Contract pentru amplasarea primei centrale SMR din România. Demararea lucărilor, prezentată de președintele SUA, Joe Biden

NuScale Power, LLC (NuScale) și compania românească RoPower Nuclear S.A. (RoPower), deținută în cote egale de S.N. Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SA, anunta semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED) in data de 28 decembrie 2022, marcând un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR™ cu reactoare modulare mici (SMR) în România.

Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, lucrările FEED pe care le va demara compania NuScale vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doicești din România. Proiectul de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

Prezentată pentru prima dată de președintele Biden ca parte a Parteneriatului său pentru infrastructură și investiții globale în iunie 2022, începerea acestor lucrări reprezintă un progres de referință între NuScale și Nuclearelectrica, care vizează dezvoltarea primelor SMR în Europa pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor regionale de securitate energetică și de decarbonizare.

"Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie și Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menține România pe drumul spre a deveni prima țară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile și fără emisii de carbon", a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale.

"Suntem încântați să intrăm în această nouă etapă a parteneriatului nostru cu Nuclearelectrica și RoPower, pe măsură ce ne concentrăm pe următorii pași practici în vederea dezvoltarii unei centrale electrice NuScale VOYGR-6 SMR în România."

"Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale și să începem analiza aprofundată și planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doicești", a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.

"Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează dupa aproape patru ani de colaborare, cercetare și studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură și mai performantă tehnologie, precum și amplasamentul potrivit. De asemenea, demonstrează că partenerii împărtășesc aceleași valori și angajamentul de a construi un viitor mai verde și mai sustenabil pentru generațiile următoare."

Începerea acestei etape 1 de lucru urmează semnării în luna iunie 2022 a unui Memorandum de Ințelegere între NuScale și Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice și activități de autorizare și de obținere a licențelor pentru proiect.

Despre NuScale Power

NuScale Power (NYSE: SMR) este pregătită să satisfacă diversele nevoi energetice ale clienților din întreaga lume. A dezvoltat tehnologia nucleară a reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) pentru a furniza energie pentru producerea de energie electrică, încălzire urbană, desalinizare, producție de hidrogen la scară comercială și alte aplicații de căldură de proces. Revoluționarul NuScale Power Module™ (NPM), un reactor cu apă presurizată de mici dimensiuni și sigur, poate genera 77 de megawați de energie electrică (MWe) și poate fi adaptat pentru a satisface nevoile clienților. Centrala NuScale VOYGR™-12 cu 12 module este capabilă să genereze 924 MWe, iar NuScale oferă, de asemenea, centrale VOYGR-4 cu patru module (308 MWe) și VOYGR-6 cu șase module (462 MWe), precum și alte configurații în funcție de nevoile clienților.

Înființată în 2007, NuScale are sediul central în Portland, Oregon, și are birouri în Corvallis, Oregon, Rockville, Maryland, Charlotte, Carolina de Nord, Richland, Wash. și Londra, Marea Britanie. Pentru a afla mai multe, vizitați site-ul web al NuScale Power sau urmăriți-ne pe Twitter, Facebook, LinkedIn și Instagram.

Despre Nuclearelectrica


Nuclearelectrica este producătorul de energie nucleară din România. Compania deține Centrala Nucleară Cernavoda, care operează cele două unități nucleare CANDU, fiecare cu o capacitate instalată de 700 MW, care sunt două dintre cele mai performante unități din lume, și Fabrica de Combustibil Pitești, care produce fasciculele de combustibil, compania urmărind realizarea ciclului integrat al combustibilului. Pentru a sprijini securitatea energetică a României și obiectivul de decarbonizare, Nuclearelectrica și-a propus un plan de dezvoltare nucleară civilă care include retehnologizarea Unității 1, dezvoltarea a încă două unități CANDU și implementarea primului SMR din Europa.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară în producția totală de energie și cu 33% în producția totală de energie fără CO2 din România. Dezvoltarea acestor proiecte strategice va dubla contribuția Nuclearelectrica la 66% din producția de energie curată în România.
www.nuclearelectrica.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitație la Nuclearelectrica Serv SRL, controlată de Nuclearelectrica SA! (DOCUMENT)

28 Mar 2023 599

Nuclearelectrica salută adoptarea legii privind aprobarea semnării Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă

14 Mar 2023 548

SN Nuclearelectrica SA avansează Proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare CNE Cernavodă

07 Mar 2023 640

Decizie publicată în Monitorul Oficial! Cine sunt cei numiți în funcția de membri provizorii ai CA al Nuclearelectrica Serv SRL Cernavodă

09 Feb 2023 4159

SN Nuclearelectrica SA organizează licitație pentru achiziționarea de servicii de mentenanță pentru sistemele și echipamentele de măsură și control de la CNE Cernavodă

04 Jan 2023 1232

Oficial, din Monitor Mihai Laurențiu Gioară, numit director general al Nuclearelectrica Serv (DOCUMENTE)

22 Dec 2022 1428

SN Nuclearelectrica SA angajează în București, Constanța și Argeș (DOCUMENT)

20 Dec 2022 1719

Ședință de Guvern. Printre alte teme, se discută și despre Societatea Națională Nuclearelectrica

14 Dec 2022 882

Investiție în Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Iată cine va investi

10 Nov 2022 1226

Nuclearelectrica Unitatea 1 a CNE Cernavodă, sincronizată la Sistemul Energetic Național

17 Oct 2022 712

"Cernavoda Unit 1-Refurbishment Suppliers' Day", eveniment organizat de Nuclearelectrica. „România are nevoie de noi capacități nucleare pentru producerea de energie curată“

28 Sep 2022 812

Un nou administrator provizoriu la Nuclearelectrica Serv. Cine face parte acum din CA

27 Sep 2022 1577

Nuclearelectrica a solicitat prima misiune SEED a AIEA pentru evaluarea procesului de selecție a amplasamentului SMR

16 Sep 2022 856

Cât ar putea costa retehnologizarea turnului meteo de la CNE Cernavodă?

11 Sep 2022 929

Memorandum de Înțelegere neangajant pentru dezvoltarea de proiecte de reactoare modulare mici, între SN Nuclearelectrica SA și KGHM Polska Miedz SA

07 Sep 2022 852