Etapa națională a Olimpiadei de dezbateri academice organizată în premieră la Constanța

Sursa foto: Primăria ConstanțaSăptămâna aceasta, Constanța a devenit capitala dezbaterilor academice și găzduiește OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ARGUMENTARE, DEZBATERE ȘI GÂNDIRE CRITICĂ „TINERII DEZBAT”, etapa națională, la care participă 280 de elevi de liceu, din toate județele țării, alături de profesorii coordonatori și însoțitori. Competiția este organizată de Ministerul Educației, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Competiția are un caracter public și se desfășoară la Universitatea „Ovidius” Constanța. La eveniment vor fi prezenți și 150 de voluntari elevi și profesori, din mai multe unități de învățamânt din județ.

Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică este cuprinsă în Calendarul Olimpiadelor Naționale, începând cu anul școlar 2016 -2017, debutând  în 2010 ca un concurs național cu denumirea „Tinerii dezbat”, pe baza unui parteneriat public-privat de succes în promovarea dezbaterilor academice în mediul școlar, într-un format acreditat la nivel internațional. Concursul s-a bucurat de succes în rândul elevilor și al profesorilor încă de la început, crescând în fiecare an.

“Dezbaterile academice joacă un rol important în cultivarea unui mediu academic vibrant, în care ideile pot fi explorate, testate și dezvoltate într-un mod riguros și colaborativ.


Dezbaterile constituie un forum pentru dialogul între culturi, discipline și perspective diferite, facilitând înțelegerea și colaborarea între diferite grupuri de oameni. Le mulțumim reprezentanților autorităților județene și locale care sunt alături de noi în derularea evenimentelor educaționale și, în mod special îi mulțumim domnului primar Vergil Chițac, care a fost prezent în permanență în procesul de organizare a competiției, subliniind și sub această formă valoarea parteneriatul interinstituțional existent, în beneficiul tinerilor societății noastre”, a declarat Sorin Mihai, inspector școlar general.

Dezbaterile din cadrul Olimpiadei se desfășoară conform formatului World Schools adaptat, fiind un tip de dezbatere academică (numită și educațională sau formală) în care se abordează o temă din două perspective diametral opuse.

Tema dezbaterii reprezintă în primul rând un pretext pentru exersarea abilităților de comunicare în spațiul public, de gândire critică și de argumentare logică.Elevii împărțiți pe cele două secțiuni Debutanți și Avansați, vor dezbate trei teme majore (moțiuni) în funcție de secțiunea din care fac parte.

Pentru prima dată, anul acesta sunt introduse moțiunile impromptu. Moțiunea impromptu este anunțată cu o oră înaintea începerii dezbaterii. Pe parcursul acestei ore membrii echipelor vor pregăti cazul pe care îl vor supune atenției în cadrul dezbaterii, fără ajutorul profesorului coordonator sau al altor materiale ajutătoare (laptop, internet, enciclopedii etc.) așa cum se precizează în Regulament.

Citește și: 

Constanța, gazda evenimentului Olimpiada Națională de Argumentare, Dezbatere și Gândire Critică, sub numele de Tinerii Dezbat

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevii constănțeni au fost premiați la concursul județean de sudură (GALERIE FOTO)

18 May 2024 446

Competiție de handbal organizată de ISJ Constanța la Cumpăna Opt echipe vor lua startul la Olimpiada Națională a Sportului Școlar - Etapa Națională

08 May 2024 649

Peste 200 de elevi din județul Constanța, la etapa județeană a Olimpiadei de Religie

12 Apr 2024 787

Aqua Geoterma Resource SRL a semnat cu ISJ Constanța. Firma se va ocupa de cazarea și hrana participanților la Olimpiada Națională de Geografie (DOCUMENTE)

11 Apr 2024 955

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 800

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 93 de elevi au participat la Olimpiada de Chimie, etapa județeană

23 Mar 2024 1415

Echipele de fotbal feminin ale CNMAIC Constanța s-au remarcat la Olimpiada Națională a Sportului Școlar

17 Mar 2024 622

Elevii din Constanța au participat la Olimpiada de Religie- cult musulman în limba turcă, etapa județeană

16 Mar 2024 997

Centrul Militar Zonal Constanța Calificare la etapa națională a Olimpiadei de informatică aplicată (FOTO)

16 Mar 2024 653

Constanța Laureate ale fazei județene de la Olimpiada Națională a Sportului Școlar 2023/2024 (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 1438

Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza“ Constanţa Echipa feminină, campioană județeană la categoria Under-10 (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 1383

Un fost şef al IPJ Constanţa s-a născut în această zi 2024, an bisect. Google are un Doodle nou. Personalități născute pe 29 februarie

29 Feb 2024 860

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

24 Feb 2024 1484

Echipe de la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza“ din Constanța, calificate în fazele superioare ale ONSS (GALERIE FOTO)

11 Dec 2023 1874

Premiu special pentru Colegiul Militar Constanța la etapa națională a Olimpiadei de ,,Cultură și Spiritualitate Românească”!

17 May 2023 944