IGSU Salvatorii au intervenit la peste 45.000 de situații de urgență în luna aprilie 2023

Pompieri în timpul intervenției. Foto: Facebook/IGSUCreşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor şi asigurarea protecţiei comunităţilor rămân obiectivele prioritare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Complexitatea, intensitatea şi dinamismul diverselor situaţii impun adoptarea rapidă şi implementarea celor mai bune practici menite să asigure dezvoltarea instituţională pe cele două paliere: prevenire şi intervenţie.

Prevenire

Domeniul preventiv reprezintă un obiectiv prioritar pentru instituția noastră, astfel, în cursul lunii aprilie, inspectorii de prevenire au continuat activităţile de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi în domeniile comerţ, alimentaţie publică şi de agrement (comerţ, alimentaţie publică, turism, agrement etc).

În această perioadă, la nivel naţional, personalul de specialitate a desfăşurat 4.062 controale, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11.280 avertismente și 1.877 amenzi în cuantum de 8.505.101 lei. Totodată, în vederea pregătirii gestionării unei posibile situații de urgență cauzată de producerea unui incendiu, personalul aflat la locul de muncă a fost instruit de către specialiștii IGSU.

De asemenea, activitățile de instruire și informare privind măsurile de prevenire şi comportamentul care trebuie adoptate în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru au continuat și în luna aprilie a anului curent. Astfel, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență au fost desfășurate aproximativ 4.400 de acțiuni la care au luat parte peste 100.000 de persoane.

Intervenţie

În plan operaţional, la nivel național, în perioada de referință, salvatorii au gestionat cu promptitudine și profesionalism peste 45.000 de situații de urgență. Dintre acestea, cele mai multe intervenții, 37.139, au fost pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, urmate de 6.435 de misiuni pentru protecția comunităților și asistență persoane, care au avut drept scop prevenirea și înlăturarea eventualelor situații de risc.

De asemenea, luna trecută, pe timpul misiunilor SMURD, 37.958 de persoane au fost asistate medical, dintre care 34.943 adulți și 3.015 copii.

Totodată, în intervalul menționat, echipajele de stingere au acționat cu operativitate pentru localizarea și lichidarea a 1.613 incendii produse pe întreg teritoriu național și echipajele de descarcerare au acționat în cazul a 228 accidente rutiere, în care viața unor persoane aflate în dificultate a fost salvată.


Creșterea gradului de pregătire al structurilor IGSU și a modului de intervenție în sistem integrat este și va rămâne un factor esențial pentru instituția noastră, drept urmare, au fost organizate și desfășurate peste 230 exerciții care au vizat gestionarea eficientă a situațiilor de urgență generate în principal de următoarele riscuri: incendii, cutremure de pământ, accidente, avarii, explozii, incendii în activități de transport, alunecări de teren sau accidente la obiective de tip SEVESO.

De asemenea, în luna Aprilie au fost continuate activitățile de planificare a exercițiului comun, organizat de IGSU România și IGSU al MAI din Republica Moldova, din cadrul proiectului „The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) operating infrastructure, by increasing the Level of training and maintaining the capacity of professional personnel to intervene in emergency situations”, ce se va desfășura în luna iunie a anului curent.

Asigurarea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate reprezintă principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţilor subordonate şi reprezintă elementele fundamentale ce susţin activităţile derulate în sprijinul şi pentru cetăţean.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Argeș - Incendii

25 Apr 2024 214

ISU Argeș - Pompierii au intervenit în comuna Valea Mare Pravăț în cazul unui eveniment rutier

24 Apr 2024 180

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

19 Apr 2024 267

Știri Constanța Weekend de foc pentru pompierii ISU Dobrogea

15 Apr 2024 472

ISU Argeș - Detașamentul Câmpulung și Punctul de Lucru Rucăr au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Rucăr, satul Sătic

10 Apr 2024 304

ISU BihorEchipajele Stației de Pompieri Aleșd, Secției de Pompieri Beiuș și Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat pentru stingerea a șapte incendii

25 Mar 2024 337

ISU Argeș - Incendii

19 Mar 2024 353

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

18 Mar 2024 343

ISU Argeș -Detașamentul de Pompieri Bradu au intervenit în localitatea Bradu cu o autospecială de stingere

12 Mar 2024 384

Județul Tulcea Pompierii ISU Delta, solicitați la cinci incendii în weekend. Unde au intervenit salvatorii

11 Mar 2024 568

ISU Argeș - Pichetul de Pompieri Vedea a acționat în comuna Lunca Corbului

19 Feb 2024 386

ISU Argeș - Incendii

16 Feb 2024 370

ISU Argeș - Incendii

14 Feb 2024 381

ISU Argeș - Incendii

07 Feb 2024 332

IGSUMisiunile gestionate de pompieri în decursul zilei de ieri

06 Feb 2024 374