Isaccea Primarul cere fonduri în regim de urgență pentru reabilitarea digului de protecţie

Sursa galeriei foto: ISU Delta Tulcea
  • Din vara anului trecut, zilnic, sute de camioane tranzitează oraşul Isaccea, în unele perioade şoferii aşteptând chiar şi două săptămâni pentru a ajunge de pe malul românesc al Dunării pe cel ucrainean.

Primăria oraşului Isaccea aşteaptă în continuare sprijin din partea Guvernului pentru amenajarea unei parcări şi întărirea digului de protecţie, astfel încât construcţia să poată suporta tirurile care tranzitează vama româno-ucraineană, în contextul în care traficul în zonă s-a dublat în ultima lună, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Agerpres

Primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru, a declarat că fiind aglomerat de tiruri încă de la declanşarea războiului din Ucraina, centrul urbeia fost descongestionat, după ce a decis ca autovehiculele să tranziteze digul de protecţie a localităţii împotriva inundaţiilor.

„Cred că deocamdată asta este cea mai bună soluţie. Noi am făcut o solicitare către Guvern pentru a ni se aloca fonduri în regim de urgenţă pentru amenajarea unei parcări pentru tirurile din Ucraina şi pentru reabilitarea digului de protecţie pe care acum sunt autovehicule.

Este necesar ca Guvernul să se aplece peste această solicitare“, a menţionat primarul Anastase Moraru.


El a mai spus că cele două investiţii sunt impuse de traficul tot mai crescut din zonă înregistrat în ultima perioadă, după ce societatea care asigură trecere Dunării cu bacul a dublat numărul curselor între România şi Ucraina.

Autoritatea locală a menţionat că în momentul de faţă este deschisă licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate a drumului care va face legătura între vama româno-ucraineană şi viitorul drum expres Constanţa-Tulcea-Brăila, aceasta urmând să fie a treia cale de acces în punctul de trecere a frontierei din oraş.

„Pe şoseaua care face legătura între drumul naţional Tulcea-Brăila şi vamă au început lucrările de reabilitare în cadrul unui proiect transfrontalier România-Ucraina“, a precizat primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru.


De altfel, pe şoseaua care leagă vama de oraş sau drumul naţional 22, cunoscut şi drept drumul european 87, echipe de muncitori lucrează pentru repararea trotuarelor.

„Refacem pavajul, că s-a stricat din cauza tirurilor. Au urcat pe trotuar şi drumul s-a lăsat“, a afirmat unul dintre muncitori, Ionel Irimia.


Alte echipe de lucrători îşi desfăşoară activitatea la baza digului, cu două utilaje mari.

Din vara anului trecut, zilnic, sute de camioane tranzitează oraşul Isaccea, în unele perioade şoferii aşteptând chiar şi două săptămâni pentru a ajunge de pe malul românesc al Dunării pe cel ucrainean.

Timpii mari de aşteptare au fost cauzaţi de capacitatea restrânsă a bacului care traversează fluviul, dar şi de infrastructura redusă a punctului de trecere a frontierei, în contextul în care punctul Orlivka-Isaccea se află pe traseul cel mai scurt dintre porturile Odesa şi Constanţa.

După ce în iulie 2023, societatea care face cursele pe Dunăre a decis dublarea numărului bacurilor, traficul persoanelor în vamă a crescut de două ori. Potrivit Gărzii de Coastă, în perioada 24 iulie - 17 august 2023, prin punctul de trecere a frontierei Isaccea au intrat aproximativ 41.000 de persoane cu circa 7.300 de autovehicule şi au ieşit din România circa 45.000 de persoane cu aproape 8.100 de autoturisme.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, prin vama Isaccea, au intrat circa 26.000 de persoane cu aproape 6.900 de autoturisme şi au ieşit din România circa 28.000 de persoane cu aproape 7.200 de autoturisme.


În ultima lună, timpul de aşteptare în oraşul Isaccea în cazul camioanelor ucrainene a ajuns chiar şi la o singură zi, potrivit unor conducători de autovehicule.

De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina până la finele săptămânii trecute, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea au intrat în Uniunea Europeană aproximativ 475.000 de persoane, cu circa 115.000 de autovehicule şi au ieşit din România circa 445.000 de persoane cu aproximativ 117.000 de autovehicule.

Citește și:

Tulcea: Patru firme au câștigat un contract de peste 350.000 de lei în cadrul unei licitații organizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tulcea Aglomerare de TIR-uri pe drumul spre stația de gaz metan din Isaccea

17 Feb 2024 559

#DunăreaCălăuzăTuristică Isaccea în anii 1930 - „Se pot face frumoase excursiuni în pădurile din Nordul Dobrogii și la mănăstirile ascunse în liniştea odihnitoare a acestor păduri“

25 Jan 2024 3822

Garda de Coastă Jucării contrafăcute în valoare de 500.000 lei, descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea

19 Jan 2024 449

Garda de Coastă Traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea nu a fost afectat de protestul transportatorilor

17 Jan 2024 596

Centrul Infotrafic Trafic restricționat, pe DN22, județul Tulcea, din cauza unui accident rutier. Trei victime sunt în evaluare medicală

07 Jan 2024 648

Jandarmii asigură măsurile de ordine la slujbele de Bobotează din județul Tulcea

05 Jan 2024 505

Investiție vitală pentru intrarea persoanelor și mărfurilor din Ucraina spre România O companie din București, desemnată să realizeze documentația pentru drumul de acces spre punctul vamal Isaccea, județul Tulcea (DOCUMENT)

04 Jan 2024 905

Licitații Tulcea Primăria Isaccea cumpără licențe în cadrul proiectului de digitalizare a serviciilor publice (DOCUMENT)

04 Jan 2024 673

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, contract semnat cu o firmă din Ilfov. Iată ce va furniza (DOCUMENT)

27 Dec 2023 796

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, contract semnat cu o firmă din Capitală. Iată ce va furniza (DOCUMENT)

21 Dec 2023 670

Atenție șoferi! Sunt restricții de circulatie pe Autostrada A2 București – Constanța

18 Dec 2023 695

Restricții de trafic pe autostrada A2 București-Constanța!

18 Dec 2023 694

Restricții de circulație pe A2! Ce trebuie să știe șoferii

12 Dec 2023 758

A fost reluată circulația pe o serie de drumuri, în județul Tulcea. Iată care sunt acestea

27 Nov 2023 772

Cursa Sulina-Tulcea și trecerile cu bac-ul pe Dunăre, suspendate din cauza vremii

26 Nov 2023 699