Investiții Constanța Black Sea Oil & Gas face tranziţia spre proiecte de energie regenerabilă. Începe autorizarea primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre

Reprezentare vizuală a viitorului coridor energetic al Black Sea Oil & Gas, Marea NeagrăBlack Sea Oil & Gas SA (BSOG) împreună cu partenerii săi în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, anunță începerea procesului de autorizare a unui coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre de-a lungul infrastructurii Proiectului MGD.
 
Cu o capacitate proiectată de 3GW și o lungime de 126 km, acest prim pas priveşte autorizarea primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre cu scopul de a conecta viitoarele parcuri eoliene din largul mării la sistemul energetic național (SEN) operat de Transelectrica. Finalizarea procedurilor de reglementare este estimată pentru jumătatea anului 2024.
 
Infrastructura, terenurile deţinute în proprietate şi drepturile legale de trecere, plasează proiectul MGD într-o poziţie ideală pentru asigurarea coridorului energetic care va deservi producţia eoliană din zona marină și facilitățile necesare de conectare la SEN, precum staţiile de transformare și, dacă va fi cazul, convertizoare.
 
Realizarea coridorului energetic al MGD deblochează o cerință esenţială pentru dezvoltarea energiei eoliene din zona marină a României, care va susține creşterea securităţii energetice și va stimula capacitatea de producție din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea noilor obiective climatice ale UE şi în materie de energie regenerabilă.
 

Mark Beacom, CEO BSOG, a comentat: „Estimările privind producţia de energie eoliană prin instalații fixe în sectorul românesc al Mării Negre sunt foarte promițătoare. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari provocări ale dezvoltării unui parc eolian în zona marină o reprezintă încercarea de a asigura și apoi de a autoriza un culoar energetic de la instalațiile de producție offshore la SEN. Traversarea unor zone foarte reglementate pe uscat şi pe apă cum sunt ariile naturale protejate, zonele militare, zonele turistice, siturile arheologice și monumentele istorice, zonele de ancoraj, porturile și căile maritime, precum și securizarea accesului la terenuri și obţinerea susţinerii comunităților vizate, coexistența cu activitățile de pescuit și detectarea și evitarea munitiei neexplodate existentă pe fundul mării sunt unele dintre aceste provocări iar infrastructura proiectului MGD le-a depăşit pe toate cu succes”

 
Primul an de producție de gaze naturale din proiectul MGD a fost peste așteptările inițiale ale BSOG prin  livrarea primul miliard de metri cubi de gaze naturale cu o lună mai devreme decât era planificat. Testele din luna martie 2023 pentru creșterea capacității de producție s-au realizat cu succes, iar compania se află în prezent în discuții cu autoritățile cu privire la o potențială creștere a producției zilnice în T4 2023 cu până la 25%.
 
 

Despre BSOG şi partenerii săi de concesiune

 
BSOG, deținută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de energie cu sediul în România care desfășoară operațiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale potrivit obiectivului Uniunii Europene de zero emisii până în 2050, prin producția de gaze naturale în calitate de combustibil de tranziție și asigurând infrastructura vitală pentru dezvoltarea de proiecte de energie verde. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deține o participație de 70%. BSOG este si operatorul desemnat în numele parteneriatului cu Petro Ventures Resources SRL (20% participaţie) şi Gas Plus Dacia SRL (10% participaţie).

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2021, grupul avea 43 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.800 de kilometri de rețea de distribuție în 40 de municipalități, deservind peste 60.000 de utilizatori finali, şi un număr de 145 de angajați. Gas Plus deține o participație de 10% în Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime

Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime.


Citește și:

Black Sea Oil & Gas a început producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vizită importantă în comuna Corbu din județul Constanța. La ce ceremonie va participa premierul Ciucă

23 Jun 2022 2830

Black Sea Oil & Gas a început producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia

15 Jun 2022 1397

Când va începe extracţia de gaze din Marea Neagră

30 Mar 2022 1223

Ministerul Energiei a făcut anunțul. Când va începe producția de gaze naturale în Marea Neagră

04 Feb 2020 2170

Ordinul de începere a lucrărilor pentru preluarea gazelor din Proiectul Midia, semnat de Transgaz şi Black Sea Oil & Gas

30 Aug 2019 3079

Memorandumul de Înţelegere pentru reţeaua de transport gaze naturale pentru proiectul MGD semnat de Transgaz și Black Sea Oil &Gas

07 May 2019 1563

Black Sea Oil & Gas primește aprobarea Guvernului României pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaze Ana și Doina

15 Apr 2019 2121

Mai multe puncte de lucru ale firmei Black Sea Oil & Gas SRL, închise. Detalii

07 Dec 2018 2084

capital.ro Mark Beacom - "Avem cumpărător pentru gazele din Marea Neagră, dar ne pierdem răbdarea cu Legea Offshore"

15 May 2018 2070

Gazele din Marea Neagră, debarcate între plajele Vadu și Corbu

21 Mar 2017 3052

Black Sea Oil&Gas a atribuit firmei Xodus contractul de inginerie pentru dezvoltarea perimetrului de gaze Midia

22 Nov 2016 2133