Consiliul Concurenţei investighează scumpirea exagerată a măștilor medicale


Consiliul Concurenţei investighează comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie medicală, în contextul scumpirii masive a acestora, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"La ora actuală cererea de echipamente medicale de protecţie, respectiv măşti medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reuşesc să acopere solicitările. În acelaşi timp, însă, nu este normal ca unele companii să profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat", a precizat el.

Potrivit acestuia, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, dacă se dovedeşte că au încălcat legea.

"Ca urmare, investigăm comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în contextul majorării excesive a preţurilor acestora. Dacă vom constata încălcarea regulilor de concurenţă, aşa cum ştiţi, companiile implicate riscă amenzi care pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri", a susţinut el.

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) susţine că, în momentul de faţă, farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători (naţional şi internaţional).

"Datele din piaţă relevă că producţia şi livrarea de măşti de protecţie sunt prioritare pentru Republica Chineză. De asemenea, aceste măşti sunt un produs realizat preponderent în China, care, din cauza răspândirii masive a virusului, nu mai poate onora producţia. În ceea ce priveşte costumele de protecţie, farmaciile nu comercializează astfel de produse. Distribuitorii nu comercializează măşti de faţă şi nici costume de protecţie", se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES de ADRFR.

O cutie cu 50 de măşti medicale costa, în urmă cu o lună, aproximativ 25 de lei în farmacii, iar în aceste zile produsul poate fi găsit online cu aproape 500 de lei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Techirghiol cumpără pentru unitățile de învățământ preuniversitar echipamente și dispozitive medicale de protecție anti-Covid-19 (DOCUMENT)

05 Feb 2023 1375

Contract semnat de Spitalul Județean Constanța cu o firmă care a cumpărat măști pentru Unifarm în pandemia COVID-19 (DOCUMENT)

05 Dec 2022 2372

Orașul Hârșova cumpără măști de protecție pentru copii și adulți și soluții dezinfectante

29 Oct 2022 1613

Primăria Constanța organizează o licitație pentru echipamente de protecție împotrivă SARS-CoV-2 pentru școli, grădinițe și licee. Valoarea estimată este de peste 6 milioane lei

26 Jan 2022 1632

Dosar penal după un contract cu trei milioane de măști medicale. Ce spun procurorii

04 Feb 2021 1359

Otopeni 2,3 milioane de măști medicale neconforme, respinse la Vamă

09 Sep 2020 1380

MApN Misiune de transport aerian în Italia. 90 de mii de măști au ajuns la Milano

25 Apr 2020 2464

Ministerul Sănătății și Compania Unifarm SA continuă aprovizionarea cu echipamente medicale și materiale sanitare

07 Apr 2020 1223

Coronavirus. Sfaturi utile Cum să punem, să purtăm, să dăm jos și să aruncăm o mască medicală

31 Mar 2020 1881

O fabrică din Sibiu a început să producă măști medicale

18 Mar 2020 1967