IGSU Pompierii salvatori au gestionat peste 4.000 de intervenții în situații de urgență în weekend

Pompieri. Foto: Facebook/IGSUÎn acest sfârșit de săptămână (10-12.02.2023), la nivel național, pompierii salvatori au gestionat 4.089 intervenții în situații de urgență. 

Potrivit IGSU, astfel, în perioada de referință, echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 275 incendii, precum și în alte 439 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea de persoane sau animale, distrugerea muniției neexplodată etc. Totodată, echipajele medicale SMURD au răspuns celor 3.360 de solicitări primite din partea cetățenilor, iar 3.379 de persoane au fost asistate medical.

Pe timpul misiunilor desfășurate, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 15 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor.

De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 37 de persoane aflate în dificultate.

Dintre cele mai importante misiuni, amintim:

❗ O intervenție solicitantă la care au acționat pompierii militari din județul Călărași a avut loc pe parcursul zilei de vineri pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din municipiul Oltenița. Primele echipaje de intervenție sosite la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta generalizat pe o suprafață de aproximativ 70 mp. Pe timpul acțiunii de stingere, au fost identificate două victime, dintre care una decedată și una care suferise arsuri pe aproximativ 80% din suprafața corporală. După evaluarea medicală efectuată la fața locului, persoana a fost transportată la o unitate medicală de specialitate.

❗ O altă misiune complexă a avut loc pe parcursul zilei de sâmbătă, în județul Argeș, pe raza localității Mușătești, unde pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui incendiu la o casă. Forțele de intervenție, ajunse la locul solicitării, au constatat că arderea se manifesta generalizat pe o suprafață de aproximativ 50 mp. În urma incendiului au rezultat cinci victime care au necesitat transportul la spital pentru investigații medicale suplimentare.

❗ Salvatorii ieșeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit duminică după-amiaza la o casă în localitatea Dagâța. Ajunși la locul solicitării, colegii noștri au constatat că arderea se manifesta generalizat pe o suprafață de aproximativ 50 mp. Concomitent cu acțiunea de stingere, pompierii militari au acționat pentru căutarea eventualelor victime. Din nefericire, în interiorul locuinței afectate de incendiu, a fost găsită o persoană decedată. 

„Pentru a evita astfel de situații, asigurați verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a sobelor și coșurilor de evacuare a fumului, cel puţin o dată pe an, de către o persoană autorizată. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea focului din sobă înainte de culcare, pentru înlăturarea pericolului intoxicării cu monoxid de carbon.


De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.


Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor în vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro  și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play“ - au mai precizat reprezentanții IGSU.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU BihorPeste 200 de pompieri bihoreni la datorie, în perioada minivacanței de 1 Mai și Paște

30 Apr 2024 223

ISU IalomițaStația de pompieri Țăndărei a intervenit cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, la un accident rutier

29 Apr 2024 302

UPDATE Accident rutier cu persoana încarcerată în județul Tulcea. Un elicopter SMURD din județul Constanța intervine (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 974

„Iepurașul pompier” la Constanța Concursuri, premii, super-eroi și multe surprize pentru cei mici (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 542

Incendiu la o casă din municipiul Constanța. Au intervenit pompierii

27 Apr 2024 563

IGSU Recomandările pompierilor, în prag de sărbători

26 Apr 2024 416

ISU GiurgiuPompierii giurgiuveni încheie săptămâna în mijlocul copiilor

26 Apr 2024 265

ISU GiurgiuÎn siguranță, de Sărbătoarea Floriilor

26 Apr 2024 305

ISU Argeș - Incendii

25 Apr 2024 248

ISU Bihor300 de locuri scoase la concurs la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă

25 Apr 2024 404

ISU Constanța Iepurașul Pompier vine în Piața Ovidiu! Toți copiii sunt așteptați

25 Apr 2024 830

ISU IașiAdmiterea la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă "Pavel Zăgănescu" Boldești – anul 2024

24 Apr 2024 362

ISU Giurgiu Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă

24 Apr 2024 367

ISU Argeș - Pompierii au intervenit în comuna Valea Mare Pravăț în cazul unui eveniment rutier

24 Apr 2024 212

UPDATE Tulcea Intervenție de urgență - un apartament a explodat!

23 Apr 2024 628