Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează Numele instituției folosit într-un scam propagat pe email

scam propagat via e-mail, foto: DNSC
Atenție la mesajele/documentele pe care le primiți!

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a fost notificat recent despre folosirea numelui instituției într-un scam propagat via e-mail. Această tentativă de fraudă se bazează pe credulitatea utilizatorului și pe panicarea sa în a oferi detalii compromițătoare sau date sensibile pe o adresă de mail ce pretind a fi din partea Poliției Române. În realitate, adresa nu aparține Poliției, fiind una de gmail, nu politiaromana.ro

Echipa DNSC vă recomandă să fiți vigilenți cu privire la primirea unor astfel de mesaje nesolicitate, să nu dați crezare scenariului propus de atacatori, și, în cazul în care acestea includ link-uri sau atașamente, să evitați accesarea lor, să trimiteți în zona de SPAM astfel de adrese de mail și să ștergeți aceste mesaje-capcană!

Verificați mereu sursa reală a mesajului, înainte de a efectua o acțiune ce se poate dovedi a fi malițioasă pentru voi, pentru datele sau pentru dispozitivele voastre!

Dacă ați căzut în capcană și ați răspuns cu detalii sensibile, ori date cu caracter personal, date de autentificare și mai ales detalii financiare ale conturilor sau cardurilor dvs, contactați imediat banca pentru a bloca acel card și eventuale tranzacții ilicite din cont, Poliția pentru a deschide o investigație și #DNSC, pentru a informa mai departe și alți utilizatori despre tipul acesta de atac.

Totodată, în situația în care cunoașteți pe cineva care a primit un astfel de mesaj, vă rugăm să-i recomandați măsurile de mai sus., avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică. 


Întotdeauna verificați adresa de e-mail a expeditorului! Când nu sunteți sigur(ă) de faptul că ar fi trebuit să primiți un asemenea mesaj, contactați pe cel care v-a transmis aceste informații, pe un canal de comunicare diferit.

Atenție și la limbajul folosit! Greșelile gramaticale și de exprimare pot fi un indiciu că în spate ar putea fi infractori ciberentici și un semn al intenției mai puțin prietenoase a mesajului.

Antrenați-vă pentru a detecta și evita principalele amenințări din online pe site-ul https://sigurantaonline.ro, acolo unde vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele: https://quiz.sigurantaonline.ro/

Siguranta Online este o campanie de conștientizare la nivel național, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri precum Ambasada Elveției în România, Microsoft Romania, BIT SENTINEL, ATTACK Simulator, Swiss Webacademy, ANIS sau Dekeneas., a mai transmis sursa citată. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aeroportul Mihail Kogălniceanu cumpără servicii de identificare a alertelor de securitate cibernetice! Iată care este valoarea contractului

23 Apr 2024 603

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța, contract cu o firmă din municipiu

15 Apr 2024 498

Universitatea Maritimă Constanța organizează primul curs de Securitate Cibernetică în Domeniul Maritim al Uniunii Europene

22 Mar 2024 482

Aproximativ 400 de elevi au participat la etapa județeană a Olimpiadei Naţionale de Securitate Cibernetică

02 Mar 2024 662

Atac cibernetic la Camera Deputaților!

30 Jan 2024 682

Mii de acțiuni preventive desfășurate în 2023 în cadrul proiectului național de prevenire a criminalității informatice Siguranța online

26 Jan 2024 501

DNSC demarează proiectul „Crearea de noi competențe de securitate cibernetică pentru societate și economie”

24 Jan 2024 608

Portretul candidatului ideal SRI angajează analist Forensic securitate cibernetică

11 Jan 2024 1248

Atenție la infractorii de pe internet! O nouă metodă de fraudă online devine populară în România! Cum ne putem feri de păcăleli?

18 Jul 2023 1137

Securitatea cibernetică- specializare nouă, prima din România, la Universitatea Maritimă Constanța (FOTO)

20 Jun 2023 1591

Editorial TikTok interzis? S-au rezolvat problemele țării

04 Mar 2023 1530

O nouă înșelătorie de pe rețelele social media! ”Datele ajung în posesia atacatorilor!”

18 Feb 2023 1437

Averea și interesele comandorului Virgil Ovidiu Isac, comandant al Centrului pentru Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică al Forțelor Navale (DOCUMENTE)

30 Jan 2023 2612

DNSC atenţionează! E-mail-uri cu ataşamente maliţioase care folosesc identitatea vizuală a ANAF

28 Jun 2022 1252

NATO România a participat la exercițiul internațional de apărare cibernetică Locked Shields 2022

21 Apr 2022 1470