Actualitate

Investiţie de trei milioane de dolari Instalaţii modernizate şi procese digitalizate, la Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a finalizat cu succes o nouă etapă a programului de transformare digitală a rafinăriei Petromidia Năvodari. Vorbim despre modernizarea instalaţiilor de „In-Line Blending/Amestec în Linie” şi a carburanţilor, investiţie care se ridică la circa 3 milioane de dolari. Modernizarea instalaţiilor a vizat, în principal, optimizarea producţiei de carburanţi prin îmbunătăţirea sistemului integrat de management şi automatizare a fluxurilor tehnologice.
 
 
„Calitatea este cuvântul cheie care defineşte carburanţii realizaţi la Petromidia, iar eforturile şi investiţiile realizate ne permit o continuă îmbunătăţire a acestora, a fluxurilor operaţionale şi a unităţilor de producţie. În plus, proiectele implementate recent ne vor ajuta să creştem şi volumele obţinute, dar să ajungem şi la o mai mare flexibilitate în adaptarea la cerinţele pieţei. Consider că este un alt pas foarte important pe care îl facem pentru alinierea, atât cu standardele internaţionale, cât şi cu trendul inovativ pentru atingerea revoluţiei industriale - Industry 4.0”, a declarat Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare.
 

Analize detaliate în timp real ale componenţilor şi ale produsului

 
Iniţiate la începutul anului trecut, lucrările de modernizare a celor două instalaţii au fost finalizate în iunie 2019. Implementarea noului sistem digital asigură analize detaliate în timp real ale componenţilor şi ale produsului final obţinut şi, implicit, o monitorizare atentă a calităţii carburanţilor si a conformităţii acestora cu legislaţia în vigoare.
 
Printre activităţile desfăşurate se numără şi modernizarea componentei digitale cu una de ultimă generaţie, implementarea unui nou sistem de management şi distribuţie a controlului (DCS) şi înlocuirea analizoarelor - capabile să analizeze şi să monitorizeze cu maximă acurateţe toţi parametrii tehnici. La acestea se adaugă şi instalarea unor noi pompe de aditivi cu capacităţi ridicate, dar şi dublarea celor pentru componenţi (pentan, butan şi biodiesel).
 
În prezent, rafinăria Petromidia are în exploatare două Instalaţii de Amestec în Linie pentru carburanţi (benzină, motorină), care au fost construite şi introduse în fluxul tehnologic în 2003, respectiv în 2006. Rolul principal al acestor unităţi este acela de utilizare a reţetelor specifice pentru prepararea produselor finite care ajung la staţiile de carburanţi, respectând cerinţele de calitate impuse de Uniunea Europeană, legislaţia din România, dar şi necesităţile pieţei actuale. Calitatea produsului obţinut după procesul de amestec este monitorizată şi controlată prin intermediul analizoarelor on-line, care transmit datele în timp real către operatori.
 

Noi recorduri operaţionale

 
Rafinăria din Năvodari a înregistrat anul trecut 11 noi recorduri operaţionale, printre care producţia de benzine (1,36 milioane de tone) şi producţia de motorine (2,75 milioane de tone). În prezent, Rompetrol Rafinare operează Petromidia Năvodari - cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne şi complexe din regiunea Mării Negre, Vega Ploieşti - cea mai longevivă unitate de prelucrare în funcţiune (1905) şi singurul producător intern de bitum şi hexan, dar şi divizia de petrochimie - unicul producător de polimeri. Compania este deţinută în principal de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,69%).
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

40 de ani de activitate Alexandru Nicolcioiu şi pensionara Gica Micu, despre pornirea instalaţiilor Rompetrol Rafinare

26 Aug 2019 1555

La ceas aniversar Voie bună şi revedere! Angajaţii şi pensionarii de la Rompetrol Rafinare, medaliaţi de conducerea grupului (galerie foto)

24 Aug 2019 843

Rompetrol Rafinare, volum record de țiței procesat în primul semestru al lui 2019

14 Aug 2019 520

Peste 80 de tineri, la cea de-a XIX-a ediţie a Programului de internship „Pregătit pentru carieră“ 2019, lansat de KMG International (galerie foto)

02 Aug 2019 1088

Investiție importantă la rafinăria Vega Ploiești, anunțată de Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International

29 Jul 2019 497

Proiect important pentru mediul înconjurător Rompetrol Rafinare, o nouă etapă în ecologizarea batalelor istorice din rafinăria Vega Ploiești

16 Jul 2019 655

Rezultate operaţionale de excepţie Rompetrol Rafinare, contribuţie importantă la creşterea brandului Rompetrol

21 Jun 2019 1146

Spectacole, veselie şi dulciuri Surprize de neuitat, oferite de Rompetrol Rafinare copiilor din mediul rural

21 Jun 2019 1473

Delegație din Kazahstan la rafinăria Petromidia Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare – „Această vizită este un bun prilej pentru toți factorii implicați “(galerie foto)

04 Jun 2019 865

Petromidia, la 40 de ani Rodica Brăiescu, manager operaţional Sector Trading - „Industria de rafinare este volatilă, sensibilă la factori economici, geopolitici, sociali“

16 May 2019 2343

Rezultate operaționale foarte bune pentru rafinăriile Petromidia și Vega, în primul trimestru din 2019

14 May 2019 541

Soluții de ultimă generație pentru transporturile Rompetrol Rafinare. Ce măsuri vor fi aplicate

06 May 2019 512

Programul de internship „Pregătit pentru carieră“, la o nouă ediţie Studenţii de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, de vorbă cu specialiştii Rompetrol Rafinare (galerie foto)

19 Apr 2019 955

Rompetrol Rafinare, un pionier, pe plan local prin initirea unui amplu program de transformare digitală a rafinarei Petromidia Năvodari

09 Apr 2019 893

Rompetrol Rafinare anunță investiții de peste 50 de milioane de dolari în rafinăria Petromidia

08 Apr 2019 981