Constanța Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va avea loc la Muzeul Național al Marinei Române

Sursa foto: Facebook Muzeul Național al Marinei Române

Muzeul Național al Marinei Române va găzdui expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, a cărei vernisaj va avea loc pe 12 iunie, de la ora 12:00.
 

„Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Național al Marinei Române, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 - 2020” la Muzeul Național al Marinei Române, situat pe strada Traian, nr. 53 din municipiul Constanța”, transmite MNMR într-un comunicat de presă.

 
La eveniment urmează să participe reprezentanți ai Armatei Române și ai Ministerului Afacerilor Interne, personalități din viața publică și pasionați de istorie.
 
Muzeul Național al Marinei Române este a cincisprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară, itinerarea la Constanța dorind să contribuie la marcarea a 145 de ani de la încheierea Războiului de Independență și de la includerea Dobrogei în granițele României. Expoziția a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la instituții muzeale de rang municipal, județean și național din: Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva și Craiova. Până în prezent peste 28.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria de peste 170 de ani a acestei arme. 
 

„Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Național al Marinei Române, instituție reprezentativă în domeniul culturii a Statului Major al Forțelor Navale și Inspectoratul de Jandarmi Județean ‘’Mihail Kogălnicenu’’ Constanța”, se mai arată în comunicat.

 
Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.
 
În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.
 
Pentru a evidenția istoria Dobrogei și a oamenilor care au reprezentat cu demnitate această provincie, în cadrul expoziției vor fi prezentate fotografii, documente și distincții care au aparținut subofițerului jandarm Nicolae Diaconu. Participant la al Doilea Război Balcanic și la Marele Război, Nicolae Diaconu s-a remarcat în timpul desfășurării activității profesionale, ca un militar resposabil, dedicat profesiei și deosebit de eficient în valorificarea resurselor. În perioada interbelică a deținut mai mult funcții de comandă, inclusiv cea de șef de post în localitățile Esechioi și Beibunar.
 
Vizitatorii vor avea ocazia să vadă obiecte cu valoare istorică și fotografii care provin din Sala de Tradiții a Inspectoratului de Jandarmi Județean ,,Mihail Kogălniceanu’’ Constanța și distincții care aparțin unor ofițeri și subofițeri jandarmi care au participat la misiuni de menținere a păcii în Kosovo și Afganistan. 
 

În cadrul expoziției, alături de uniformele Jandarmeriei, vor putea fi admirate uniforme reprezentative care au aparținut Marinei Regale Române în perioada interbelică. Asocierea ținutelor militare, în cadrul unor diorame, are dorința de a evoca o realitate a orașului Constanța, într-o epocă definită prin dinamism, modernizare și eleganță. Deși ofițerii și subofițerii, aparțineau unor arme cu atribuții diferite, deseori aceștia colaborau și se întâlneau pe străzile centrului urban cu ocazia unor evenimente festive, ceremonii solemne sau comemorări. 
 

„Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,,Jandarmii și milițienii de la sate’’ publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014”, spun reprezentanții Muzeului Național al Marinei Române.

 
Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020’’ va putea fi vizitată în perioada 12 iunie - 30 iulie 2023, de miercuri până duminică în intervalul orar 09:00-17:00. Ultimul acces se realizează cu 45 de minute înainte de încheierea programului de vizitare.

 
Citește și:
Ceremonii, cu prilejul Zilei Europei și Zilei Independenței de Stat a României, organizate în garnizoanele Constanța și Mangalia
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Campionatul Național de Navomodelism Machete, în desfășurare la Constanța. Sportivii CS Farul prezintă 55 de modele (GALERIE FOTO)

04 Jun 2024 656

Manifestări de marcă la Constanța, cu prilejul aniversării a 55 de ani de existență a Muzeului Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

30 May 2024 469

Muzeul Național al Marinei Române Începe ediția cu numărul XXVIII a Conferinței Naționale de Comunicări Științifice „Dunărea și Marea Neagră în spațiul euroasiatic. Istorie, relații politice și diplomație”

23 May 2024 429

Muzeul Național al Marinei Române Pictorul Victor Lucian Costăchescu și-a prezentat lucrările din expoziția „Portrete și peisaje”

21 May 2024 556

Știri Constanța Corpul Maiștrilor Militari de Marină, la aniversarea 115! (GALERIE FOTO)

19 May 2024 514

Noaptea Muzeelor la Constanța Ce activități a pregătit Muzeul Național al Marinei Române

15 May 2024 776

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române a declanșat Operațiunea „2024-Anul contraamiral Horia Macellariu în Forțele Navale Române” (GALERIE FOTO)

10 May 2024 568

Expoziția de arte vizuale „Aripi de lumină” are loc la Constanța, la Muzeul Național al Marinei Române

29 Apr 2024 532

Eveniment din istoria Marinei Militare a României 16 aprilie 1944, ziua în care s-a scufundat bricul „Mircea”

16 Apr 2024 550

Expoziție de fotografie la Constanța Artistul Ovidiu Ungureanu expune la Muzeul Național al Marinei Române

09 Apr 2024 592

Știri Constanța 20 de ani de la aderarea României la NATO, celebrați la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 542

Vernisajul expoziției de artă vizuală „Retrospectiva anului 2023” este găzduit de Muzeul Național al Marinei Române

21 Jan 2024 754

In memoriam Olimpiu Glodarenco, istoricul care a condus timp de șapte ani Muzeul Național al Marinei Române

12 Jan 2024 1246

LIVE Viața și activitatea inginerului Dumitru Manole, cuprinse într-un volum lansat la Muzeul Național al Marinei Române (FOTO+VCIDEO)

20 Dec 2023 1727

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române, gazda lansării unui volum despre viața și activitatea inginerului Dumitru Manole

18 Dec 2023 987