Discursul Președintelui României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Unității Germane

  • Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 2 octombrie 2023, un discurs în cadrul evenimentului organizat cu prilejul Zilei Unității Germane.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 2 octombrie 2023, un discurs în cadrul evenimentului organizat cu prilejul Zilei Unității Germane.

Vă prezentăm în continuare discursul Președintelui României:

„Mă bucur să iau parte la ceremonia care marchează cea de-a 33-a aniversare a Unității Germane și să fiu împreună cu dumneavoastră cu această ocazie.

Căderea zidului Berlinului trebuie să ne amintească astăzi, când asistăm la un război teribil în vecinătatea noastră, că Uniunea Europeană este un proiect al păcii și al libertății.

Avem nevoie acum, mai mult decât oricând, de mai multă unitate în cadrul Uniunii Europene, pentru a gestiona cu succes numeroasele provocări, atât din interiorul Uniunii, cât și din afara acesteia, unde ne confruntăm cu războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și cu urmările sale nefaste.

Datorită șirului de evenimente istorice declanșate de căderea Zidului Berlinului, ne regăsim împreună, în Europa, români și germani, ca prieteni și parteneri europeni, dar și ca aliați în NATO. Împreună trebuie să acționăm în continuare, într-un mediu în continuă schimbare, pentru a ne proteja și promova valorile, precum și pentru a le proiecta în vecinătatea noastră și în afara acesteia.

Un proverb german spune că „Prietenia este o plantă care trebuie udată des”.

Mă bucur să confirm că anul acesta am udat cu prisosință planta prieteniei româno-germane, printr-un dialog politico-diplomatic dinamic, o cooperare economică și sectorială accentuată și prin consolidarea legăturilor interumane. Relația noastră de natură strategică este astăzi mai strânsă ca niciodată.

Am fost onorați de vizitele în România, anul acesta, ale Președintelui federal Frank-Walter Steinmeier, Cancelarului federal Olaf Scholz și Prim-ministrului landului Bavaria, Markus Söder. Mi-a făcut plăcere, totodată, să particip în vara aceasta, la Düsseldorf și Frankfurt, la ceremoniile în cadrul cărora am fost onorat să primesc Premiul Civic German și Premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului.



Comunitatea românească din Germania și comunitatea etnicilor germani din România acționează ca un liant între societățile și popoarele noastre, având o contribuție semnificativă la dezvoltarea și modernizarea României.

După cum este bine-cunoscut, un instrument important de promovare a identității minorității germane este Comisia mixtă interguvernamentală pentru etnicii germani din România. Am apreciat foarte buna cooperare cu partea germană și la ediția de anul acesta.

Îmi face plăcere să constat că relațiile economice dintre România și Germania sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

Totodată, apreciez cooperarea bilaterală excelentă în domeniul educației, în special împărtășirea experienței germane în implementarea educației duale.

Continuarea proiectelor și a inițiativelor în acest domeniu contribuie la sinergia dintre educație și economie, cu beneficii pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește relațiile bilaterale.

Un proverb pe care îl întâlnim atât în România, cât și în Germania afirmă că „prietenul la nevoie se cunoaște”. Susținerea vocală și constantă a Germaniei în favoarea aderării României la spațiul Schengen este elocventă în acest sens.

Sperăm să atingem acest deziderat cât mai curând, atât în baza performanțelor noastre larg recunoscute, cât și ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesității de coeziune, reziliență, solidaritate și securitate sporită.

Ne confruntăm în prezent cu evoluții complexe și nedorite, care afectează pacea și securitatea pe continentul nostru și în întreaga lume.

Privind însă în urmă la reunificarea poporului german, ne păstrăm încrederea în victoria valorilor și a idealurilor care stau la baza Uniunii Europene: democrația, statul de drept, solidaritatea și respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Împreună, uniți, vom învinge toate provocările!”, a spus acesta.



Citește și:
Iohannis a semnat decretul privind pensionarea Ecaterinei Grigore, judecător la Curtea de Apel Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit la Neptun cu vicepreședintele Turciei, Cevdet Yilmaz

26 Apr 2024 527

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 489

Președintele Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, în ”Dosarul Mineriada”

16 Apr 2024 459

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 451

Președintele Klaus Iohannis „România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO“

29 Mar 2024 588

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 2867

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 845

Dreapta Unită a depus la Prefectură un Memoriu prin care solicită sesizarea Guvernului cu privire la adoptarea OUG privind organizarea și desfășurarea alegerilor (DOCUMENT)

11 Mar 2024 569

Ședinţă CSAT Sprijin NATO pentru securitatea României. Focus pe Zona Dunării și Mării Negre

21 Feb 2024 626

Președintele României, Klaus Iohannis „Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen cât mai curând va întări considerabil Uniunea”

07 Feb 2024 519

Președintele României - „Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri“

07 Feb 2024 575

Președintele Klaus Iohannis despre posibilitatea ocupării unei funcții în UE - „Nu cred că este momentul să fac speculații“

07 Feb 2024 570

Președintele României, Klaus Iohannis Absorbția și utilizarea integrală a fondurilor europene - instrumentul cheie al modernizării şi dezvoltării României în aceşti ani

01 Feb 2024 859

Judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța, la pensie! Președintele a semnat decretul

29 Jan 2024 917

Mai mulți procurori, eliberați din funcţie prin pensionare! LISTĂ

25 Jan 2024 730