Lege promulgată Drepturile la pensie ale lucrătorilor români şi americani - asigurate reciproc

  • Drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat vor fi acordate în baza noilor dispoziţii incluse în Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, arată Legea ce ratifică respectivul acord, promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis.
     
Drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat vor fi acordate în baza noilor dispoziţii incluse în Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, arată Legea ce ratifică respectivul acord, promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis pe 5 octombrie de Ministerul Muncii, la momentul aprobării de către Executiv a proiectului de lege, Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar şi pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Documentul se aplică, pentru România, legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum şi legilor care reglementează contribuţiile de asigurări sociale de sănătate.

În baza noului acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat, în funcţie de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Documentul conţine şi dispoziţii privind exportul pensiilor, constituind un foarte important avantaj pentru facilitarea mobilităţii pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat şi a menţinerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată.

Acordul conţine, de asemenea, dispoziţii privind stabilirea legislaţiei aplicabile, în scopul evitării dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de acord.

Proiectul de lege aprobat de Executiv include şi prevederi referitoare la lucrătorii detaşaţi. În acest sens, s-a stabilit inclusiv exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi.

Acordul în domeniul securităţii sociale include prevederi referitoare la măsurile administrative şi de cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluţionarea diferendelor, durata şi intrarea în vigoare, şi urmează să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Cutremur în Japonia: Klaus Iohannis- „România este alături de poporul Japoniei în aceste momente dificile“ 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 455

Legea care interzice vânzarea de energizante către minori, promulgată

11 Mar 2024 629

Lege promulgată Proprietarii își vor putea consolida mai ușor locuințele în caz de cutremur

21 Jul 2023 1100

Lege promulgată Pedeapsă cu închisoarea pentru difuzarea de imagini intime ale unei persoane, fără consimţământul acesteia

14 Jun 2023 1114

Terenurile de sport din curtea școlilor vor putea fi folosite de toți cei care vor să facă mișcare. Ce prevede legea promulgată de președintele României

04 Jan 2023 1514

Este oficial! Victimele violenţei domestice vor avea acces la locuinţele sociale. Legea a fost promulgată de Preşedintele României

31 Jul 2022 1223

Klaus Iohannis Cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice nu va putea fi mai mică de 22 lei/zi

12 May 2022 1142

Lege promulgată STS, integrator de servicii de comunicaţii critice destinate autorităţilor publice cu atribuţii în situaţiile de urgenţă

09 May 2022 1078

Părinții nu le mai pot pune mai mult de trei prenume copiilor (DOCUMENT)

28 Apr 2022 2450

Iohannis a promulgat legea privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi

11 Mar 2022 1357

La ce trebuie să fie mai atenți operatorii economici Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind închiderea temporară a activității operatorilor economici

13 Dec 2021 1558

Klaus Iohannis Instituțiile publice nu mai au voie să ceară copii ale documentelor eliberate de entitățile statului

09 Nov 2021 3069

A fost promulgată legea! Cum se va efectua legitimarea persoanelor și când se poate folosi forța (document)

29 Oct 2019 3113

Ziua Națională Constantin Brâncuși. 143 de ani de la nașterea geniului artei contemporane

19 Feb 2019 3638

Legea educației, modificată. Ce se va întâmpla cu Bacalaureatul, de anul viitor

04 Dec 2018 2051