Istoria Comunismului în România devine disciplină obligatorie pentru liceu, potrivit proiectului Legii învățământului

Alexandru Muraru, foto: facebook Alexandru MuraruPropunerea, făcută în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, în vederea introducerii “Istoriei Comunismului în România” ca disciplină obligatorie pentru liceu, a fost cuprinsă în proiectul Legii învățământului preuniversitar „România Educată”.

„Am lansat această inițiativă în cadrul Forumului Educației la Iași 2022, atunci când am subliniat faptul că generațiile de mâine trebuie educate în spiritual democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei.

Și atunci, și acum, m-am bucurat de sprijinul Ministerului Educației, motiv pentru care mulțumesc public ministrului Ligia Deca pentru că a acceptat această propunere ce promovează adevărul istoric și lecțiile trecutului. De asemenea, propunerea este susținută de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care va avea un rol instrumental în armonizarea materiei în programa școlară”, a transmis Alexandru Muraru, deputat, Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei și Consilier onorific al Primului-Ministru.


„Potrivit proiectului de lege, programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Comunismului în România" se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).
Printr-o ofertă educațională flexibilă și ancorată în realitate, este important să pregătim nu doar oameni pentru piața muncii ci buni cetățeni într-o democrație puternică.

După trei decenii de la prăbușirea comunismului, generațiile de mâine trebuie educate în spiritul democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei. Avem această datorie în fața unui context social în care mesajele de ură și propaganda negaționistă nasc nostalgii față de regimul comunist criminal și ilegitim. Viitorii cetățeni și lideri trebuie să dobândească o formă de reziliență solidă, iar discipline ca aceasta, precum și „Istoria Evreilor. Holocaustul” vor crea conștiința civică necesară pentru a respinge prejudecățile istorice, propaganda distorsionărilor false, germenii discriminării și nostalgiile regimurilor totalitare.

Astăzi, tot mai mulți cetățeni români riscă să cadă victime narațiunii antieuropene și antidemocratice, fenomen exploatat pe valul emoțional al unui război dus la granița României în care democrația se apără cu viața în fața totalitarismului.

Pentru clădirea unui viitor durabil, noile generații născute după 1989 trebuie să rememoreze adevărul istoric și să învețe lecțiile trecutului iar acest deziderat național nu poate fi îndeplinit decât prin investiția în educație”, a mai spus deputatul Alexandru Muraru.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O nouă disciplină obligatorie pentru liceu! Ce trebuie să știe liceenii

04 Mar 2023 1370

Concurs la aniversarea a 30 de ani de la apariția primului număr al Memoria - revista gândirii arestate

07 Feb 2023 1089

Ultima dezbatere publică organizată de IICCMER în acest an, dedicată unui alt episod trist din istoria recentă a României

06 Dec 2022 1090

Ziua națională a Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului Ciucă - „România are nevoie de mult mai multe locuri ale memoriei“

23 Aug 2022 884

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj la împlinirea a 32 de ani de la Mineriadă „Evenimentele din primăvara-vara anului 1990 reprezintă o pagină din istoria recentă“

13 Jun 2022 1044

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului Concurs de manuscrise „Teze de doctorat pe subiecte de istorie recentă”. Până când vă puteți înscrie

02 Jun 2022 1102

IICC, de Ziua Regalității „Națiunea română a găsit în permanență puterea de a nu uita însemnătatea rolului pe care l-a avut și îl va avea Casa Regală în istoria Românie“

10 May 2022 1025

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Proiect educațional dezvoltat pentru studenții străini

09 May 2022 2576

Romanul grafic interactiv „Momente din Istorie. Istoria Comunismului în România Vol. I, Începuturile“ de Mihai I. Grăjdeanu, lansat online

16 Dec 2021 2632

Lansare de carte, online „Istoria comunismului în România. Începuturile“, de Mihai Grăjdeanu

08 Dec 2021 3132

Câți elevi au optat pentru materiile „O istorie a comunismului din România" și "Istoria evreilor. Holocaustul", în anii școlari trecuți

18 Nov 2021 1861

Klaus Iohannis „În această zi ne amintim și omagiem actul curajos al Regelui Mihai și eroismul Armatei române”

23 Aug 2020 1844

Mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia Zilei comemorării victimelor fascismului şi comunismului

23 Aug 2020 1485

#citeșteDobrogea Marius Oprea sau despre poezia istoriei

22 May 2020 2967

#DobrogeaDigitală - „7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”, de Pericle Martinescu „Istoria e o chestiune de culoare”

04 Mar 2020 2645