Faza scurtă, obligatorie pe toate drumurile publice

Sursa foto - pixabay.comȘoferii vor fi nevoiți să respecte o obligație existentă deja, dar în mai multe situații, conform unei propuneri legislative care a primit luni votul favorabil al Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Concret, aceștia vor trebui să folosească faza scurtă pe toate drumurile publice, respectiv și pe cele naționale sau județene, nu doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene, așa cum stabilește Codul rutier acum.


Proiectul legislativ, care merge către promulgare, îi va obliga pe șoferi să folosească luminile de întâlnire și atunci când circulă, în timpul zilei, pe drumurile naționale sau pe cele județene. Propunerea legislativă trebuie promulgată și publicată în Monitorul Oficial ca să se aplice.

Concret, conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere vor fi obligați să circule tot timpul cu faza scurtă aprinsă sau cu luminile pentru pentru circulația diurnă (în engleză, DRL - Daytime Running Light) „pe toate categoriile de drumuri publice".

Obligația de a folosi faza scurtă pe timpul zilei sau, dacă mașina este dotată cu așa ceva, cu luminile pentru circulația diurnă există în prezent, potrivit Codului rutier în vigoare, doar pentru șoferii care circulă cu mașina pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene (notate cu E), nu și pentru cei care merg pe drumurile naționale (notate cu DN) ori drumuri județene (notate cu DJ). Obligația e valabilă și în cazul șoferilor de tractoare agricole sau forestiere.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Axiopolis Cernavodă, debut cu dreptul în faza regională a Cupei României

13 Jul 2023 1676

Aihan Omer spune povestea titlului Echipa de juniori 4 i-a adus HC Omer Constanța primul trofeu de campioană a României din scurta sa istorie (GALERIE FOTO + VIDEO)

14 Jun 2023 4871