Eroii nu mor niciodată! Au trecut nouă ani. Doi militari din Forţele Navale căzuţi în Afganistan. Unul era din judeţul Constanţa


Eroii nu mor niciodată!,foto: MApN Eroii nu mor niciodată!

Astăzi vom onora memoria sublocotenentului (pm) Adrian Postelnicu şi a sublocotenentului (pm) Vasile Claudiu Popa, căzuţi la datorie în Afganistan, pe 22 septembrie 2013.

Sublocotenenţii (pm) Adrian Postelnicu şi Vasile Claudiu Popa au căzut la datorie în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Afganistan., transmit reprezentanții MApN. 

Lacrimi și durere! O durere de nedescris pentru familia militarului constănțean ucis în urma unei explozii în Afganistan. Tragedia s-a produs în data de 22 septembrie 2013, în timp ce Adrian Postelnicu, se afla în misiune de patrulare, într-o zonă de conflict din estul Afganistanului. Militarul executa o misiune specifică forțelor speciale, în Valea Tagab, executată împreună cu efectivele întrunite ale partenerului american și afgan. Militarul a călcat pe un dispozitiv exploziv improvizat, iar deflagrația produsă i-a provocat răni grave. I s-a acordat primul ajutor și a fost evacuat imediat la spital. Cu toate eforturile întreprinse de echipa medicală, nu s-a mai putut face nimic în privința lui Adrian, acesta fiind declarat decedat.


Date despre cei doi eroi 

Încă de mic copil, Adrian a iubit armata și țara, urmând un drum plin de realizări și o carieră militară strălucită. În anul 1999, a depus jurământul militar, fiind militar în termen la Clubul Sportiv al Armatei STEAUA, din București, ca sportiv de performanță în disciplina rugby. Om ambițios și luptător, cu abilități sportive deosebite, pătruns de dorința de a deveni militar profesionist, a optat și a fost selecționat pentru a deveni scafandru de luptă la Forțele Speciale, din cadrul Forțelor Navale, în anul 2004.

Eroul nostru a depus toate eforturile pentru perfecționarea pregătirii profesionale, absolvind diferite cursuri specifice forțelor speciale, cum ar fi: scafandri, trăgător de elită, specialist EOD, alpinism, dirijare aeriană, conducători ambarcațiuni speciale, fapt ce a condus la promovarea sa în carieră., mai precizează sursa citată.,informează MApN. 

Într-un timp relativ scurt, a reușit să atingă un nivel înalt de profesionalism, drept pentru care, a fost trecut în corpul subofițerilor în anul 2009.
Sublocotenentul (p.m.) Adrian Postelnicu a plecat din casa părinților pentru totdeauna. Băiatul înalt, de care își amintește cu drag familia, nu va mai trece pragul casei niciodată! La 34 de ani, a intrat în lumea îngerilor, după ce, aici pe pământ, a ales să lupte în numele țării.

Potrivit MApN, Claudiu a fost un adevărat camarad, un foarte bun profesionist, dovadă fiind determinarea şi implicarea în a se instrui şi forma mereu. La absolvirea Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale ,,Amiral Ion Murgescu”, în anul 2006, Claudiu a primit gradul de maistru militar clasa a V-a, în arma artilerie antiaeriană şi navală, iar din 2009, urmându-şi visul, a devenit scafandru militar. Claudiu, fire dârză și luptătoare, om cu excelente calități fizice, psihice și morale a fost selectat pentru a deveni scafandru de luptă de elită al Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale. În vara anului 2011, a participat pentru prima dată la misiune, în Afganistan.

Profesionalismul, motivaţia şi dorinţa de a urca, treaptă cu treaptă, spre o carieră militară reuşită l-au determinat să aleagă o a doua misiune, în teatrul de operaţii Afganistan, unde a îndeplinit atribuţii de instructor militar pentru grupul format din români, americani și afgani. Din păcate, această misiune, a fost, pentru sublocotenentul (p.m.) Popa Vasile-Claudiu, ultima. La data de 22 septembrie 2013, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare, şi-a pierdut viaţa alături de alţi colegi români şi americani, astfel misiunea lui în Armata României a luat sfârşit. Tânărul militar a fost ucis de o bombă, detonată de rebelii afgani.

Un soare călduț, care veghea parcă sufletul lui Claudiu, s-a așternut peste sutele de oameni veniți să-l conducă pe ultimul drum. Înainte ca sicriul să fie coborât în mormânt, soția militarului a primit steagul care îl acoperea. Magda, îl așteptase acasă pentru a îmbrăca rochia de mireasă, însă îndoliată și cu lacrimi în ochi, se îmbărbătează și strânge drapelul la piept.

Pe parcursul carierei sale militare, a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO non-article five şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. Acesta este înmormântat în cimitirul din comuna Corbu, judeţul Constanţa. 

Pentru faptele lor de eroism au fost decoraţi cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.


CINSTE ŞI ONOARE MEMORIEI LOR!, mai transmite sursa citată. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ceremonii militare la Constanța, Brăila și București Decrete prezidențiale de avansare în grad pentru comanda Forțelor Navale Române (FOTO)

06 Dec 2022 450

Se cumpără tehnică pentru Forțele Navale în scopul identificării timpurii a unor amenințări submarine

03 Dec 2022 655

„Băieți, suntem mândri de voi!” Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, mesaj emoționant pentru trei viitori maiștri militari care vor participa la Parada de 1 Decembrie

30 Nov 2022 761

Ziua Națională a României, sărbătorită de Forțele Navale Române. Programul evenimentelor organizate

28 Nov 2022 609

Marinarii militari promovează cariera militară în județul Botoșani (GALERIE FOTO)

08 Nov 2022 502

O serie nouă de soldați gradați profesioniști a depus Jurământul Militar la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Navale (GALERIE FOTO)

28 Oct 2022 498

Iată cine va asigura elicopterele IAR 330 Puma Naval din Forțele Navale! (DOCUMENT)

27 Oct 2022 707

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” revine în Portul Constanţa, după participarea la exercițiile multinaționale „Repmus 22” şi „DYMS 22”, în Portugalia

13 Oct 2022 578

De Ziua Armatei României în școli, marinarii militari sunt prezenți în 8 județe. Printre ele, Constanța și Tulcea

13 Oct 2022 519

La ceas aniversar Monetăria Statului dedică Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale noul produs lansat pe piață, inclus în Programul Medalistic 2022

12 Oct 2022 437

UM 02046 Constanța, din cadrul Forțelor Navale Române, contract cu Forte Systems, din oraș

10 Oct 2022 581

Șeful Statului Major al Forțelor Navale își exprimă regretul pentru trecerea în neființă a celui mai longeviv marinar militar

06 Oct 2022 1456

Un nou an de învăţământ la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” din Mangalia (GALERIE FOTO)

04 Oct 2022 718

Lansare de carte a directorului adjunct, prof. dr. Adrian Ilie, „Absolvenți ai Liceului Militar de Marină Alexandru Ioan Cuza Constanța (1973-1998). Cariere militare în Forțele Navale Române“

02 Oct 2022 747

Nava Maritimă Hidrografică „Cpt.cdor Alexandru Cătuneanu” a sărbătorit 26 de ani în serviciul Forțelor Navale Române (GALERIE FOTO)

30 Sep 2022 636