Dry Farming, un sistem necesar si pentru Dobrogea

Agricultura pentru zonele secetoase

Cauza principala care determina aparitia procesului de desertificare o reprezinta seceta prelungita si vanturile care nu se opresc tot anul * Pentru a evita eroziunea totala a solului dobrogean, specialistii cred ca este obligatorie schimbarea sistemului de agricultura practicat pana acum * In alte tari, unde a fost localizata aceeasi problema, cultivatorii au inceput sa lucreze in sistem Dry Farming

Intr-un articol precedent am prezentat opiniei publice pericolul pe care il reprezinta desertificarea solului dobrogean, acesta fiind unul dintre cele mai aride terenuri din tara. Pentru ca pamantul din judetul nostru sufera atat de pe urma secetei prelungite, dar si din cauza agricultorului care nu tine cont de faptul ca solul are nevoie de multe ingrasaminte si minerale, ce nu si le mai poate procura singur, specialistii au inceput sa caute solutii. O rezolvare a situatiei consta in stoparea desertificarii prin imbunatatirea si chiar inlocuirea sistemului de lucrari ale solului. Studiul efectuat de pedologii dobrogeni a demonstrat necesitatea trecerii de la sistemul de lucrari agricole conventional, care se bazeaza pe afanarea terenului si pe omogenizarea straturilor de sol prin aratura lacormana (intoarcerea brazdei), la diferite alte forme de agricultura neconventionale. Indicele de ariditate al zonei noastre este destul de ingrijorator, cantitatea de precipitatii variind intre 345-450 de mm/m, inregistrandu-se un deficit anual de precipitatii de peste 300 mm/m. Nu numai lipsa ploilor creeaza un impediment in buna desfasurare a activitatii agricole, ci si vanturile frecvente, prezente pe toata perioada anului, contribuie la pierderea apei din sol si la intensificarea fenomenului de ariditate. Dobrogea ocupa un loc important in sistemul agricol national, atat ca suprafata, cat si ca activitati realizate de catre producatorii agricoli, principalii beneficiari si concurenti totodata, in exploatarea surselor de apa furnizate de componenta hidrografica a regiunii. In urma acestor constatari, specialistii constanteni, cercetatori, profesori universitari si producatori au considerat oportune revizuirea si actualizarea metodologiei de selectare a conditiilor pedoclimatice in vederea definirii gradului de pretabilitate. Acestia sunt de parere ca, pentru a evita o situatie de desertificare puternica a regiunii, trebuie introdus un sistem agricol conventional, dar care sa ofere o mai mare protectie solului. Este vorba despre Dry Farming, un mod de a face agricultura fara un consum prea ridicat al apei din sol, bazandu-se pe folosirea cat mai eficienta a apei si energiei. "Din pacate, la noi este nevoie de instruire, inainte de toate, pentru ca agricultorii nu inteleg eficienta acestei forme de agricultura, asa ca nu exista, deocamdata, nici un cultivator dobrogean care sa practice o agricultura in sistem Dry Farming", a declarat Marioara Nicolaescu, directorul Oficiului de Pedologie si Studii Agrochimice Constanta.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA ELECTORALĂ Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța - „Nu te poți gândi la viitor dacă nu pui Educația pe primul plan“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 May 2024 628

ZIUA ELECTORALĂ Stelian Ion, candidatul ADU pentru Primăria Constanța, despre programul de guvernare locală

12 May 2024 651

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD pentru Primăria Constanța - “Drepturile constănțenilor nu au culoare politică“! (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 740

ZIUA LIVE Joacă PSD și Horia Constantinescu cu șanse reale meciul pentru Primăria Constanța?

28 Apr 2024 918

Consilierii locali vor aporba principalii indicatori tehnico-economici Școala Gimnazială nr.22 „I.C. Brătianu” din Constanța, reabilitată energetic (DOCUMENT)

23 Apr 2024 408

Agenții și principalii operatori din portul Constanța au fost prezenți la Viena, la evenimentul „Navigând de la Portul Constanța spre Portul Linz”

10 Apr 2024 615

Judecătorii din Constanța îi mențin în arest la domiciliu pe principalii suspecți în cazul bancomatului din Mamaia aruncat în aer! (VIDEO+MINUTĂ)

04 Apr 2024 622

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1080

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța

15 Mar 2024 798

Controale ale ANPC la principalii furnizori de legume-fructe ai marilor lanțuri de magazine din România (GALERIE FOTO)

12 Jan 2024 799

Principalii suspecți în cazul bancomatului de la Pavilionul Expozițional din Mamaia, aruncat în aer, aproape liberi! (VIDEO)

04 Jan 2024 936

Baschet CSM II Constanța încheie anul cu victorie și pe locul trei în clasament

20 Dec 2023 997

Volei CSM Constanța, victorie-blitz cu Unirea Dej

10 Dec 2023 965

Ciolacu, întrevedere cu secretarul pentru energie al SUA Proiectele prioritare ale României rămân Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

05 Dec 2023 881

Guvernul RomânieiMarcel Ciolacu - Securitatea energetică rămâne o prioritate strategică pentru România

05 Dec 2023 536