Consiliul Concurenței, poziție oficială despre plafonarea plăților cash. „Cei care încalcă legea plătesc cash de obicei“

foto: Pexels Cash-ul are două dezavantaje, facilitează evaziunea, fiind mai greu de urmărit tranzacţiile cash, şi este scump pentru societate, motiv pentru care în toată lumea operaţiunile în cash sunt în scădere, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

El a fost întrebat care este opinia sa despre limitarea plăţilor cash şi despre faptul că unele bănci au majorat comisioanele pentru plăţi în numerar.

"Am văzut dezbaterea publică. Cash-ul e scump. Există şi două dezavantaje: unul este faptul că facilitează evaziunea, sunt mai greu de urmărit tranzacţiile cash, atunci e facilitat comportamentul ilegal. Asta nu înseamnă că toată lumea care plăteşte cash o face ca să încalce legea. Dar, cei care încalcă legea de obicei plătesc cash sau sunt mai greu de prins dacă plătesc cash. Doi, este şi scump pentru societate. Trebuie să ai aparate, să ai ATM -uri, să duci bani, să iei bani, să asiguri pază, să-i numeri. Toate astea sunt scumpe. De asta, în toată lumea operaţiunile cash sunt în scădere", a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Potrivit acestuia, sunt ţări în UE unde aproape nu se mai plăteşte cash pentru că este mult mai ieftin pentru societate şi pentru bănci.

"Costurile astea se duc la clienţi şi, atunci, ca să reduci costurile, reduci plăţile cash. Mi se pare inevitabil ca şi în România plăţile cash să se reducă. Dacă comisioanele astea sunt excesive, nu pot să vă spun în momentul de faţă, dar înţeleg că se uită alte instituţii la acest subiect", a mai spus Chiriţoiu.

Potrivit pachetului de măsuri fiscal-bugetare asumat de Guvern în Parlament, din noiembrie vor fi reduse plăţile cash la companii şi persoane fizice. Plăţile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei, scrie Agerpres.ro. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că măsurile privind limitarea plăţilor cash vor fi analizate în continuare în aşa fel încât lumea să nu fie afectată şi a precizat că acestea au fost luate urmare a unor propuneri venite din partea unei echipe tehnice de la ANAF în vederea combaterii evaziunii fiscale şi nu a fost o propunere politică.

"Este prima întâlnire cu băncile, pe urmă o să am întâlnirea cu IMM-urile. Nu e vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întreprinzători (...) cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă, cred că nimeni nu-şi doreşte acest lucru, de asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, adică electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor ", a declarat Marcel Ciolacu, luni, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al Partidului Social Democrat.

Premierul are programată, pentru luni seara, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii membrilor Consiliului Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.


Citește și:

Plățile cash la comercianți vor fi limitate, începând de miercuri! (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Parlamentul European Este oficial! Plata cash va fi limitată

25 Apr 2024 517

Cumpărări directe Constanța Primăria Mircea Vodă va oferi, de Paște, copiilor pachete cu dulciuri. Iată de la cine le va achiziționa (DOCUMENT)

14 Apr 2024 428

Undă verde de la Mediu Magazinul Metro din Constanța se va extinde

15 Mar 2024 948

Un pensionar din Ucraina a fost prins pe aeroportul din Munchen! O să rămâi surprins ce sumă cash avea în bagajul de mână

28 Jan 2024 1309

Date din proiect Magazinul Metro 1 din Constanța se extinde

18 Jan 2024 1934

Studiu Ce preferințe au românii în materie de plăți

15 Dec 2023 775

Limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, excepție fac plafonul de casă și avansul spre decontare (VIDEO)

09 Nov 2023 890

Premierul Marcel Ciolacu Toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice

09 Nov 2023 714

Ședința de guvern s-a amânat

09 Nov 2023 915

Președintele PNL Constanța, deputat Bogdan Huțucă „Subiectul plafonării plăților în numerar este închis"!

08 Nov 2023 803

Marcel Ciolacu- „În prima şedinţă de Guvern voi revizui propunerile legate de cash“

07 Nov 2023 832

Nicolae Ciucă, anunț de ultim moment despre plățile cash

07 Nov 2023 943

Plățile cash la comercianți vor fi limitate, începând de miercuri! (DOCUMENT)

31 Oct 2023 2013

LIVE, în Constanța AUR vrea două referendumuri, unul pentru familie și un altul pentru plata cu cash! (FOTO)

12 Oct 2023 1392

LIVE VIDEO-TEXT AUR Constanța, în conferință de presă- „ AUR se va opune prin toate mijloacele pentru limitarea plăților în numerar“

05 Oct 2023 1114