ITM Constanța Rezultatele controalelor în azilele de bătrâni din județ

Foto: PixabayAcțiunea de control la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor, care își desfășoară activitatea în judetul Constanța, s-a desfășurat conform ordinului M.A.I.  nr. 101/07.07.2023.

Echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciilor de control ale I.T.M. Constanța au fost formate atat din inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă  cat și serviciului control securitate și sănătate în muncă.

In cele 7 zile in care s-au desfasurat activitati de control ( inclusiv sambata si duminica) au fost efectuate verificari la un număr de 101 centre rezidențiale destinate persoanelor varstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor,fiind incheiate un numar de 59 de procese verbale de control,in unele situatii un centru rezidential avand in componenta mai multe case/ locuinte de tip familial.
In aceasta campanie a fost implicat aproape tot efectivul de inspectori de munca cu atributii de control din cadrul inspectoratului ( 9 inspectori securitate si sanatate in munca respectiv 27 inspectori relatii de munca).

S-a avut in vedere  pe de o parte  identificarea centrelor, care in calitate de angajatori, nu respecta prevederile legale care reglementeaza relatiile de munca iar pe de alta parte constientizarea angajatorilor si a lucratorilor in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatii in munca.

Controalele efectuate de inspectorii de muncă au vizat doar lucratorii care isi desfasoara activitatea in aceste centre si carora le sunt aplicabile prevederile legale care intra in competenta de control a Inspectiei Muncii  si nu  modul în care sunt îngrijiți rezidenții beneficiari ai serviciilor sociale din aceste centre,  acest aspect nefiind de competenta instituției.

Obiectivul principal a fost in primul rand eliminarea neconformitatilor constatate, prin dispunerea de masuri  obligatorii pentru  remedierea acestora iar in unele situatii s-au aplicat inclusiv  sanctiuni contraventionale.

In urma verificărilor din punct de vedere al relațiilor de muncă inspectorii de munca au verificat un numar total de 3074 salariați.
Dintre neconformitatile constatate mentionam :
  • Nerespectarea obligatiei legale de a tine evidenta timpului de munca la locul de munca;
  • Neevidentierea corecta in documentele de evidenta a timpului de munca respectiv angajatorii nu au mentionat, conform legii, ora de inceput , respectiv ora de sfarsit  a timpului de munca.
Urmare a neconformitatilor constatate au fost aplicate un număr  de 13 sancțiuni contravenționale cu amenda  în valoare de 38.000 lei, respectiv 3 sanctiuni contraventionale cu avertismente și s-au dispus 51 de masuri cu termen scadent de remediere.

 S-a identificat doar o persoană fără forme legale de angajare pentru care s-a aplicat sanctiune contraventionala cu amenda  in valoare de 20 000 lei si s-a dispus  masură obligatorie de remediere imediata  a neconformității.

Din punct de vedere al securitatii si sanatatii in urma verificarilor  s-au constatat un număr de 29 de neconformități pentru care s-au dispus 29 de măsuri de remediere cu termen scadent și s-au aplicat un număr de 29 sancțiuni contravenționale din care 11 sanctiuni contraventionale cu avertisment respectiv  18 sanctiuni contraventionale cu amenda in cuantum de 75.000 lei.

Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost:
  • Instruirea din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, a personalului care își desfășura activitatea în aceste centre, era incompleta sau deficitară;
  • Semnalizarea căilor de accces și de circulație incompletă;
  • Organizarea deficitară a activității de prevenire și protectie.
Citește și:

Continuă controalele la azilele din Constanța! Deficiențe depistate de comisarii CJPC (FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ITM Constanța Victimele accidentelor de muncă, onorate de Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă

26 Apr 2024 320

ITM Constanța Amenzi de peste 100.000 de lei! Vezi ce nereguli au găsit inspectorii

24 Apr 2024 415

ITM Constanța Concursul național „Știu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândește de pe băncile școlii” (FOTO)

10 Apr 2024 418

De unde cumpără Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța servicii poștale? (DOCUMENT)

30 Mar 2024 454

Știri Constanța Controale ale inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța. Constatări

27 Mar 2024 513

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 911

ITM Constanța Controale în domeniul de demontare/dezasamblare a mașinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor. Constatări

15 Mar 2024 503

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța Amenzi în valoare de peste 200.000 lei pentru nereguli în controalele din luna februarie

13 Mar 2024 470

ITM Constanța. Control la operatorii de articole pirotehnice!

21 Feb 2024 556

ITM Constanța “Campanie Națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii”. Obiectivele campaniei

20 Feb 2024 578

Amenzi de sute de mii de lei aplicate de inspectorii ITM Constanța în controalele din luna decembrie 2023

09 Jan 2024 773

Comercializarea articolelor pirotehnice, în atenția inspectorilor ITM Constanța. Ce nereguli au fost constatate

05 Jan 2024 640

Dosar pe masa magistraților din Constanța Carmen Răducu versus ITM Constanța într-un caz de anulare a unui act administrativ

25 Dec 2023 1033

Declarații de Avere Constanța Mădălina Bălan, inspector șef adjunct la ITM Constanța deține trei apartamente și o casă (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1141

Declarații de avere Constanța Marian Becheanu, inspectorul-şef adjunct al ITM Constanţa, averea și interesele (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1284