Constanța Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va avea loc la Muzeul Național al Marinei Române

Sursa foto: Facebook Muzeul Național al Marinei Române

Muzeul Național al Marinei Române va găzdui expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, a cărei vernisaj va avea loc pe 12 iunie, de la ora 12:00.
 

„Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Național al Marinei Române, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 - 2020” la Muzeul Național al Marinei Române, situat pe strada Traian, nr. 53 din municipiul Constanța”, transmite MNMR într-un comunicat de presă.

 
La eveniment urmează să participe reprezentanți ai Armatei Române și ai Ministerului Afacerilor Interne, personalități din viața publică și pasionați de istorie.
 
Muzeul Național al Marinei Române este a cincisprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară, itinerarea la Constanța dorind să contribuie la marcarea a 145 de ani de la încheierea Războiului de Independență și de la includerea Dobrogei în granițele României. Expoziția a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la instituții muzeale de rang municipal, județean și național din: Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva și Craiova. Până în prezent peste 28.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria de peste 170 de ani a acestei arme. 
 

„Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Național al Marinei Române, instituție reprezentativă în domeniul culturii a Statului Major al Forțelor Navale și Inspectoratul de Jandarmi Județean ‘’Mihail Kogălnicenu’’ Constanța”, se mai arată în comunicat.

 
Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.
 
În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.
 
Pentru a evidenția istoria Dobrogei și a oamenilor care au reprezentat cu demnitate această provincie, în cadrul expoziției vor fi prezentate fotografii, documente și distincții care au aparținut subofițerului jandarm Nicolae Diaconu. Participant la al Doilea Război Balcanic și la Marele Război, Nicolae Diaconu s-a remarcat în timpul desfășurării activității profesionale, ca un militar resposabil, dedicat profesiei și deosebit de eficient în valorificarea resurselor. În perioada interbelică a deținut mai mult funcții de comandă, inclusiv cea de șef de post în localitățile Esechioi și Beibunar.
 
Vizitatorii vor avea ocazia să vadă obiecte cu valoare istorică și fotografii care provin din Sala de Tradiții a Inspectoratului de Jandarmi Județean ,,Mihail Kogălniceanu’’ Constanța și distincții care aparțin unor ofițeri și subofițeri jandarmi care au participat la misiuni de menținere a păcii în Kosovo și Afganistan. 
 

În cadrul expoziției, alături de uniformele Jandarmeriei, vor putea fi admirate uniforme reprezentative care au aparținut Marinei Regale Române în perioada interbelică. Asocierea ținutelor militare, în cadrul unor diorame, are dorința de a evoca o realitate a orașului Constanța, într-o epocă definită prin dinamism, modernizare și eleganță. Deși ofițerii și subofițerii, aparțineau unor arme cu atribuții diferite, deseori aceștia colaborau și se întâlneau pe străzile centrului urban cu ocazia unor evenimente festive, ceremonii solemne sau comemorări. 
 

„Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,,Jandarmii și milițienii de la sate’’ publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014”, spun reprezentanții Muzeului Național al Marinei Române.

 
Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020’’ va putea fi vizitată în perioada 12 iunie - 30 iulie 2023, de miercuri până duminică în intervalul orar 09:00-17:00. Ultimul acces se realizează cu 45 de minute înainte de încheierea programului de vizitare.

 
Citește și:
Ceremonii, cu prilejul Zilei Europei și Zilei Independenței de Stat a României, organizate în garnizoanele Constanța și Mangalia
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la eveniment Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020” la Muzeul Național al Marinei Române (FOTO+VIDEO)

12 Jun 2023 897

Trei absolvenți ai Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța au expus la un vernisaj ținut de Muzeul Național al Marinei Române

28 Apr 2023 669

In memoriam Constantin Scarlat, exploratorul Mării Negre

23 Mar 2023 1311

LIVE VIDEO+TEXT Eveniment editorial la Muzeul Național al Marinei Române Constanța. Sunt lansate șase volume despre istoria marinei militare și civile (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Feb 2023 1127

Andreea-Maria Croitoru, șef de secție la Muzeul Marinei Române decorată cu Virtutea Maritimă în grad de Cavaler

02 Feb 2023 1137

LIVE TEXT Muzeul Național al Marinei Române lansează un volum despre tragedia Marinei Regale (GALERIE FOTO)

22 Nov 2022 1299

Muzeul Național al Marinei Române va lansa un volum despre tragedia Marinei Regale

18 Nov 2022 1490

Navomodelism Petrică Vasile, trofeu onorific pentru întreaga-i carieră. Cine e noul antrenor al secției de la CS Farul Constanța (GALERIE FOTO)

28 Jun 2022 1292

Careul Artelor „Amfora” Constanța prezintă expoziția ”Între cer și Pământ” la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

15 Apr 2022 3082

Constanța culturală Triplu eveniment editorial, sub semnul științelor și cercetării

01 Apr 2022 2879

#citeșteDobrogea Volumul „23 august 1944 la Constanța – Cazul Amiralului Horia Macellariu-Testimonii“ de Valentin Ciorbea și Dan-Dragoș Sichigea (galerie foto)

28 Nov 2021 3270

#citeșteDobrogea Despre Anuarul Muzeului Național al Marinei Române 2021, tom XXIV (galerie foto)

28 Nov 2021 2503

#citeșteDobrogea Despre Volumul „Dunărea și Marea Neagră în spațiul Euroasiatic. Istorie, Relații Politice și Diplomație“ (galerie foto)

27 Nov 2021 2917

#citeșteDobrogea Volumul „Inspectoratul Marinei 1919-1936“, de Dan-Dragoș Sichigea (galerie foto)

27 Nov 2021 2300

#citeșteDobrogea Volumul „Dobrogea în izvoare istorice noi - 1877-1878 și 1906“, de Valentin Ciorbea (galerie foto)

26 Nov 2021 2469