Klaus Iohannis România este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice

  • Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că România are unele dintre cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană şi este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că România are unele dintre cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană şi este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice, conform Agerpres.

„Suntem cu toţii conştienţi de faptul că reducerile actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial nu ating obiectivul Acordului de la Paris. Schimbările climatice, precum şi efectele acestora, se intensifică. Ne confruntăm zi de zi cu provocări tot mai mari şi mai complexe, dar atenţia noastră asupra mediului trebuie să fie menţinută. Trebuie să ne consolidăm ambiţia în materie de climă şi să accelerăm implementarea angajamentelor climatice deja asumate. România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană şi este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice. Ne propunem să ne reducem până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% faţă de nivelul din 1990 şi să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică. Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară„, a transmis şeful statului prin declaraţia naţională susţinută în cadrul Summitului Global privind Acţiunea Climatică.


El a subliniat legătura dintre acţiunea climatică, educaţie şi dezvoltarea competenţelor verzi. În acest context, şeful statului a dat exemplul programului REPowerEU, arătând că acesta aduce la nivel naţional două miliarde de euro în investiţii pentru energie regenerabilă şi dezvoltarea competenţelor verzi.

„Marea majoritate a tinerilor din România consideră că acumularea de cunoştinţe despre schimbările climatice în şcoală este esenţială pentru implicarea lor în acţiuni climatice. Prin urmare, educaţia privind clima şi mediul devine din ce în ce mai importantă în programa şcolară din România”, a afirmat Iohannis.


Şeful statului a precizat că educaţia climatică, protecţia biodiversităţii, sistemele de producţie alimentară rezistente la schimbările climatice şi generarea de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon se află în centrul diplomaţiei climatice româneşti.

„Suntem dornici să avansăm proiecte privind aceste domenii cu parteneri care împărtăşesc aceleaşi valori ca noi”, a adăugat el.


Preşedintele Iohannis a menţionat că România este foarte implicată alături de partenerii săi globali, inclusiv din Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, pentru a facilita formarea şi schimbul de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de urgenţă şi implementarea sistemelor de alertă timpurie, deoarece aceste domenii sunt din ce în ce mai importante în contextul efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice.

El şi-a încheiat intervenţia cu un apel la „un angajament ambiţios şi la acţiune pentru planeta noastră şi pentru bunăstarea tuturor cetăţenilor, generaţii prezente şi viitoare”.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Președintele României, Klaus Iohannis: „România îşi propune să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare”

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședinţă CSAT Sprijin NATO pentru securitatea României. Focus pe Zona Dunării și Mării Negre

21 Feb 2024 476

Președintele României, Klaus Iohannis „Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen cât mai curând va întări considerabil Uniunea”

07 Feb 2024 411

Președintele României - „Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri“

07 Feb 2024 425

Președintele Klaus Iohannis despre posibilitatea ocupării unei funcții în UE - „Nu cred că este momentul să fac speculații“

07 Feb 2024 456

Președintele României, Klaus Iohannis Absorbția și utilizarea integrală a fondurilor europene - instrumentul cheie al modernizării şi dezvoltării României în aceşti ani

01 Feb 2024 730

Judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța, la pensie! Președintele a semnat decretul

29 Jan 2024 760

Mai mulți procurori, eliberați din funcţie prin pensionare! LISTĂ

25 Jan 2024 581

Președintele României, Klaus Iohannis „Marcăm astăzi 165 de ani de la momentul fondator al României moderne“ (VIDEO)

24 Jan 2024 536

Decret semnat de președintele României! Vizat, ambasadorul României în Regatul Spaniei

23 Jan 2024 545

Președintele Iohannis s-a întâlnit cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România

23 Jan 2024 494

Este oficial! Celebrul judecător Vasilică Cristi Danileţ se pensionează! Klaus Iohannis a semnat decretul

22 Jan 2024 663

LISTĂ Aproape 20 de procurori, numiți judecători. Iată cine sunt și unde vor activa!

20 Jan 2024 1166

Editorial Protestele din an electoral, o unealtă pentru cine?

17 Jan 2024 657

Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României decorat de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale

15 Jan 2024 809

S-a promulgat legea Amenzi până la 20.000 lei pentru pângărirea drapelului României

08 Jan 2024 567