ITM Constanța, despre Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate la locul de muncă 2020

Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă din acest an, desfășurată în perioada 19 - 23 octombrie 2020, este săptămâna de sensibilizare cu privire la campania 2020-2022 care a fost lansată recent – “ Locurile de muncă sănătoase îți fac sarcina mai ușoară , pe tema prevenției afecțiunilor musculoscheletice (AMS) de origine profesională.
În contextul COVID-19, multe evenimente și conferințe organizate on line de rețeaua  de puncte focale naționale, partenerii oficiali de campanie , partenerii media  și ambasadorii SSM din Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network)  pentru a marca săptămâna europeană din acest an.
Evenimentele încurajează angajamentul participativ și activ în combaterea AMS, cauză majoră de preocupare pentru lucrătorii și întreprinderile din Europa.
 
Afecțiunile musculoscheletice (AMS) sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni de origine profesională. În întreaga Europă, afectează milioane de lucrători, iar pentru angajatori reprezintă costuri de miliarde de euro. Combaterea AMS contribuie la îmbunătățirea vieții lucrătorilor, aducând însă și beneficii economice evidente.
In 2017 , EU-OSHA a initiat o activitate de cercetare pe patru ani privind afectiunile musculoscheletice ( AMS ) asociate  locului de munca, care se va incheia la sfarsitul anului 2020.
Activitatea de cercetare duce la Campania “ Locuri de munca sanatoase 2020 – 2022 “ a EU-OSHA care se bazeaza pe AMS.
Scopul activității este de a promova și a sprijini prevenirea afecțiunilor musculoscheletice (AMS) profesionale și gestionarea afecțiunilor musculoscheletice cronice la locul de muncă. Aceasta se realizează prin identificarea, sensibilizarea și furnizarea de ghiduri de bune practici autorităților naționale, angajatorilor și organizațiilor la nivel de ramură.
 
Activitatea are ca obiective:
  • utilizarea cercetărilor existente și a noilor date pentru a îmbunătăți înțelegerea cauzelor aflate la originea AMS în diferite sectoare și profesii;
  • identificarea inițiativelor de succes privind prevenirea și gestionarea AMS și promovarea lor către un public larg;
  • stimularea discuțiilor privind sprijinirea măsurilor de prevenire la nivel național în rândul factorilor de decizie politică și a lucrătorilor SSM;
  • promovarea reintegrării reușite pe termen lung a lucrătorilor cu AMS prin identificarea de scheme și măsuri eficiente.
 
Inspecţia Muncii şi-a asumat un rol pro activ pe durata campaniei şi se implică prin acţiuni de informare şi seminarii on line, în promovarea obiectivelor acesteia la nivel national, actiuni care s-au  desfasurat  inclusiv de către  I.T.M. Constanta , la nivel local.
Cu ocazia organizării acestor acțiuni au fost  distribuite on line  materialele de informare puse la dispoziţie de către Punctul Focal al Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă în România.

S-a urmărit cu precădere antrenarea întreprinderilor, din cât mai multe domenii, în derularea acestei campanii prin efectuarea evaluării riscurilor din perspectiva diversității vârstei.

La nivelul I.T.M. Constanta au fost organizate on line intruniri cu reprezentanti ai angajatorilor , reprezentanti ai lucratorilor si lucratori cu atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca  din diverse domenii de activitate.

 
“Aceasta campanie are la bază constatările proiectului-pilot al Parlamentului European - “Locuri de muncă sigure și sănătoase”, coordonat de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă și vizează, în principal, furnizarea de informaţii şi promovarea utilizării unor instrumente simple şi practice pentru angajatori și lucrători în vederea identificării și gestionării problemelor generate afecțiunilor musculoscheletice cronice.

Coronavirusul a schimbat lumea muncii și, împreună cu riscurile psihosociale și stresul profesional, care sunt printre cele mai dificile probleme de securitate și sănătate în muncă, pandemia a avut un impact semnificativ asupra sănătății persoanelor, organizațiilor și economiilor naționale.
Depășirea acestei probleme va fi posibilă doar dacă lucrăm împreună pentru a promova , nu numai pentru a proteja sănătatea mintală și fizică și starea de bine a angajaților, ci și pentru a obține beneficii economice..” A declarat Dantes Nicolae BRATU, Inspector General de Stat – INSPECTIA MUNCII.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ITM Constanța, controale la întreprinderile care desfășoară activități cu agenți chimici periculoși

28 Oct 2020 575

ITM Constanța Amenzi de peste 1.000.000 euro, în primele 9 luni în domeniul relațiilor de muncă

07 Oct 2020 687

Acțiuni ale inspectorilor ITM, pe litoral. Pentru ce au fost sancționați agenții economici

20 Jul 2020 773

ITM Controale la zeci de agenți economici din județul Constanța. Ce au descoperit inspectorii

13 Jul 2020 835

Factor poștal din Constanța, mușcat de câine, în timpul programului. Se face o anchetă

19 Jun 2020 1432

Peste 20.000 de locuitori din județul Constanța primesc pachete de la Guvern. Ce conțin acestea?

15 Jun 2020 1114

Controale ale ITM Constanța. Ce au descoperit inspectorii de muncă. Sancțiuni aplicate pentru munca la negru

02 Jun 2020 788

ITM Constanţa Douăzeci de persoane, depistate fără forme legale de muncă. Sancţiuni de sute de mii de lei

26 May 2020 3481

Constanța Muncitor, decedat după ce a căzut de pe o platformă situată la etajul patru

26 Feb 2020 3871

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, la bilanț. Rezultatele activității de control pentru anul 2019

22 Jan 2020 984

Se lansează aplicația mobilă denumită „Inspecția Muncii”. Ce rol are

20 Dec 2019 861

ITM Constanța, verificări la societățile din municipiu. Ce nereguli au depistat și ce amenzi au aplicat

05 Dec 2019 932

A murit în cabina maşinii aflate la descărcat containere în Portul Constanţa. Ce spun inspectorii ITM

10 Oct 2019 5739

ITM Accident de muncă în Portul Constanţa. Cum s-a întâmplat evenimentul

29 Sep 2019 1719

ITM Constanţa Marinar, accidentat în timpul ambarcării

26 Sep 2019 1275