Este Ziua Pepenelui verde, fructul minune al verii Cum poți pregăti o salată de pepene și rodie. Iată rețeta

  • Valorile nutritive ale pepenelui verde sunt: proteine 0,6 g glucide; 7,6 g grăsimi; 0,2 g apă; 91,1 g; vitamina C 8 mg; fibre 0,4 g. 
  • Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni .
Data de 03 august marchează ziua Pepenelui Verde. 

Pepenele verde, Citrullus lanatus, este o plantă târâtoare din familia Cucurbitaceae. Specia este originară din regiunile sudice ale Africii, unde s-au găsit indicii care arătau că era cultivat în Egiptul Antic.

Este cultivat în lumea întreagă pentru fructul său voluminos și comestibil, fruct care aparține unei categorii speciale de bacă, având o coajă dură și un miez necompartimentat. Culoarea miezului variază în culoare de la roșu aprins la roz, prezentând numeroase semințe de culoare neagră.

Este apreciat pentru gustul său dulceag și cantitatea scăzută de calorii ce le conține. Se consumă ca atare (crud) sau murat, coaja putând fii consumată de asemenea după ce este gătită corespunzător, scrie wikipedia.org. 

În România este cunoscut în unele regiuni drept harbuz (Moldova și Republica Moldova), lubeniță (Banat și Oltenia) sau curcubete/ lebeniță (Ardeal). Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni .

Valorile nutritive ale pepenelui verde sunt: proteine 0,6 g glucide; 7,6 g grăsimi; 0,2 g apă; 91,1 g; vitamina C 8 mg; fibre 0,4 g. 

Seminţele de pepene conțin vitaminele A, B, B3 și E, precum și acizi grași omega-6 și proteine.

Semințele de pepene verde au și alte efecte asupra organismului. 

Rețetă 

Salată de pepene și rodie


Cunoscută și sub numele de Salata Specială Ochi Roșu, această salată suplimentează mai mult de jumătate din doza noastră zilnică necesară de vitamina B, acid folic, doza zilnică întreagă de vitamina A, dar și doze consistente de vitamina C, fier, magneziu, calciu și antioxidanți. De asemenea, este bogată în luteină și zeaxantină, doi compuși ce, în mod dovedit, protejează ochii de pierderea vederii.

Ingrediente

Dressing:
[afine]

Suc de rodie (o ceașcă)

1 lingură oțet balsamic (oțetul de rodie este cel mai bun)
1 ½ linguri coajă de portocală
1 lingură de sirop de agave
1 mică șalotă tocată
1/8 lingurițe piatră-sol muștar
½ ceașcă ulei extra-virgin de măsline
Un strop de sare și piper după gust

Salată:

8 cești spanac (o pungă de 6 sau carton)
¾ ceașcă cubulețe ceapă roșie
2 căni cuburi pepene verde (plasat pe un prosop de hârtie pentru a drena excesul de lichid)
1 clapetă de zmeură proaspătă (6 oz)
½ ceașcă de semințe de rodie

Instrucțiuni

Așezați sucul într-o cratiță mică la foc mediu spre mare și fierbeți până scade la aproximativ 3 linguri și lichidul are o consistență groasă. Puneți deoparte. După ce s-a răcit, adăugați restul ingredientelor dressingului, de la oțet la sare și piper . Amestecați și puneți deoparte pentru a lăsa aromele să se contopească.

Asezați spanacul intr-un bol mare, adăugați ceapa, pepenele, zmeura și semințele de rodie. Împărțiți în patru porții și adăugați dressingul.

Porții

Dressingul face aproximativ ¾ ceașcă, salata face cât pentru 4 porții.

Analiza nutrițională pe porție: 376 calorii; Grăsime 63% (26 de grame ); 3,8 grame de grăsimi saturate; Proteina 5 %; 32% carbohidrați; 6.2 grame de fibre, scrie centrulnatura.ro. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă alimentară! Pepeni cu pesticide, retraşi din supermarketuri

15 Aug 2023 1093

Pepenele galben și iubitorii de carte, sărbătoriți pe 09 august. Evenimentele zilei

09 Aug 2022 1090

03 august în istoria lumii. Ce evenimente au marcat această zi

03 Aug 2022 1099

Pepenele roșu este o sursă excelentă de vitamina A

25 Jun 2022 1634

GastroArt Pepene galben umplut cu mure (rețetă interbelică)

07 Jun 2022 1500

GastroArt Pepene galben umplut cu mure (rețetă interbelică)

06 Jun 2022 1382

Pepeni toxici în magazinele din România! Anunțul ANSVSA (DOCUMENTE)

02 May 2022 1946

Pepenele roșu, alimentul cel mai bogat în licopen. Beneficii extraordinare pentru sănătate

25 Mar 2022 1835

GastroArt Facem o listă cu murături mai neobișnuite? Încep cu mere, pepene galben și fasole verde cu ardei iute

26 Nov 2021 2178

centrulnatura.ro Cum ne complicăm viața

22 Jul 2021 3247

ANSVSA Două sortimente de înghețată și unul de mărar mărunțit, retrase de pe piață. Ce trebuie să știe cei care le-au achiziționat

13 Jul 2021 2647

centrulnatura.ro Ananasul poate fi folosit în diferite rețete. Una dintre ele, „Raita cu ananas”

09 Jul 2021 2427

centrulnatura.ro Pepenele roşu, de ajutor în reducerea durerilor musculare

28 May 2021 2825

Pepenele, de mare ajutor în tratamentele cosmetice

24 Apr 2021 3237

Beneficiile consumului de alimente galbene şi portocalii

05 Feb 2021 3396