Actualitate

Dorinţa îi va fi respectată! Ultima carte a lui Virgil Coman va fi lansată la Dudeşti şi la Constanţa (galerie foto)

Într-o vreme în care soarele-i zâmbea, Virgil Coman, cel care va rămâne directorul de suflet al Arhivelor Judeţene, plănuise lansarea primei şi, din nefericire, ultimei cărţi de autor, rodul cercetării, dar şi al apartenenţei sale etnice în localitatea Dudeşti, la opt kilometri de Timişoara, acolo unde trăieşte încă cea mai mare comunitate de meglenoromâni.
 
Cartea lui, intitulată „Aromânii și meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“, apărută în Colecţia de istorie la Editura Etnologică din București, a ajuns în posesia familiei sale, la numai o zi de la decesul lui Coman. Pentru a duce mai departe munca şi dăruirea acestuia, familia şi apropiaţii săi intenţionează să respecte cu sfinţenie calendarul lansărilor, aşa cum fusese el plănuit de autor. Astfel, în jurul datei de 25 august, lansarea operei ştiinţifice va avea loc la Dudeşti. Cartea va ajunge şi în posesia istoricilor care, trei zile mai târziu, se vor reuni la Cluj, în cadrul primului Congres Naţional al Istoricilor Români, eveniment organizat de Universitatea „Babeș-Bolyai“, Facultatea de Istorie și Filosofie, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, şi de Comitetul Național al Istoricilor din România, în perioada 25-28 august. Virgil Coman avea de susţinut o prezentare la acest congres.
 
Primul tiraj va ajunge aşadar la Dudeşti, urmând ca un al doilea tiraj al cărţii să fie lansat în septembrie, în aula Bibliotecii „I.N. Roman“ din Constanţa, cu ocazia comemorării a 40 de zile de la plecarea prematură a celui care a fost Virgil Coman.

„Aromânii şi meglenoromânii din Banat“, în viziunea lui Virgil Coman 

Lucrarea „Aromânii și meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“ este structurată în două părţi (prima parte tratează subiectul demografic şi societal, iar cea de-a doua parte, izvoarele vremii), are un cuprins tradus şi în limbile engleză şi germană, un indice antroponimic generos şi reuneşte o muncă de cercetare despre procesul complex al mişcărilor de populaţie din România de la jumătatea secolului al XX-lea, în care au fost antrenate şi familii de aromâni şi meglenoromâni, care au ales Banatul ca destinaţie în perioada 1945 - 1947.
 
„Dar nu peste multă vreme, mai exact în dimineaţa de 18 iunie 1951, începând de la ora 2.30, aproape în totalitate, ele au fost dislocate în Bărăgan, alături de unii cetăţeni străini, de persoane care colaboraseră cu armatele germane în timpul războiului, de etnici germani, de «titoişti» şi de basarabeni“, scrie autorul Virgil Coman pe coperta IV a lucrării.
 
Cartea beneficiază şi de o serie de fotografii-document, care înfăţişează mai multe familii de origine aromână, în anul 1949, la Beşenova Nouă (Dudeştii Noi de astăzi) sau la Săcălaz, în 1947, respectiv 1950, dar şi o diplomă de merit a unei eleve de origine meglenoromână, obţinută cu prilejul absolvirii clasei a VII-a, la Şcoala Elementară Română din Biled, în anul 1951.
 
Virgil Coman a încetat din viaţă pe 5 august. Totul s-a întâmplat într-o librărie tomitană, în timpul lansării cărţii „La marginea imperiului - Origini“, a jurnalistului Cristian Cealera. Virgil Coman a fost invitat să prezinte volumul. Cei prezenţi la eveniment au sunat imediat la numărul unic de urgență 112, iar la fața locului s-a deplasat un echipaj medical. Medicii au încercat timp de câteva zeci de minute să îl resusciteze, însă toate manevrele au fost în zadar. Virgil Coman avea numai 43 de ani. Fratele său, Ilie Coman, a povestit că decesul a survenit ca urmare a unui infarct, după ce, în urmă cu numai câteva zile, suferise un preinfarct.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi ar fi fost ziua de naştere a fostului şef al Arhivelor Naţionale din Constanţa

24 Dec 2018 774

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Virgil Coman, un om cu o dăruire nemărginită (galerie foto)

04 Dec 2018 925

„Flori Pentru Martirii Marii Uniri”, eveniment la Galeria de Artă „Virgil Coman”, de 1 Decembrie

27 Nov 2018 468

Vernisaj „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție", la Galeria de Artă "Virgil Coman" din Constanţa

13 Nov 2018 580

In memoriam Virgil Coman (1973-2016) (galerie foto)

04 Aug 2018 4439

O nouă expoziţie de grafică şi pictură la Galeria de Artă „Virgil Coman” din Constanţa

02 Aug 2018 491

Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România a decernat premiile „Gheorghe Dumitraşcu“ şi „Virgil Coman“ pe 2017

19 Jun 2018 1361

Pasajul „groazei“ din zona Abator, transformat în galeria „artei stradale“. Iată cum arată acum! (galerie foto+video)

13 Mar 2018 1939

Imagini de la eveniment Cristian Cealera a lansat „Poveștile Mării Negre“, dedicate memoriei lui Virgil Coman (galerie foto)

26 Feb 2018 1328

Prin Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța Au fost acordate Premiile „Virgil Coman“ și „Gheorghe Dumitrașcu“ (galerie foto)

27 Jan 2018 1894

În ianuarie 2018 Se va decerna Premiul „Virgil Coman“, instituit de Filiala Constanța a Societății de Științe Istorice din România

24 Dec 2017 1724

Încă un Ajun fără Virgil Coman. Azi ar fi împlinit 44 de ani!

24 Dec 2017 3491

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu

13 Dec 2017 1947

Liceeni artiști de la „Regina Maria“ și o talentată elevă din Babadag prezintă „Structuri“ pe simezele Galeriei „Virgil Coman“

11 Dec 2017 3864

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate lui Virgil Coman

10 Dec 2017 1682