Consultări politice ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský

Sursă foto: MAE
  • Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 26 septembrie 2023, consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, aflat în vizită la București.
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 26 septembrie 2023, consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, aflat în vizită la București, transmite un comunicat de presă din partea MAE.
 
Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat soliditatea relațiilor româno-cehe, fundamentate atât pe legătura tradițională de prietenie și solidaritate, valorile comune pe care cele două țări le promovează, cât și pe similitudinea obiectivelor de politică externă și de securitate, pe care continuă astăzi să construiască o relație bilaterală amplă și dinamică.
 
În context, șefa diplomației române a subliniat faptul că, prin  această vizită, este imprimată o nouă dinamică și substanță dialogului bilateral, intensificat în ultima perioadă, atât în contextul recentei Președinții cehe a Consiliului UE, cât și al evoluțiilor generate de războiul din Ucraina.
 
În planul cooperării bilaterale, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat, totodată, atingerea unui nivel record al schimburilor comerciale, de 6 miliarde euro la nivelul anului 2022, precum și oportunitățile pe care le poate genera consolidarea cooperării în domenii de interes comun.
 
Referindu-se la contextul simbolic în care vizita în România a șefului diplomației de la Praga are loc, anume al celebrării a 200 de ani de la stabilirea primilor cehi în Banat, precum și al perspectivei sărbătoririi în România, la 28 septembrie, a „Zilei limbii cehe”, ministrul Luminița Odobescu a subliniat contribuția esențială adusă de minoritatea cehă din România, respectiv comunitatea românească din Republica Cehă la consolidarea relațiilor bilaterale.
 
Consultările au prilejuit un schimb aprofundat de opinii cu privire la consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra sprijinului multidimensional acordat Ucrainei. Totodată, au fost analizate provocările cu care se confruntă partenerii vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova, ministrul român al afacerilor externe subliniind importanța sprijinirii eforturilor Chișinăului de a-și întări reziliența și de a face față provocărilor economice.
 
De asemenea, au fost abordate aspecte prioritare în domeniul afacerilor europene, cu accent asupra dosarului extinderii UE, atât privitor la dimensiunea estică, cât și în raport cu Balcanii de Vest. Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat importanța avansării parcursului european al Republici Moldova și al Ucrainei prin obținerea, până la finalul acestui an, a deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare la UE.
 
Ministrul Luminița Odobescu a adresat mulțumiri pentru sprijinul activ și solid al Republicii Cehe pentru aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv în perioada deținerii de către Republica Cehă a Președinției Consiliului UE, punctând prioritatea pe care o reprezintă atingerea acestui obiectiv, inclusiv din perspectiva nevoii de coeziune, reziliență și securitate sporită la nivelul UE.

 
Cu prilejul vizitei, ministrul Luminița Odobescu și omologul ceh, Jan Lipavský, au semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe privind Consultările Politice. Documentul vizează aprofundarea și dezvoltarea pe mai departe a unui dialog structurat între cele două instituții, în domenii de interes comun, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Întrevedere la nivel înalt între MAE și American Jewish Committee

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE organizează sute secții de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024

11 May 2024 399

Atenţie dacă mergeți în Suedia! Va fi reintrodus controlul la frontiera internă de stat

08 May 2024 510

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Mondiale a Libertății Presei

03 May 2024 337

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 465

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 299

MAERepublica Bulgaria – timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei rutiere bulgare în perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

01 May 2024 373

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 335

MAERepublica Elenă – Grevă în sectorul transportului public

01 May 2024 301

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 588

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 1345

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 588

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 334

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 277

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 252

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 311