A fost promulgată legea! Cum se va efectua legitimarea persoanelor și când se poate folosi forța (document)

Legea nr. 192/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice a fost promulgată vineri și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. 

Proiectul devenit acum lege este a doua tentativă de reglementare a mai multor puncte, ce privesc atribuțiile polițiștilor, după ce primul proiect, pornit în Guvern, nu a reușit să devină lege pentru că a fost întors în Parlament de către Curtea Constituțională. Motivul a fost lipsa unui aviz esențial, cel al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Cu noua lege adoptată de parlamentari, una din marile schimbări privește modalitatea de legitimare a persoanelor de către polițiști.  Astfel, conform noii legi, sancționarea persoanelor care nu prezintă un act de identitate către omul legii este eliminată. Se sancționează, însă, mult mai dur refuzul de a oferi informații pentru stabilirea identității.
Articolul 35 din legea menționată se modifică și va avea următorul cuprins: „Art.35.– (1) Se interzice folosirea cătuşelor sau a altor mijloace de imobilizare, a armelor albe sau a armelor de foc, precum şi a mijloacelor prevăzute la art.3212 împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilităţi şi copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat sau în grup, care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane. (2) Poliţistul este obligat să permită persoanei, aflate în spaţiul public, împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau alte mijloace de imobilizare, să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare”.

Una dintre modificările care a ridicat controverse în spațiul public se referă la sancționarea mai dură a celor care-și deranjează vecinii în mod constant, a celor care organizează petreceri private mult prea gălăgioase. Avem, inclusiv, obligarea la muncă în folosul comunității.

De asemenea, sunt precizate situațiile în care polițistul poate intra cu forța într-o locuință, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, pentru a preveni răspândirea unei epidemii, pentru a prinde autorul unei infracțiuni flagrante, pentru a prinde autorul unor acte de terorism. 
Înainte de a pătrunde în spaţiul privat, poliţistul are obligaţia de a raporta verbal despre aceasta, ierarhic, cu excepţia situaţiei în care nu este posibil. În acest caz, raportarea se face în cel mai scurt timp posibil. După înlăturarea pericolului ori prinderea autorului infracţiunii sau actelor de terorism, poliţistul are obligaţia de a părăsi spaţiul respectiv, cu excepţia situaţiei în care obţine consimţământul de a rămâne din partea persoanei îndreptăţite. Cu această ocazie nu se efectuează acte specifice percheziţiei domiciliare.
De asemenea, în toate situaţiile în care ia cunoştinţă direct ori când este sesizat despre posibile cazuri de abuz, neglijare, exploatare şi orice formă de violenţă asupra copilului, poliţistul este obligat să sesizeze direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului, pentru luarea măsurilor prevăzute de lege.

Citește și: 

Sindicatul EUROPOL Grupurile de Whatsapp, interzise pentru polițiști 

Folosirea telefonului în timpul condusului. Peste trei sute de sancțiuni în două zile 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind Statutul rezerviştilor voluntari

28 Nov 2020 1092

Ședință de Guvern. Când va avea loc și ce se va discuta

26 Nov 2020 434

#alegeriparlamentare2020 Remus Negoi (USR PLUS) - „Orice cetățean trebuie să știe despre cheltuielile publice”

25 Nov 2020 482

4 iunie, declarată Ziua Tratatului de la Trianon

18 Nov 2020 560

Printre proiecte, eliberări/numiri de prefecți și/sau subprefecți Ședință de Guvern. Când va avea loc

17 Nov 2020 514

Ce decrete a semnat azi, președintele României, Klaus Iohannis

16 Nov 2020 511

Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra unei legi

16 Nov 2020 595

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) „Legea nr. 130/2020 este inechitabilă și interpretabilă”

15 Nov 2020 658

Este lege Structuri metalice pentru parcarea bicicletelor. Cine are obligația de a avea așa ceva. Sancțiuni

15 Nov 2020 2293

Decrete semnate Ce legi a promulgat președintele Klaus Iohannis. Una are legătură cu depistarea precoce a diabetului

13 Nov 2020 579

Ședință de Guvern. Printre proiecte, eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi

11 Nov 2020 613

Decrete semnate, azi, de președintele României. Unul, îi vizează pe producătorii agricoli

10 Nov 2020 709

Klaus Iohannis a semnat astăzi decretele! Ce legi a promulgat

09 Nov 2020 713

Iohannis cere Parlamentului reexaminarea modificărilor privind spaţiile verzi din intravilanul localităţilor

06 Nov 2020 809

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Ce legi a promulgat

05 Nov 2020 2637