Consultări politice ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský

Sursă foto: MAE
  • Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 26 septembrie 2023, consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, aflat în vizită la București.
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 26 septembrie 2023, consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, aflat în vizită la București, transmite un comunicat de presă din partea MAE.
 
Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat soliditatea relațiilor româno-cehe, fundamentate atât pe legătura tradițională de prietenie și solidaritate, valorile comune pe care cele două țări le promovează, cât și pe similitudinea obiectivelor de politică externă și de securitate, pe care continuă astăzi să construiască o relație bilaterală amplă și dinamică.
 
În context, șefa diplomației române a subliniat faptul că, prin  această vizită, este imprimată o nouă dinamică și substanță dialogului bilateral, intensificat în ultima perioadă, atât în contextul recentei Președinții cehe a Consiliului UE, cât și al evoluțiilor generate de războiul din Ucraina.
 
În planul cooperării bilaterale, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat, totodată, atingerea unui nivel record al schimburilor comerciale, de 6 miliarde euro la nivelul anului 2022, precum și oportunitățile pe care le poate genera consolidarea cooperării în domenii de interes comun.
 
Referindu-se la contextul simbolic în care vizita în România a șefului diplomației de la Praga are loc, anume al celebrării a 200 de ani de la stabilirea primilor cehi în Banat, precum și al perspectivei sărbătoririi în România, la 28 septembrie, a „Zilei limbii cehe”, ministrul Luminița Odobescu a subliniat contribuția esențială adusă de minoritatea cehă din România, respectiv comunitatea românească din Republica Cehă la consolidarea relațiilor bilaterale.
 
Consultările au prilejuit un schimb aprofundat de opinii cu privire la consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra sprijinului multidimensional acordat Ucrainei. Totodată, au fost analizate provocările cu care se confruntă partenerii vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova, ministrul român al afacerilor externe subliniind importanța sprijinirii eforturilor Chișinăului de a-și întări reziliența și de a face față provocărilor economice.
 
De asemenea, au fost abordate aspecte prioritare în domeniul afacerilor europene, cu accent asupra dosarului extinderii UE, atât privitor la dimensiunea estică, cât și în raport cu Balcanii de Vest. Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat importanța avansării parcursului european al Republici Moldova și al Ucrainei prin obținerea, până la finalul acestui an, a deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare la UE.
 
Ministrul Luminița Odobescu a adresat mulțumiri pentru sprijinul activ și solid al Republicii Cehe pentru aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv în perioada deținerii de către Republica Cehă a Președinției Consiliului UE, punctând prioritatea pe care o reprezintă atingerea acestui obiectiv, inclusiv din perspectiva nevoii de coeziune, reziliență și securitate sporită la nivelul UE.

 
Cu prilejul vizitei, ministrul Luminița Odobescu și omologul ceh, Jan Lipavský, au semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe privind Consultările Politice. Documentul vizează aprofundarea și dezvoltarea pe mai departe a unui dialog structurat între cele două instituții, în domenii de interes comun, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Întrevedere la nivel înalt între MAE și American Jewish Committee

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAERepublica Polonă - Posibilă creștere a timpilor de așteptare la frontiera cu Republica Slovacia

07 Dec 2023 128

MAEConsultări politice cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică al Ucrainei, Olha Stefanishyna

07 Dec 2023 133

Mergeți în Polonia? MAE a emis o atenționare de călătorie

07 Dec 2023 350

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Republica Slovacă!

06 Dec 2023 505

MAE Un grup de 30 de persoane, cetățeni români și familiile acestora, evacuate din Fâșia Gaza, a ajuns în România

06 Dec 2023 460

Ambasadorul Republicii Irak în România, în vizită de rămas-bun la MAE

05 Dec 2023 441

Victor Negrescu MAE din România ar trebui să clarifice foarte rapid poziţia oficială a Belgiei în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen

05 Dec 2023 517

MAEDin Agenda de lucru a MAE

05 Dec 2023 227

MAEPrimirea de către secretarul de stat Traian Hristea a ambasadorului agreat al Republicii Populare Democrate Laos în România

04 Dec 2023 296

MAE Atenționare de călătorie pentru Germania - landul Bavaria - Perturbări ale transporturilor cauzate de ninsorile abundente

02 Dec 2023 499

MAE Informații despre decesul unui ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, în Fâșia Gaza

02 Dec 2023 517

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu Mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 519

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia. Se prelungește greva națională în sectorul transportului feroviar

01 Dec 2023 489

MAEMesajul ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 324

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia din cauza grevei naționale în sectorul transportului feroviar

30 Nov 2023 514