DGA Amplă dezbatere pe marginea legislației incindentă prevenirii corupției, organizată în preajma Zilei Internaționale Anticorupție

 
În contextul activităților desfășurate cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție – 9 decembrie, specialiștii Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerul Afacerilor Interne au inițiat în cursul zilei de astăzi, 06.12.2023, la Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB, o amplă dezbatere pe marginea legislației incidentă domeniului, la care au fost invitați să participe parteneri instituționali de tradiție, respectiv reprezentanți ai Ministerului Justiției, Agenției Naționale de Integritate, Transparency International România, precum și cei ai structurilor centrale ale MAI, transmite un comunicat din partea DGA. 

În acest cadru, au fost abordate aspecte privind implementarea Strategiei naționale anticorupție și a legislației privind protecția avertizorilor în interes public, în instituțiile publice, fiind identificate și prezentate oportunități și perspective aplicabile în domeniul anticorupție.
 

„Împreună cu Ministerul Justiției, DGA a dezvoltat două instrumente de analiză a fenomenului de corupție, managementul riscurilor de corupție și evaluarea reacției instituționale în cazul producerii unor incidente de integritate, instrumente care au devenit o bună practică de prevenire a apariției faptelor de corupție și care au fost adoptate la nivel de hotărâre de guvern (..)“– a precizat domnul comisar-șef de poliție Ovidiu-Ciprian Antohe, împuternicit director general al DGA, subliniind importanța parteneriatului între DGA și celelalte structuri MAI pentru asigurarea unui climat de integritate, dar și cu celelalte instituții de aplicare a legii.



Despre Ziua Internațională Anticorupție

Se împlinesc 20 de ani de când, la 9 decembrie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională Anticorupție. Această zi aniversară a fost stabilită prin Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, semnată de România la 9 decembrie 2003 şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004. Convenția este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.

Pentru marcarea acestui eveniment, Direcția Generală Anticorupție organizează o serie de activități menite să contribuie la conștientizarea deopotrivă a personalului Ministerului Afacerilor Interne, cât și a cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unui comportament integru.

În acest context, reamintim că, în vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre și cetățenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie, avem oricând la dispoziție sistemul Call-center anticorupţie 0800 806 806, număr ce poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

Întrucât trebuie să fim conștienți de faptul că informarea și educarea sunt un antidot eficient pentru corupție, îi invităm pe toți cetățenii să fie responsabili și să ia atitudine împotriva infracțiunilor de corupție.

Activitatea de astăzi fost realizată cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor.



Citește și:

DGADare de mită sesizată de un polițist la Call-center anticorupție

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea, achitat! (MINUTA)

01 Mar 2024 1045

Prahova Dare de mită sesizată de un polițist la Call-center anticorupție

27 Nov 2023 857

Agent de poliție de frontieră, condamnat definitiv. Ce fapte a comis

10 Oct 2023 901

Delegație din cadrul Direcției de Securitate Internă - Bulgaria, în vizită de lucru la sediul Direcției Generale Anticorupție

26 Sep 2023 1100

Maramureș Un primar a refuzat suma de 10.000 de lei cu titlu de mită și a sesizat DGA

22 Sep 2023 1059

Botoșani Persoană trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită

22 Sep 2023 826

Brașov Persoană prinsă în flagrant după ce a oferit o sumă de bani cu titlul de mită la ghișeu

19 Sep 2023 1034

30 de specialiști DGA, instruiți de experți ai Comisiei Europene să detecteze practicile anticoncurențiale

08 Sep 2023 861

Bărbat din Sibiu, prins în flagrant! Ce au depistat oamenii legii

11 Aug 2023 1035

Un șofer de 23 de ani din Botoșani a încercat să mituiască polițiștii cu 100 de euro! Cum au reacționat oamenii legii

04 Jul 2023 925

Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu DGA, implementează proiectul „Creșterea transparenței, eticii și integrității la nivelul județului Constanța

30 Apr 2023 940

LIVE VIDEO CJ Constanța și Direcția Generală Anticorupție implementează proiectul „Creșterea transparenței, eticii și integrității la nivelul județului Constanța” (GALERIE FOTO)

17 May 2022 1872

Activități în Campania „M.A.I. etic, M.A.I. integru!” „Săptămâna acțiunilor de prevenire a corupției în domeniul poliției rutiere“

01 Oct 2021 1346

Curtea Constituţională a României, despre instrumentarea cauzelor disjunse de către procurorii DNA

14 Jun 2021 1387

Activitatea s-a bucurat de prezența lui Lucian Bode, ministrul afacerilor interne 30 mai- Ziua aniversară a Direcţiei Generale Anticorupţie- 16 ani de activitate

27 May 2021 2188