Klaus Iohannis, discuţii cu preşedintele SUA și secretarul general al NATO, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei

foto: Administrația Prezidențială Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la invitaţia preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări politice în format restrâns cu lideri globali aliaţi, în contextul continuării conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Liderii au analizat măsurile care trebuie luate pentru a continua, în mod eficient, sprijinul pentru Ucraina, precum şi pentru a determina Rusia să înceteze războiul şi acţiunile sale ilegale şi iresponsabile. Discuţiile s-au axat, de asemenea, pe asigurarea securităţii alimentare şi a lanţurilor critice de aprovizionare, transmite Administraţia Prezidenţială, citată de Agerpres.ro. 

În acest context, preşedintele român a accentuat că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în imediata proximitate a României, care sunt crime de război, care au drept scop distrugerea depozitelor de cereale şi infrastructura critică de aprovizionare, afectând şi transportul pe Dunăre.

El a prezentat liniile de acţiune întreprinse până acum la nivel naţional şi aliat, prin întărirea măsurilor de supraveghere, creşterea vigilenţei, monitorizare şi poliţie aeriană în regiunea Mării Negre şi a mulţumit NATO, precum şi Statelor Unite ale Americii şi altor aliaţi pentru ajutorul oferit în acest sens.

Totodată, a solicitat liderilor prezenţi intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, în mod mai eficient şi mai bine calibrat la actuala situaţie de securitate. Astfel, a subliniat că în acest moment "sunt necesare capabilităţi sporite pentru detectarea şi interceptarea dronelor, precum şi pentru o apărare aeriană mai puternică, în conformitate cu deciziile de la Summitul de la Vilnius".

În cadrul discuţiei, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că ţara noastră va continua să îşi menţină, în mod solidar, atât timp cât va fi necesar, sprijinul pentru Ucraina, pe toate palierele relevante - inclusiv tranzitul de cereale. Evocând şi recenta întâlnire de la New York, din marja Adunării Generale a ONU, la care a participat alături de preşedintele Ucrainei, preşedinta Comisiei Europene şi vicepremierul Bulgariei, preşedintele României a prezentat măsurile concrete luate de ţara noastră pentru îmbunătăţirea condiţiilor logistice de tranzit, ceea ce a condus la facilitarea tranzitului a peste 27 de milioane de tone de cereale de la începutul războiului, urmând ca obiectivul dublării capacităţii de tranzit la 4 milioane de tone de grâne lunar să fie atins până la finalul anului.

Preşedintele SUA şi liderii participanţi au exprimat apreciere deosebită şi susţinere pentru eforturile depuse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, inclusiv, printre altele, pentru demersul de antrenare în România noastră a piloţilor ucraineni de avioane F-16. De asemenea, preşedintele Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea României şi a celorlalţi aliaţi de pe Flancul Estic, evocând inclusiv recenta desfăşurare în ţara noastră de avioane de luptă americane F-16 suplimentare.


Citește și:


Decrete semnate de IohannisMai mulți judecători au fost reîncadrați în funcție

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Iohannis „Rapoartele ştiinţifice arată că trebuie să accelerăm procesul de atenuare a schimbărilor climatice“

02 Dec 2023 446

Klaus Iohannis România este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice

02 Dec 2023 407

Președintele României, Klaus Iohannis „România îşi propune să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare”

02 Dec 2023 450

Klaus Iohannis, la recepția de Ziua Națională „România este o ţară sigură şi cetăţenii săi nu au motive să se teamă”

01 Dec 2023 407

Mai mulți militari, decorați de președintele Iohannis cu ocazia Zilei Naționale a României

30 Nov 2023 649

Decrete de decorare a unor personalități din domeniile sanitar și învățământ, semnate de președintele României

30 Nov 2023 578

Preşedintele României, la ceremonia de învestire în funcţie a Şefului Statului Major al Apărării

30 Nov 2023 462

Ministrul Apărării „Schimbarea la nivelul funcţiei de şef al Statului Major al Apărării reprezintă unul dintre cele mai importante momente din Armata României“

30 Nov 2023 391

Armata are un nou șef de stat major. Despre cine este vorba

30 Nov 2023 526

Prima reacție din Ministerul Muncii, după ce Legea pensiilor a fost promulgată

29 Nov 2023 707

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu episcopii greco-catolici din România

29 Nov 2023 481

Cms. șef Dumitru Bîltag, comandantul IPJ Constanța, a primit gradul de chestor!

29 Nov 2023 521

Cererile de urmărire penală a lui Vlad Voiculescu şi Ioanei Mihăilă, transmise de președintele Iohannis ministrului Justiției

27 Nov 2023 418

Președintele Iohannis „România va rămâne un susținător al aprofundării relațiilor dintre Uniunea Europeană și Cabo Verde“ (VIDEO)

20 Nov 2023 493

José Maria Neves, Preşedintele Republicii Cabo Verde, decorat de președintele Klaus Iohannis

20 Nov 2023 507