1989 de disidenţi sovietici pentru păstrarea memoriei victimelor stalinismului. Demersul curţii nu a avut succes.

Legea privind agenţii străini impune organizaţiilor neguvernamentale condiţii stricte în privinţa auditării, declaraţiilor şi publicării, prevăzând şi amenzi foarte mari. Ca urmare, multe ONG s-au autodizolvat sau au fost lichidate. CEDO a apreciat că într-o societate democratică astfel de restricţii legale nu sunt necesare.

Curtea a mai consemnat că expresiile "activităţi politice" şi "finanţare străină", referitoare la organizaţiile neguvernamentale, permit interpretări prea largi şi imprevizibile. Reclamantele activează de fapt în domeniile societăţii civile, drepturilor omului, protecţiei patrimoniului cultural sau a mediului, educaţiei, asistenţei sociale şi migraţiei.

În unanimitate, magistraţii europeni au decis că legea respectivă este contrară Convenţiei la aplicarea căreia veghează Curtea, mai precis, prevederilor referitoare la libertatea de exprimare, de întrunire şi de asociere.

Decizia nu a fost semnată nici de judecătorul rus membru al CEDO, nici de cele trei persoane desemnate de Moscova să îl înlocuiască; magistratul respectiv a fost înlocuit de reprezentantul Ciprului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CEDO a condamant România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust

23 Apr 2024 433

Decizia definitivă a CEDO în cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României (DOCUMENT)

11 Feb 2024 869

Țară condamnată de CEDO pentru deschiderea focului de armă asupra unei ambarcaţiuni cu migranţi

16 Jan 2024 584

Avocaţii lui Ionel Arsene au sesizat CEDO pentru a împiedica extrădarea în ţară a acestuia

09 Nov 2023 792

Mesajul Alinei Gorghiu Proiectul de lege al Ministerului Justiției, adoptat de Senat. Vizate persoanele condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la închisoare

23 Oct 2023 874

Achitată în primă instanță Dosarul fostei șefe a Centrului de Servicii Comunitare „Cristina”, din Constanța, se va rejudeca!

08 Oct 2023 795

UPDATE. Imobiliare Constanța Consilierii locali cu excepția celor de la PSD au votat respingerea investiției de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis a celor de la Black Waters SA (DOCUMENT)

31 Jul 2023 1322

Decizie definitivă a CEDO în procesul intentat de soții Adrian și Daniela Năstase statului român

29 Sep 2022 2425

MAE România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza introdusă împotriva Federației Ruse

16 Sep 2022 926

CEDO cere Moscovei să nu execute doi britanici

30 Jun 2022 1112

Oficial! Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia ÎCCJ este definitivă

23 Mar 2022 1588

Cererile depuse de afaceristul Dan Voiculescu și de fiicele sale, declarate inadmisibile de CEDO

17 Mar 2022 1406

CEDO reduce, de la 1 februarie, la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naţionale

03 Jan 2022 1810

Judecător român la CEDO. Unul dintre candidați, legături cu Dobrogea! Pe cine a condamnat (DOCUMENT)

11 Dec 2021 3584

Raportul pe Justiție 2020 Instanțele și parchetele din Constanța, fruntașe la dosare! Despre „lipsa de coerență a legislației“ (document)

22 Oct 2021 2233