Actualitate

Copiii fără acte vor putea fi înscriși la școală de anul viitor. Ce se întâmplă cu profesorii care nu știu ce înseamnă „bullying“

Legea nr. 221/2019, care a apărut marți, 19 noiembrie, în Monitorul Oficial al României, introduce în Legea educației naționale noțiunea de violență psihologică sau bullying și stabilește o serie de măsuri ce au ca scop reducerea numărului de cazuri ce implică acest tip de violență.
 
”Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
În unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violența psihologică - bullying", scrie în primul paragraf al modificării, fiind astfel definite formele de violență psihologică, cunoscut ca fenomenul de bully, fenomen grav ce afectează tinerii elevi încă din clasele elementare.
 
”Violența psihologică - bullying este acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale", este definiția complete a fenomenului de bully, așa cum reiese din textul legislativ.
 
Personalul unităților de învățământ trebuie să fie pregătite să facă față fenomenului de bullying, iar acest lucru implică formare lor în diverse sesiuni de informare și cursuri, la care trebuie să participle pe viitor. ”În cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecționare asupra problemelor legate de violența psihologică - bullying, în vederea dobândirii de competențe în identificarea acestora și a capacității de aplicare a unor strategii educaționale potrivite", se arată în textul legii.
 
„În vederea asigurării accesului la învățământul general obligatoriu prevăzut la alin. (1), unitățile de învățământ preuniversitar au obligația de a înscrie persoanele care nu dețin un cod numeric personal".
 
Un alt aspect important, pe lângă reducerea orelor de curs, despre care s-a tot discutat în spațiul public, este posibilitatea înscrierii copiilor care nu au cod numeric personal în sistemul de învățământ, dând astfel o șansă la educație celor care nu au acte, începând cu anul școlar următor. Concret, începând cu anul școlar 2020-2021, numărul de ore petrecute săptămânal la școală de către elevii din învățământul primar va fi limitat la 20 de ore, numărul de ore pentru cei ce învață în ciclul gimnazial nu va fi mai mare de 25 de ore pe săptămână, în timp ce liceenii vor petrece la școală cel mult 30 de ore pe săptămână.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce firmă se va ocupa de lucrări în cadrul Școlii Generale nr. 2 din Mihail Kogalniceanu

26 Sep 2020 230

Şcoala Gimnazială Casimcea, județul Tulcea, angajează secretar

25 Sep 2020 373

Interviu cu comisar șef Carmen Șerbănescu, șeful Biroului Siguranță Școlară Constanța. Cum ne apără Poliția Siguranță Școlară copiii?

25 Sep 2020 1344

Andreea Bănică a luat decizia! Cum va studia fiica sa

23 Sep 2020 778

Confort Urban SRL A fost amenajat un scuar la trecerea de pietoni situată pe strada Dezrobirii, în zona Școlii Gimnaziale 23

22 Sep 2020 574

Știați că...? Ducu Bertzi împlinește astăzi 65 de ani

21 Sep 2020 259

Școală de vară în limba engleză la Universitatea „Ovidius”

21 Sep 2020 694

Secretarul de stat Raed Arafat, îngrijorat de comportamentul în afara școlilor

19 Sep 2020 841

Școala Gimnazială Greci, județul Tulcea, va fi modernizată

19 Sep 2020 1637

Editorial Pentru unii, mumă, pentru alții, ciumă. Masca de protecție și standardele duble ale politicienilor

19 Sep 2020 2405

Școala Lucian Grigorescu Medgidia angajează îngrijitor

18 Sep 2020 394

Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr“, din comuna Corbu, angajează îngrijitor!

18 Sep 2020 700

Andreea Bănică, în prima zi de școală alături de fiica ei

18 Sep 2020 970

Constănțeanca Diana Dumitrescu, despre copilărie "Copilul, va face și va vorbi, la școală sau la grădi, exact ce vede acasă"

17 Sep 2020 533

#ConstantaEsteBine Școala FEM-IN-NA - Un nou Joc experimental

16 Sep 2020 805