Exercițiul „Breeze 22”, la final. Forțele Navale Române au participat cu fregata „Regele Ferdinand”(GALERIE FOTO)

Exercitiu naval. Foto: Facebook/Forțele Navale Române

Prin participarea fregatei „Regele Ferdinand” la exercițiul multinațional „Breeze 22”, Forțele Navale Române contribuie la consolidarea angajamentelor asumate de țara noastră ca membru al Alianței Nord Atlantice, asigurând seuritatea statelor membre pe flancul sud-estic.

În cadrul exercițiului, au fost executate scenarii fictive pentru ducerea acțiunilor în cele trei medii de luptă navale, militarii români acționând conform misiunilor primite prin punerea în aplicare a procedurilor standarde NATO.

„Executarea serialelor specifice exercițiului, precum și a celor destinate verificării nivelului de pregătire al echipajului a avut ca scop antrenarea reacției imediate într-un mod unitar cu partenerii NATO, fapt care a dus la creșterea nivelului de instruire al echipajului fregatei „Regele Ferdinand” în cadrul operațiunilor multinaționale de menținerea securității în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române din Marea Neagră”, a precizat comandantul fregatei F221, comandor George-Victor Durea.

Fregata „Regele Ferdinand” a condus pe parcursul „Breeze 22” toate serialele de apărare antiaeriană pentru două grupuri tactice navale, demonstrând abilitățile militarilor de la bord în conducerea și coordonarea atacurilor asupra țintelor aeriene simulate de două SUHOI 25 din subordinea Forțelor Aeriene Bulgare.

În centrul de conducere a luptei a fost o continuă cercetare pentru identificarea celor mai bune soluții de acțiune, toate misiunile realizându-se sub provocările unor vulnerabilități pe care capabilitățile navei le au în raport cu mediul de securitate din Marea Neagră.

Pentru consolidarea interoperabilității la nivel tactic s-a conturat scenariul unei lupte hibride, astfel încât să poată fi antrenat și modul de acțiune al echipajului în situația neutralizării sistemelor informaționale și a senzorilor de la bordul navelor.

Potrivit reprezentanților Forțelor Navale Române, mediul informațional al exercițiului a fost limitat prin aplicarea unor politici restrictive asupra emisiilor, ceea ce a creat dificultăți operatorilor în clasificarea unor ținte aeriene ca fiind ostile. Experiența echipajului, concentrarea eforturilor asupra situației date, precum și managementul acesteia au dus la găsirea unor soluții de identificare și coordonare a atacurilor simulate asupra țintelor aeriene. Reușita militarilor români a fost apreciată atât de comanda navei, cât și de partenerii bulgari.

Antrenamentele desfășurate în mod constant la țărm și în cadrul misiunilor și exercițiilor cu aliați NATO și-au conturat importanța pentru punerea în practică în situații aproape realiste a procedurilor NATO, concretinzându-se totodată nevoia constantă de îmbunătățire a capabilităților navei, care operează alături de alte platforme navale ale aliaților Nord Atlantici. Statutul de membru NATO ne oferă garanția de securitate, dar care ne și obligă în același timp să ne dezvoltăm capabilitățile de contracarare a riscurilor și amenințărilor în deplin acord cu standardele euroatlantice.

„Ceremonia de închidere a exercițiului „Breeze 22” a avut loc sâmbătă, 23 iulie, în Burgas și a reprezentat trecerea în revistă a tuturor momentelor de decizie tactică, precum și concluziile finale ca sinteză a modului de acțiune comună într-un mediu geostrategic plin de provocări. Fregata „Regele Ferdinand” a demonstrat în cadrul exercițiului un nivel de pregătire ridicat, reprezentând cu cinste și onoare Pavilionul României“ - au precizat reprezentanții Forțelor Navale Române.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pompierii, prezenți în zona industrială a municipiului Tulcea. Ce se întâmplă acolo

18 Nov 2022 559

Exercițiu naval multinațional în Marea Neagră După încheierea activităților de instruire de pe mare, navele militare americane fac o escală, în portul Constanța (GALERIE FOTO)

12 Nov 2021 1206

Fregata „Regina Maria“ participă la misiune sub comanda NATO pe Marea Neagră

02 Jul 2021 1452

Militarii din subordinea Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, exercițiu pe brațul Sfântu Gheorghe

30 Oct 2020 1179

Forțele Navale Române. Exercițiul „Sea Breeze 20”, la final (galerie foto)

28 Jul 2020 1238

„Danube Protector 19”, exercițiu naval de instruire a militarilor români, în Delta Dunării

29 Oct 2019 1378

Exercițiul multinațional întrunit Fall Storm 2019. Implicate toate categoriile de forțe ale Armatei României

21 Oct 2019 1649

Cooperare internațională Exercițiu naval în zona Insulei Șerpilor și în apele Mării Negre

16 Oct 2019 1561

Șapte nave militare și un elicopter Puma Naval participă la exercițiul „Tomis 19” pe Marea Neagră între Capu Midia și Mangalia

19 Jun 2019 2313

Comandamentul Flotei conduce Exercițiul „Shield Protector 19.11” care se desfășoară pe Marea Neagră

05 Jun 2019 1374

Exercițiu pentru stoparea imigrației ilegale la Marea Neagră (galerie foto)

23 May 2019 1216

Klaus Iohannis, prezent pe fregata „Ferdinand“, la Constanța. Ce le-a transmis militarilor români și aliaților NATO (galerie foto)

13 Apr 2019 2048

LIVE Video. Imagini de la eveniment Președintele Klaus Iohannis, prezent la Constanța. S-a întâlnit cu echipajele românești și străine de la „Sea Shield 19” (galerie foto+video)

12 Apr 2019 3746

Desfășurare impresionantă de forțe în portul Militar Constanța, în ultima zi a Exercițiului „Sea Shield 19”. Ce se întâmplă (galerie foto+video)

12 Apr 2019 2416

„Sea Shield 19“, cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră, e gata de start. Participă 20 de nave militare

02 Apr 2019 1699