„Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”. Atelier multidisciplinar la Universitatea „Ovidius” din Constanța


 
  • Ateliere dedicate promovării simbolisticii și istoriei Monumentului „Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”
 

Ministerul Apărării Naționale organizează vineri, 17 iunie, în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanța și Fundația Colegiului Național de Apărare, în sala Senatului universității, un atelier multidisciplinar pe teme de istorie, simbolistică, arhitectură, protecția monumentelor împotriva vandalismului, turism și protecția mediului, în cadrul măsurilor de promovare și informare cu privire la simbolistica, semnificația și istoria Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial”, cod SMIS 116377.

 

De asemenea, la data de 18 iunie, în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Constanța  la sediul Muzeului Național al Marinei Române se va desfășura un atelier având ca obiect derularea unei campanii privind simbolistica monumentului istoric, a gravității fenomenului de vandalism asupra obiectivelor cultural-istorice și a importanței protecției mediului.

 

Cu această ocazie, va fi lansată competiția deschisă de elaborare de planuri de marketing și promovare a monumentului, pe termen mediu și lung. La competiție pot participa studenți ai facultăților de istorie, turism, geografie, marketing sau specializări similare. Lucrările pot fi transmise până sâmbătă, 10 septembrie la adresa de email finantare_externa@mapn.ro, acestea urmând a fi prezentate miercuri, 14 septembrie, în cadrul unui atelier organizat cu ocazia desfășurării ceremonialului de la amplasamentul monumentului „Crucea Caraiman” de Ziua Înălțării Sfintei Cruci.



Pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire precum și pentru a aduce cuvenita cinstire eroilor ce s-au jertfit pentru unitatea tuturor românilor, în perioada 2016-2021, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a implementat proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”.           


 

În cadrul proiectului, activitatea administrativă s-a realizat pe parcursul a doi ani, 2016 - 2018, interval în care s-au desfăşurat procedurile legale privind transferul Crucii Caraiman de la oraşul Buşteni la MApN, întocmirea documentaţiilor tehnice, întocmirea şi depunerea cererii de finanţare din fonduri europene, semnarea contractului de finanţare, atribuirea prin licitaţie a contractului de lucrări și obţinerea avizelor legale pentru fiecare etapă.

 

 Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfăşurat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: o lună în anul 2018, 5 luni în anul 2019 (iulie - noiembrie) și  5 luni în anul 2020 (iulie - noiembrie).

 

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius din Constanța Conferința „Pământul - planeta noastră cea de toate zilele”, la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole

26 Apr 2024 277

Întâlnire cu Ambasadorul Japoniei în România, ES Takashi Katae, la Universitatea Ovidius din Constanța

25 Apr 2024 382

Universitatea Ovidius din Constanța și-a prezentat oferta educațională la Târgul TehnoSKILLS (Galerie FOTO)

25 Apr 2024 397

Prima ediție a evenimentului caritabil „Gala Luminilor”, organizată de Universitatea Ovidius din Constanța

24 Apr 2024 376

Universitatea „Ovidius” Constanța, convocată la Reuniunea Consorțiului Universitaria

22 Apr 2024 363

Universitatea Ovidius din Constanța organizează vernisajul expoziției „Ierós”

22 Apr 2024 320

Cadre didactice de la Universitatea Ovidius din Constanța vor preda cursuri de educație juridică și administrativă în școli

22 Apr 2024 388

Studentă la Universitatea „Ovidius” Constanța Andreea Lungan, medaliată cu bronz la Concursul Studențesc de Matematică SEEMOUS

16 Apr 2024 528

Istoriografia română la ceas de sărbătoare Profesoara UOC Viorica Moisuc - Nonaginta Annis!

15 Apr 2024 748

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 578

Universitatea Ovidius din Constanța a găzduit testarea candidaților înscriși la Concursul național organizat de ANFP

05 Apr 2024 723

Studenții de la Universitatea Ovidius Constanța, în excursie de documentare

04 Apr 2024 659

Competiția de comunicare pentru tineri cercetători, „Games of Science 2024”, la Universitatea Ovidius din Constanța

04 Apr 2024 501

Universitatea Ovidius din Constanța, membru fondator al Asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN

02 Apr 2024 522

Ziua Internațională a Francofoniei, celebrată la Universitatea Ovidius din Constanța

29 Mar 2024 539